Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μέτρα χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Aναδρομικά και το μειωμένο αφορολόγητο ενώ αποδείξεις ενός έτους θα κληθούν να μαζέψουν οι φορολογούμενοι σε ένα δίμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα ισχύσει η περικοπή του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων που θα ζητάει η κυβέρνηση από τους φορολογούμενος ενώ το πρόστιμο για όποιον δεν τις συγκεντρώσει παραμένει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα επιβάρυνση, μιας και μέχρι σήμερα ήξεραν ότι θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος τους, ενώ σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πλέον το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι κοντά ή να ξεπερνάει το 50% του εισοδήματος.

Η αναδρομική μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι προκύπτει επιβάρυνση περίπου 50 ευρώ το μήνα (για 14 μισθούς) και 700 ευρώ το χρόνο για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα ποσά αυτά θα καταβληθούν με τη δήλωση εισοδήματος ή θα γίνει παρακράτηση φέτος στους μισθωτούς, μέσω της πληρωμής του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, μικρότερο "κούρεμα" στο αφορολόγητο θα έχουν όσοι είναι μέχρι 30 ετών και άνω των 65 και έχουν μόνο εισοδήματα από συντάξεις. Για αυτούς τόνισε ότι το αφορολόγητο θα πέσει γύρω στις 9.500 ευρώ. Παράλληλα προανήγγειλε πως θα γίνουν και αλλαγές στις φοροαπαλλαγές. "Θα γίνουν ανάλογες προσαρμογές για όλες τις φοροαπαλλαγές. Δεν μπορείς να έχεις 5.000 ευρώ όριο και κάποιος να φτάνει να έχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ. Θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές" τόνισε.


Πρόστιμο φέρνουν οι αποδείξεις

Οι αποδείξεις που έκαναν την εμφάνιση τους φέρνοντας έκπτωση φόρου και "κατοχυρώνοντας" το αφορολόγητο πλέον αλλάζουν ριζικά μορφή, από τη στιγμή που και το αφορολόγητο θα είναι στις 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα θεσπίζεται όριο αποδείξεων ανά κατηγορία εισοδήματος και όσοι δεν φέρνουν τις ανάλογες αποδείξεις θα κινδυνεύουν με πρόστιμο. Με λίγα λόγια εάν κάποιος αποταμιεύει ή αποπληρώνει δάνεια και δεν καταναλώνει καθόλου θα τιμωρείται επειδή δεν κατανάλωσε.

Οι λεπτομέρειες για τις αποδείξεις θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πριν τελειώσει η χρονιά, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους φορολογούμενους πως χρειάζονται τις διπλάσιες τουλάχιστον αποδείξεις από όσες τους ζητούσε μέχρι σήμερα. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών οι αποδείξεις που θα ζητούνται θα είναι τουλάχιστον το μισό εισόδημα.

Όπως τόνισε "Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις -ας πάρω ένα αισιόδοξο παράδειγμα γιατί μόνο 25.000 Έλληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000 για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το φορολογικό σύστημα. Μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω των 50.000 ευρώ. Αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ, πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000 όχι 5.000 ευρώ. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές".


Πηγή:  http://www.enet.gr/