Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπρησμό σε μελλοντικό κέντρο υποδοχής μεταναστών καταγγέλει ο Χρήστος Παπουτσής

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταδίκασε το γεγονός και υποστήριξε ότι θα προχωρήσει άμεσα και η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Πέντε κτήρια στην περιοχή του Έβρου που θα γινόντουσαν κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών, παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγω για εμπρησμό. Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι προχωρούν πλέον με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ενώ θα προχωρήσει άμεσα και η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Χ. Παπουτσής μιλώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου, Ρόμπερτ Βίσερ, τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει:"μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα του ασύλου... Το κλειδί για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση αποτελούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η δημιουργία των οποίων είναι η βασική προϋπόθεση", ενώ υπογράμμισε ότι "είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. "

Οσον αφορά στον επαναπατρισμό και τις απελάσεις μεταναστών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργοποιεί "με κάθε τρόπο όλες τις δυνατότητες που παρέχει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των μεταναστών, όπως επίσης και για τις απελάσεις".

Από την άλλη πλευρά, ο Ρόμπερτ Βίσερ, μδήλωσε ότι: "Το πρόγραμμα που έχουμε είναι διευρυμένο, καλύπτει μία δεκαετία, αλλά μπορεί ίσως να επεκταθεί και περισσότερο. Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Όμως, τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά. Μίλησα και με τους διευθυντές των δύο νέων Υπηρεσιών που συστάθηκαν και οι οποίοι διορίστηκαν πρόσφατα, και είναι της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Πράγματι κάνουν αυτό που πρέπει, εργάζονται σκληρά για την υποδομή και την οργάνωση των υπηρεσιών τους".

Σχετικά με τις διαφωνίες που υπήρξαν στην δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, ο Χ. Παπουτσής τόνισε ότι: "Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση σε ορισμένες περιοχές έχει επιλέξει το πεδίο της μετανάστευσης ως πεδίο για την άσκηση του αντιπολιτευτικού της λόγου. Έτσι βλέπουμε σε διάφορες περιοχές να αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα, ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση, κανένας τέτοιος σχεδιασμός".


Πηγή:  http://www.enet.gr/