Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αναπτυξιακή Ξάνθης φεύγει, η ΕΠΑ έρχεται;

Στην εταιρία που λειτουργεί στην ΤΕΔΚ Ξάνθης φαίνεται ότι στρέφονται οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, ως διάδοχη κατάσταση μετά την –δρομολογημένη;– εκκαθάριση της Αναπτυξιακής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην εταιρία που λειτουργεί στην ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης από το 2001 φαίνεται ότι στρέφεται το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών της περιοχής, ως διάδοχη κατάσταση μετά την –δρομολογημένη όπως φαίνεται – εκκαθάριση της Αναπτυξιακής Ξάνθης, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό, το τέλος της Αναπτυξιακής μετά το ναυάγιο της προσπάθειας να διασωθεί, δημιουργεί ένα σοβαρό κενό για το φορέα που είναι απαραίτητος στο Νομό, προκειμένου να διαχειριστεί μια σειρά από προγράμματα καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό το «εργαλείο» της αυτοδιοίκησης τα αντίστοιχα προγράμματα θα υλοποιούνται από Αναπτυξιακές γειτονικών περιοχών. Η δυσκολία αυτή έχει επισημανθεί από την αρχή και στο μυαλό όλων των αυτοδιοικητικών φαίνεται ότι είναι – ίσως από την αρχή- η ΕΠΑ.


Βρίσκουν τη λύση για να διαχειριστούν τα προγράμματα

Τη λύση φαίνεται ότι βρίσκουν στην αμιγή εταιρία «ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΕΠΑ) που έχει συστηθεί το 2001 ως Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ, είναι ΝΠΙΔ και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου, τέσσερα μέλη είναι αιρετοί της ΤΕΔΚ (μέχρι σήμερα), ένα μέλος είναι εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και δύο μέλη είναι κάτοικοι του Ν. Ξάνθης.

Η ΕΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει την Αναπτυξιακή Ξάνθης, εκπληρώνει τα κριτήρια που τίθενται για τη διαχείριση προγραμμάτων με κυρίαρχο ζήτημα, αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα Leader και ικανοποιεί τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής.


Ποια είναι η ΕΠΑ

Η ΕΠΑ μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την λειτουργία του Περιφερειακού Ενεργειακού Γραφείου ΑΜΘ (ΠΕΓ-ΑΜΘ), το οποίο από το 1993 λειτουργούσε στην TEΔΚ Ν. Ξάνθης. Επίσης, σύμφωνα με το καταστατικό της δραστηριοποιείται σε στους τρεις τομείς που συνθέτουν την επωνύμία της:

Τομές Ενέργειας: Δραστηριοποιείται στην υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων , διενέργεια ερευνών, εκπόνηση μελετών , υλοποίηση ενεργειακών ελέγχων σε κτίρια, υποστήριξη επιχειρήσεων και φορέων για πιστοποίησή τους στο «EMAS» και ISO, Μεταφορά τεχνολογίας στις ΜΜΕ για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση ενέργειας , Ενημέρωση των πολιτών , Ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας με σχετικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Τομέας Περιβάλλοντος: Εκπόνηση μελετών , Ευαισθητοποίηση πολιτών σε, σχετικά με το περιβάλλον, θέματα , Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, Ανάπτυξη συνεργασιών με σχετικούς φορείς, Οικοανάπτυξη «Ροδόπης – Νέστου» και ανάδειξη υδροβιοτόπων του Νομού, Υλοποίηση διαχειριστικών σχεδίων Ν. Ξάνθης: ύδρευσης – αποχέτευσης, αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης απορριμμάτων , Ανάπτυξη διασυνοριακών δράσεων – ανάπτυξης οροσειράς Ροδόπης

Τομέας Τοπικής Ανάπτυξης: Εκπόνηση μελετών Τοπικής Ανάπτυξης , Συμμετοχή στη διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων, Ανάπτυξη υποδομής για πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες, διαχείριση και διάχυσή στοιχείων ερευνών, ανάπτυξη συνεργασιών και υποστήριξη φορέων για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Νομού, παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών, σχετικών προγραμμάτων με το αντικείμενο της επιχείρησης, στους ανέργους και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, λοιπές σχετικές επιχειρησιακές δραστηριότητες και συμμετοχή σε άλλες υπηρεσίες και εταιρίες με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Νομού.


Το μόνιμο προσωπικό της είναι

1 Χημικός Μηχανικός- Διευθύντρια Τομέα Περιβάλλοντος

1 Οικονομολόγος-Οικονομική οργάνωση και διαχείριση

1 Υπάλληλος γραφείου-Γραμματειακή υποστήριξη

Παράλληλα απασχολεί επιστημονικό – κυρίως- προσωπικό με συμβάσεις έργου για την τεχνική υποστήριξη έργων.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/