Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αναστολή του ΣτΕ στο αρδευτικό της πεδιάδας του Νέστου

Οικολογικά sites μεταδίδουν απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την κατασκευή του Έργου της Άρδευσης της Πεδιάδας της Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναστέλλει την κατασκευή του Έργου της Άρδευσης της Πεδιάδας της Ξάνθης κάνουν λόγο οικολογικά site από το απόγευμα της Πέμπτης.

Χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε την αναστολή του έργου, μετά από αίτηση των οργανώσεων «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης».

Το έργο που κατά τους οικολόγους αποτελεί εκτροπή του ποταμού και κατά τις αρχές της περιοχής εμπλουτισμό των υδροφορέων για την αποτροπή του φαινομένου της υφαλμήρωσης και της λειψυδρίας, έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία αλλά προκάλεσε και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρόσφατα ο Φώτης Καραλίδης είχε επισημάνει ότι πιθανή νέα καθυστέρηση στο ΣτΕ ίσως είναι , πια, μοιραία για την χρηματοδότηση του έργου καθώς τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως, που έχουν καταθέσει οι τρεις οργανώσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους το έργου.

Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε το έργο στη προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.Επίσης βασίζεται στις επιπτώσεις του έργου στους προστατευόμενους υγροτόπους των εκβολών του Νέστου, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς θα μειωθεί η παροχή νερού στο υγροτοπικό σύμπλεγμα.


Τι υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις

Από την πλευρά των οικολογικών οργανώσεων, πάντως, υπενθυμίζεται ότι παρά τον αναγκαίο χαρακτήρα του έργου, συνεχίζεται η σπατάλη νερού σε υδροβόρες και αδιέξοδες καλλιέργειες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει την πολιτική ηγεσία.

Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις από το Γιώργο Πολίτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης, ο οποίος σημειώνει ότι «Η λύση δεν είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο νερό όλο και από πιο μακριά. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό και αδιέξοδο για τη γεωργία και για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι καλλιέργειες δε γίνουν συμβατές με τις δυνατότητες της περιοχής και δεν περιοριστεί η σπατάλη νερού, το έργο θα καταστρέψει μια διεθνούς σημασίας προστατευόμενη περιοχή δίνοντας μια ψεύτικη ανάσα για λίγα χρόνια, σε ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να διογκώνεται»


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/