Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ζώνης Σένγκεν μένουν Ρουμανία και Βουλγαρία

Μπλοκάρουν Ολλανδία και Φινλανδία την είσοδό τους, μετά την συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στην οποία προήδρευσε ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Γέρζι Μίλερ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Στις ενστάσεις της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προσέκρουσε η επιδίωξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν. Τα δύο νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μένουν εκτός της ζώνης ελεύθερης διακίνησης, καθώς η ολλανδική και φινλανδική κυβέρνηση επέμειναν στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι για την ένταξή τους απαιτείται περισσότερη προσπάθεια στην πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.


Για τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν απαιτείται ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των 22 κρατών που είναι μέλη της Ζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Γέρζι Μίλερ, προεδρεύων του Συμβουλίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, όμως «αυτή η υπόσχεση παραβιάστηκε».

Η ευρωπαίκή απόφαση για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης αναμένετο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Τεχνικές εκτιμήσεις έχουν καταλήξει ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν, ωστόσο κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια στην πάταξη της διαφθοράς πριν επιτρέψουν την είσοδό τους στην Σένγκεν.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συναινέσουν σε μία μερική ένταξη -να ανοίξουν πρώτα τα αεροδρόμια και σε επόμενη φάση τα χερσαία σύνορα. Όμως, η Ολλανδία αντιδρά και σε αυτή την κίνηση.

«Η θέση της ολλανδικής κυβέρνησης είναι απογοητευτική για εμάς, αν και δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πολιτική της επιβίωση εξαρτάται από το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα PVV» είχε τονίσει προ ημερών ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία εξαρτάται για την ψήφιση νόμων από τους 24 βουλευτές του αντι-ισλαμικού Κόμματος των Ελευθέρων (PVV) υπό τον Γκερτ Βίλντερς.

Η Ρουμανία χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες» και «τεχνητές» τις ολλανδικές ενστάσεις. Η Βουλγαρία έχει καυτηριάσει επίσης την ολλανδική στάση, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ενταχθεί στη Σένγκεν μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές που προωθούνται στη σχετική νομοθεσία.


Πηγή:  http://news.in.gr/