Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Μάτωσε» το δημόσιο σχολείο από τη μανία των βάνδαλων

Ειδοποιήθηκαν από τη διευθύντρια από τα πρώτα λεπτά εισόδου των δραστών στο κτίριο που αλώνιζαν καταστρέφοντας. Η πρώτη καταγραφή αναφέρει ζημιές 100.000 ευρώ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Δάκρυσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί όταν το πρωί της Παρασκευής αντίκρισαν αίματα σε όλο το σχολείο, σπασμένα παράθυρα, πόρτες, φωριαμούς και θρανία, βαμμένους με σπρέι τοίχους, σκισμένα αρχεία.

Κουκουλοφόροι λεηλατούσαν επί τρεις ώρες, ενώ οι αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το σχολείο ως θεατές…

Με πρωτοφανή μανία έδρασαν οι βάνδαλοι, που εκμεταλλευόμενοι την μαθητική κατάληψη στο 3ο και το εσπερινό γυμνάσιο Κομοτηνής, προκάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης στα δύο σχολεία ζημιές πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής. Εικόνα πλήρους καταστροφής, την οποία συνέθεταν, σπασμένα παράθυρα, πόρτες, φωριαμοί και θρανία, βαμμένοι με σπρέι τοίχοι, σκισμένα αρχεία στα γραφεία της διεύθυνσης και της γραμματείας, μπουκάλια με αλκοόλ, άφησαν πίσω τους οι άγνωστοι. Έδρασαν για λίγες ώρες, αλλά κατάφεραν μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψουν τα δύο σχολικά κτίρια σε πεδίο απόλυτης καταστροφής. Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του σχολείου κόστους 700.000 ευρώ, έργο το οποίο ανέδειξε την εκπαιδευτική μονάδα ως μία από τις καλύτερες στο νομό μας. Η εικόνα εκείνη αποτελεί παρελθόν.


Παρούσα η διευθύντρια όταν ξεκίνησαν οι καταστροφές

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης και ενώ ακόμα η διευθύντρια του σχολείου Μαίρη Κοσμίδου βρίσκονταν στο κτίριο διεκπεραιώνοντας υποθέσεις. Μαθητές του σχολείου εισήλθαν μέσα και ενημέρωσαν ότι προχωρούν σε κατάληψη. Η κ. Κοσμίδου διαπιστώνοντας ότι μεταξύ των μαθητών βρίσκονται και αρκετοί εξωσχολικοί τους ζήτησε να αποχωρήσουν και να αφήσουν τη σχολική χρονιά να συνεχιστεί ομαλά. Το αίτημα της αυτό δεν εισακούστηκε, παρά το ότι τους ενημέρωσε ότι θα καλέσει την αστυνομία, και οι καταληψίες παρέμειναν εντός του σχολείου. Τις σκηνές που έζησε περιέγραψε η κ. Κοσμίδου: «Ήμουν μέσα όταν άρχισαν να μπαίνουν οι καταληψίες στο χώρο του σχολείου. Τους ζήτησα να φύγουν, φωνάζοντας ότι καλώ την αστυνομία. Προσπάθησαν να μπουν και τα κατάφεραν βρίσκοντας δίοδο στο δεύτερο κτήριο. Είδα φωτιές και εκείνη τη στιγμή φοβήθηκα για την ατομική μου ακεραιότητα όταν άκουσαν όλον αυτό τον θόρυβο και δεν ήξερα τι γίνεται στην περιουσία του σχολείου. Όταν βγήκα έξω από το σχολείο μαζί με την φύλακα είδα ορισμένα άτομα φορώντας κουκούλες να κινούνται με έναν τρόπο έντονο, βίαιο, χτυπούσαν και έσπαγαν».


Οι βάνδαλοι μέσα έσπαγαν, οι αστυνομικοί έξω περίμεναν ως θεατές…

Η αστυνομία κλήθηκε από την διευθύντρια του σχολείου πριν ακόμα αυτή αποχωρήσει από το κτίριο και τα περιπολικά έφτασαν άμεσα, όπως επιβεβαίωσε η Μαίρη Κοσμίδου. Από το σημείο αυτό ξεκινούν τα ερωτηματικά αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας, με κυριότερο γιατί δεν επενέβη, ενώ ειδοποιήθηκε από τη διευθύντρια, ήδη από τα πρώτα λεπτά εισόδου των δραστών στο σχολείο. «Η αστυνομία ήρθε άμεσα, τα περιπολικά ήταν από έξω, αλλά προφανώς δεν μπορούσε κανείς να αντιληφθεί τι γινόταν μέσα, προφανώς δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι αυτή η κατάληψη δεν ήταν μια κατάληψη όπως οι άλλες, γιατί στο 2ο λύκειο Κομοτηνής δεν έχει πειραχτεί τίποτα», ανέφερε η διευθύντρια. Μαζί με την αστυνομία στο σχολείο κατέφθασε και ο Θεόδωρος Μούχτσης προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, ο οποίος επίσης ειδοποιήθηκε από την διευθύντρια. Ο κ. Μούχτσης που ρωτήθηκε για τη στάση της αστυνομίας είπε σχετικά, «ενημερώθηκε η αστυνομία για το γεγονός και με διακριτική παρουσία όπως αυτοί κρίνουν έδρασαν.

Μάλιστα ο διοικητής της Ασφάλειας ειδοποίησε και την αρμόδιο εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα είναι έργο της δικαιοσύνης και έργο της αστυνομίας πως θα λειτουργήσουν. Αυτό που μου είπαν είναι ότι θα πρέπει η διευθύντρια να απομακρυνθεί από το χώρο και αυτό έγινε. Παραμείναμε έξω από το σχολείο έως τις 1 το βράδυ και στην συνέχεια μας είπαν ότι θα πρέπει να επιληφθεί και η δικαιοσύνη, αλλά και η σήμανση και η αστυνομία την επόμενη ημέρα, όχι νύχτα. Οι αστυνομικοί έκριναν αναγκαίο ότι η παρουσία μας έξω, όπως και των μαθητών, ίσως να προκαλούσε περισσότερο τους δράστες. Μετά την αποχώρηση την δική μας, δεν ξέρω σε πόσο χρονικό διάστημα, η αστυνομία γνωρίζει, ότι οι δράστες αποχώρησαν από το σχολείο, αφού προκάλεσαν όσα είδατε και καταγράψατε». Ο κ. Μούχτσης επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δράστες ήταν κουκουλοφόροι.


Πολλά τα ερωτηματικά για την στάση της τοπικής αστυνομίας και την άρνηση του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης να μιλήσει

Και τα ερωτηματικά για τη στάση της αστυνομίας στο περιστατικό, εντείνονται ακόμα περισσότερο από την άρνηση του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης Γιώργου Πολυζωΐδη να προβεί σε δηλώσεις, παρόλο που ο «Χ», όπως και άλλα τοπικά ΜΜΕ, θέλησαν να μάθουν την άποψή του για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας σε περιπτώσεις καταλήψεων. Επιπλέον στο αστυνομικό δελτίο, που καθημερινά είναι πλούσιο και αφορά συμβάντα σε όλη της Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως αυτά καταγράφεται και αποστέλλεται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σοβαρό συμβάν στην εκπαιδευτική μονάδα, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και βρίσκονταν σε εξέλιξη η σύνταξη της έκδοσης.


ΚΝΕ Ροδόπης: Το μαθητικό κίνημα να ξεμπροστιάσει τους παρακρατικούς

Για παρακρατικούς μηχανισμούς κάνει λόγο σε ανακοινώσει του ΚΝΕ Ν. Ροδόπης, η μοναδική παράταξη που έλαβε θέση άμεσα για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο 3ο λύκειο Κομοτηνής. Όπως αναφέρει: «στο 3ο Λύκειο μπήκαν μέσα στο σχολείο άτομα εξωσχολικά που προκάλεσαν φθορές στο κτίριο και προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους. Το μαθητικό κίνημα πρέπει να ξεμπροστιάζει όλους εκείνους τους παρακρατικούς μηχανισμούς, που επιδιώκουν τη δυσφήμηση των μαθητών, το προβοκάρισμα του αγώνα τους. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τρομοκρατούν, να βάλουν εμπόδια στη δράση μας. Είμαστε πολλοί και αυτοί λίγοι». Η ΚΝΕ Ν. Ροδόπης προτείνει παράλληλα να δημιουργηθεί συντονιστικό αγώνα σχολείων Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη μας τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη το 2ο λύκειο και από την Πέμπτη το 1ο λύκειο, το 2ο ΕΠΑΛ και το μουσικό γυμνάσιο – λύκειο.

Στο μεταξύ η διεύθυνση του σχολείου ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Όλα αυτά όμως είναι κατόπιν εορτής, αφού οι κουκουλοφόροι, φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή μας, έδρασαν επαγγελματικά ανενόχλητα και με θράσος κοροϊδεύοντας με την στάση τους την ανοχή των κατασταλτικών δυνάμεων.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/