Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Πεταλωτής στα εγκαίνια του Εφετείου Αν. Κρήτης

Αποτελεί αυτό προμήνυμα για ίδρυση και Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας και συνακόλουθα διάσπαση του Εφετείου Θράκης; Άλλωστε η Κρήτη είναι τέσσερις νομοί ενώ η ΑΜ-Θ πέντε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ


Το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο εγκαινίασε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής. Σε κλίμα πανηγυρικό έγινε πραγματικότητα ένα αίτημα πολλών ετών, με τον Γιώργο Πεταλωτή να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως “η ίδρυση ανώτερων δικαστηρίων πρέπει και διέπεται από πολύ αυστηρά κριτήρια γιατί υπάρχει η διεθνής τάση τα ανώτερα αυτά δικαστήρια να είναι λίγα και ισχυρά, να ιδρύονται και να λειτουργούν με καθαρά επιστημονικά κριτήρια που τίθενται από το νόμο. "


Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Δικαιοσύνης σε περίοδο οξύτατης κρίσης όπως η σημερινή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και η Δικαιοσύνη, οφείλουμε να δίνουμε εξετάσεις - και αυτό κάνουμε - στην κοινωνία, όχι απλά κάθε μέρα, αλλά κάθε ώρα, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη λειτουργία μας".

Αναφερόμενος στο συνολικό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε πως “σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό έργο, με μεγάλες αλλαγές και επαναστατικές τομές σε πολλά επίπεδα, όπως την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, τον εξορθολογισμό των ποινών, το νέο Οικογενειακό Δίκαιο, το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, ενώ παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ώστε να μην μιλάμε πλέον για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις. Συνεργαζόμαστε στενά με την φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για όσα έγιναν πρόσφατα στη Βουλή, ο Γιώργος Πεταλωτής μίλησε για “ρεσιτάλ γελοιότητας και λαϊκισμού”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “εάν παρακολουθούσε κάποιος ειδήσεις προχθές, θα έβλεπε, όλο εκείνο το ρεσιτάλ γελοιότητας με τα γάλατα και τα καρβέλια μέσα στη Βουλή, με κάποιους βουλευτές να αποκαλούν τους συναδέλφους τους ως “γομάρια” ή με κάποιους υποτιθέμενους αριστερούς να δίνουν ρεσιτάλ λαϊκισμού. Δεν μιλάμε -πρόσθεσε - για τη ΝΔ που αποδεικνύει πως δεν αντιλαμβάνεται καν που βρίσκεται και ζητά απανωτές εκλογές μέχρι να γίνει αυτοδύναμη Κυβέρνηση"

Τέλος, ερωτώμενος για να νέα έκτακτα μέτρα, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως “σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που τα περιθώρια του δίκαιου ή άδικου μέτρου είναι σχεδόν μηδαμινά, πρώτα σώζουμε τη χώρα και μετά προσπαθούμε να δούμε με δικαιοσύνη, μόνιμες ρυθμίσεις έτσι ώστε, πραγματικά, οι αδύναμοι συμπολίτες μας να τυχαίνουν μιας πολύ καλύτερης και ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως δικαιούνται από το κράτος προς όφελος τους, προς όφελος της κοινωνική δικαιοσύνης.”

“Θα πρέπει, πρόσθεσε, να βλέπουμε την αναγκαιότητα της επιβολής νέων μέτρων, νέων αποφάσεων και νομίζω πως κανείς πολίτης σήμερα δεν μπορεί να πει πως δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα. Το δίκαιο και το άδικο, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, θα κριθεί ίσως και αργότερα . Από εκεί όμως που θα κριθούμε είναι να υπάρχουμε σαν χώρα η οποία δεν θα ταλανίζεται κάθε μέρα από σενάρια πτώχευσης και διεθνούς απαξίωσης”.

.