Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως

Θα μετέχει στην δωδεκαμελή σύνθεσή της για το νέο εκκλησιαστικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου του 2012

ΠΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
ΗΔΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΘΗΚΑΝ;



Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ο Σεβασμιώτατος, σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις της ΔΙΣ, ορίστηκε ως συνοδικός σύνδεσμος συμμετέχοντας στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος. Οι συνεδριάσεις των μελών της ΔΙΣ θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος εκκλησιαστικού έτους.


Η πρώτη συνεδρίαση των μελών της 155ης Συνοδικής περιόδου, από 1 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι 31 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αφού καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι «έχουν αλλάξει οι δομές της κοινωνίας, γι’ αυτό καλούμεθα όλοι μαζί, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με έργα αγάπης, να συμβάλουμε να υπάρξει συστηματική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία».

Ακολούθησε αντιφώνηση από τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών, κ. Νεκτάριο και η επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου. Στη συνέχεια συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» καθώς και ο ορισμός των Συνοδικών Μελών στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση όλων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος, ομόφωνα έγινε αποδεκτή η υποβολή παραίτησης του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ενώ οι Μητροπολίτες Μέλη της ΔΙΣ ασχολήθηκαν με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

.