Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα όσα έγιναν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ
ΛΙΓΟ ΕΞΕΔΩΣΕ, ΜΕ 24ΩΡΗ
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ


Συνεδρίασε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Τα μέλη του Συμβουλίου μετά από αίτημα της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού και τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου το ενδεχόμενο αυτό να αποτραπεί ως απόλυτα ασύμβατο με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η διαπαραταξιακή – διαθεσμική επιτροπή να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα και να ενημερώσει για την άποψη της τοπικής κοινωνίας τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τελικά το ζήτημα της αδειοδότησης των επενδύσεων χρυσού.

Επίσης συζήτηση έγινε και για το θέμα των Ελεύθερων Ζωνών Εγκατάστασης Επιχειρήσεων στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά από αίτημα της «Περιφερειακής Αναγέννησης», όπως αυτό έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό μέσα και από σχετικές δημόσιες συζητήσεις και αναφορές.

Το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη να συγκροτηθεί επιτροπή από τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα στελεχωθεί και από τεχνοκράτες με σκοπό την σύνταξη συγκεκριμένου πλαισίου προτάσεων το οποίο θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επίσης στα μέλη του Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Καλούδη και τον Διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ Δημήτρη Δερματά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που αφορά στην διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Από την ενημέρωση προέκυψε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας και ολοκλήρωσης της υφιστάμενης φάσης του σχετικού σχεδιασμού ενώ για το θέμα των ενστάσεων που διατυπώθηκαν για την χωροθέτηση της μονάδας Επεξεργασίας του Δυτικού τομέα (Καβάλα) θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση προκειμένου να αξιολογηθούν οι ενδοιασμοί αλλά και να μην κινδυνεύσει ο περιφερειακός σχεδιασμός .

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία μετά και την σχετική ενημέρωση, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οροσειράς της Ροδόπης το οποίο αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον μοναδικό αυτό φυσικό πλούτο. Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Προγράμματος έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις από τους τελικούς δικαιούχους οι οποίες και θα αξιολογηθούν προς ένταξη με κριτήριο τις ανάγκες της κάθε περιοχής αλλά και την ωριμότητα των σχετικών έργων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξάλλου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τροποποίηση του Προγράμματος Έργων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενός μεταβατικού ουσιαστικά προγράμματος που περιλαμβάνει κυρίως έργα των τέως Νομαρχιών και ενόψει της κατάρτισης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος έργων και παρεμβάσεων της ΠΑΜ-Θ.

Αποφασίσθηκε επίσης, η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών της Περιφέρειας ΑΜΘ και η εξουσιοδότηση στον Περιφερειάρχη που αφορά στο παραπάνω θέμα μετά και την Διαπιστωτική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

Τέλος και μετά από σχετική επερώτηση συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης έγινε ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Θεόδωρο Σερετίδη αλλά και τον ανάδοχο του έργου της καταπολέμησης κουνουπιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία του προγράμματος, τις περιοχές των ψεκασμών και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι της παράταξης «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», αποχώρησαν από το Συμβούλιο προτάσσοντας ως λόγο την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου της συνεδρίασης. Μετά και από πρόταση του Προεδρείου τα μέλη του Συμβουλίου ανέβαλαν την συζήτηση των εναπομεινάντων θεμάτων για την επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου.