Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Γιαννακίδη στον Βενιζέλο για το 12% της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας

Ζητά το μέτρο να διαχυθεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ



Την ανάγκη άμεσης καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων του ευεργετικού μέτρου της επιδότησης κατά 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης.

Στην επιστολή που κοινοποιείται και στον Υπουργό Εργασίας, περιγράφεται το ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε μετά και την συνάντηση επιμελητηριακών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων η οποία έγινε πρόσφατα στην Κομοτηνή και καταλήγει στην πρόταση για ενιαίο ποσοστό επιδότησης σε ολόκληρη την Περιφέρεια στα πλαίσια μίας και αδιαίρετης περιφερειακής αναπτυξιακής λειτουργίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:



«Προς Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας πολύ καλά την ευαισθησία σας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιθυμώ να σας θέσω ένα ζήτημα που αποτελεί συλλογική απαίτηση όχι μόνο των επιμελητηριακών φορέων ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και όλων των αιρετών τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Αφορά την καταβολή της επιδότησης του 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων για τα έτη 2008 (β’ εξάμηνο), 2009, και 2010.

Σε μία εποχή οικονομικής ύφεσης και αδυναμίας πληρωμής ακόμη και των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας περιμένουν από ένα κράτος που απαιτεί από αυτές φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις.

Η καθυστέρηση καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας ενώ ακυρώνει και υπονομεύει στην πράξη το σημαντικό αυτό μέτρο, το οποίο ελήφθη για την ενίσχυση και υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Μάλιστα είναι γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις προγραμμάτισαν την ανάπτυξή τους θεωρώντας ως δεδομένο την συνέπεια καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης.


Κύριε Υπουργέ

Σε μία εποχή που η κάθε θέση εργασίας αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό στοιχείο, η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του μεγαλύτερου «εργοδότη» της περιοχής συνιστά εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση επιβίωσης της περιοχής μου, συγκράτησης της καλπάζουσας ανεργίας και απαρχή για μία νέα αρχή .Η συνέπεια λοιπόν του κράτους, μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία αποτελεί μία από τις πλέον σίγουρες και ανταποδοτικές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο επενδύσεις του.

Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας μετά και από συνάντηση που είχαμε στην Κομοτηνή συμφωνήσαμε πως η απρόσκοπτη καταβολή της επιδότησης αυτής και κυρίως η συνέχεια της εφαρμογής της, αποτελούν για τις επιχειρήσεις ανάσα ζωής κυρίως μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και επιθετικό, από τις όμορες χώρες επιχειρηματικό περιβάλλον.

Γνωρίζοντας δε την δημοσιοοικονομική συγκυρία όλοι οι φορείς συμφωνούμε ότι οι οφειλές του ΟΕΑΔ προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν, εκεί που αυτό είναι νομικά εφικτό (απαιτείται νομοθετική παρέμβαση)να συμψηφιστούν με τρέχουσες υποχρεώσεις τους, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, και το Δημόσιο.

Παράλληλα κ. Υπουργέ θα θέλαμε για την αποφυγή ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων την εξίσωση του κόστους μισθοδοσίας στο 12% και για τις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας μας την Δράμα και την Καβάλα αφού από το 2010 και μετά οι δύο αυτές ενότητες έχουν επιδότηση κόστους εργασίας 4%.


Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την περιφέρειά μας και με επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτό το καθόλα δίκαιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής.

Σας παρακαλώ τέλος να δεχθείτε αντιπροσωπεία μας προκειμένου να εξετάσουμε τις παραμέτρους ενός ζητήματος που αποτελεί κορυφαίο στην αναπτυξιακή ατζέντα του τόπου μας.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Άρης Γιαννακίδης
Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ»

.