Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ερχεται σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων την Θράκη

Οι ειδικές φορολογικές ζώνες προβλέπεται ότι θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα
     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται ότι θα μπει το ζήτημα των ειδικών φορολογικών ζωνών στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, καθώς προβλέπεται ότι θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα είναι σε γνώση της γερμανικής πλευράς, ήδη από την επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Σ. Καπφερέρ στο τέλος Αυγούστου, ενώ έχουν ενημερωθεί και αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.


Τρεις πρόεδροι

Ωστόσο το ζήτημα εκτιμάται ότι αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω, καθώς οι τρεις πρόεδροι των επιμελητηρίων της Θράκης, σε συνεργασία με την πρόεδρο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, κ. Κατερίνα Καραγιάννη και βιομηχάνους της περιοχής, στέλνουν πλέον επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όπου θα του ζητούν να κινήσει όλες τις διαδικασίες για να χαρακτηριστεί η Θράκη ως ζώνη με ειδικό φορολογικό καθεστώς. Ο χρόνος εκδήλωσης της πρωτοβουλίας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την έλευση Ρέσλερ στην Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση που η συζήτηση Ελλάδας-Γερμανίας για τις ειδικές ζώνες προχωρήσει, η Θράκη έχει προετοιμάσει σχετικό φάκελο διεκδίκησης.

Ειδικότερα, το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης έχει αναθέσει σε γερμανικό δικηγορικό γραφείο να συντάξει τον εν λόγω φάκελο και να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες συζητήσεις με τους αρμόδιους κοινοτικούς επιτρόπους. Επιπλέον, έχει συνταχθεί ειδική τεχνική έκθεση, η οποία θα αποσταλεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, επισυναπτόμενη μαζί με την πρόταση των επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών και αναλύει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις, που πληροί η Θράκη ώστε να χαρακτηριστεί ως ζώνη με ειδικό φορολογικό καθεστώς.


Τα αδύναμα μέλη

Οπως καταγράφεται στην έκθεση αυτή, το άρθρο 27 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε., που επικαιροποιήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας το 2007, δίνει τη δυνατότητα στα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ενωσης να διαπραγματευτούν με την Κομισιόν τη δημιουργία τέτοιων ζωνών, παρόλο που αντιβαίνουν στην αρχή της ενιαίας αγοράς. Η εφαρμογή στη Θράκη μια τέτοιας ζώνης θα γίνει ουσιαστικά μέσω νομοθετικής πράξης, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών, δηλαδή της Ελλάδας και της Ε.Ε. και γι΄ αυτό το λόγο απαιτείται η υπογραφή του πρωθυπουργού στο σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


14 ζώνες στην Πολωνία

Οι παραγωγικοί φορείς και οι επιχειρηματίες φέρνουν ως παράδειγμα την Πολωνία, η οποία το 1998 κατά τη διάρκεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, συμφώνησε με την Ε.Ε. για τη δημιουργία 14 ειδικών οικονομικών ζωνών μέχρι το 2017.

Παράλληλα στην επιστολή υπογραμμίζεται πως η ζώνη θα διακρίνεται από χαμηλούς δείκτες φορολογίας και όχι από μισθούς επιπέδου Κίνας. Θέση για την ειδική ζώνη έλαβε και ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Αρης Γιαννακίδης, επισημαίνοντας πρόσφατα πως «σε πρώτη φάση βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη σκέψη- πρόταση για τη δημιουργία ειδικών ζωνών επενδυτικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα μπορούσε να ισχύσει ένα ελκυστικό καθεστώς, το οποίο θα θα έδινε κίνητρα ουσιαστικά στην προσέλευση επενδύσεων».

«Εφόσον αυτή η πρόταση είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, γιατί πολλά έχουμε ακούσει τελευταία και κυρίως δεν θίγει εργασιακές κατακτήσεις, αλλά θα καθιστούσε την περιοχή περισσότερο ελκυστική μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών ή άλλων κινήτρων θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε, χωρίς ο τόπος να μεταβληθεί σε χώρο υποαμοιβόμενης ή μαύρης εργασίας. Εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση είναι αυτή η ζώνη να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ως ενιαίου οικονομικού χώρου και τόπου» κατέληξε ο κ. Γιαννακίδης.


Πηγή:  http://www.imerisia.gr/