Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Πράσινο φως" για να "ξεμπλοκάρουν" μεταβιβάσεις και ενοικιάσεις ακινήτων προς αλλοδαπούς στην Θράκη

Για ποιον λόγο μπορούν άνετα να αγοράζουν πλέον οι Βούλγαροι αν και είμαστε παραμεθόριος και γιατί υπάρχει θεωρητικά προστασία να μην γίνει το ίδιο από Τούρκους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ



"Πράσινο φως" για να "ξεμπλοκάρουν" μεταβιβάσεις και ενοικιάσεις ακινήτων σε διάφορες παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ανάβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με γνωμοδότησή της που επιλύει διάφορα νομικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν με τον πρόσφατο νόμο 3978/11.

Με αφορμή ερωτήματα που έθεσαν συμβολαιογραφικοί σύλλογοι (Θράκης κλπ.) και μεμονωμένοι νομικοί από τη νησιωτική Ελλάδα, η Εισαγγελία ΑΠ ξεκαθαρίζει ότι με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι ελεύθερη η αγοραπωλησία, ενοικίαση κλπ. ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, εφόσον γίνεται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Τα ίδια πρόσωπα (εντός ΕΕ) μπορούν να μεταβιβάζουν ελεύθερα -σύμφωνα με την εισαγγελική γνωμοδότηση- μετοχές ή εταιρικά μερίδια και ούτε χρειάζεται άδεια για να μεταβληθούν οι εταίροι εταιρειών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές.


Αδεια από επιτροπή

Αντίθετα -κατά την εισαγγελία ΑΠ- απαγορεύεται κάθε τέτοια δικαιοπραξία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών - μελών της ΕΕ και της ΕΖΕΣ. Τα πρόσωπα αυτά για να τους επιτραπεί οποιαδήποτε δικαιοπραξία (αγοραπωλησία, ενοικίαση κλπ.) πρέπει να εξασφαλίσουν την άδεια ειδικής διοικητικής επιτροπής, που λειτουργεί σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση.

Στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι η σχετική διάκριση αποσκοπεί στη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Επισημαίνεται επίσης ότι τίθενται νομοθετικοί περιορισμοί στην κτήση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων σε ακίνητα της παραμεθορίου από πρόσωπα εκτός ΕΕ που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/