Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πόσο πωλούνται οι ψήφοι στην Βουλγαρία ενόψει των σημερινών εκλογών

Διπλές κάλπες στήνονται σήμερα στην γειτονική χώρα, για εκλογή προέδρου αλλά και αρχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο κάθε άλλο παρά αδιάβλητες είναι
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Στα 50 λέβα (περίπου 25 ευρώ) κυμαίνεται η τιμή της ψήφου στις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, αντί 30 λέβα στις μικρότερες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού βουλγαρικού ραδιοφώνου, ενόψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επικρατέστερος είναι ο υποψήφιος της συντηρητικής κυβέρνησης, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, χωρίς, ωστόσο, να διαθέτει επαρκείς δυνάμεις ώστε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ενώ τα κόμματα έκλειναν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με μεγάλες συναυλίες, η αστυνομία στη βόρεια Βουλγαρία πραγματοποιούσε μια ακόμη σύλληψη υπόπτου για εξαγορά ψήφων. Ο 54χρονος συνελήφθη χθες στο χωριό Ραντομίρτσι, έχοντας στην κατοχή του 1.400 λέβα (700 ευρώ) σε χαρτονομίσματα των 20 λέβα καθώς και φωτοτυπημένα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα Sofia Echo, στα μέσα Σεπτεμβρίου, συνεργείο της βουλγαρικής τηλεόρασης είχε εντοπίσει σε καταυλισμό Ρομά της Φιλιππούπολης μεσάζοντες που εμπορεύονταν μαζικά ψήφους. Το συνεργείο αγόρασε ψήφους για λογαριασμό φανταστικού ανύπαρκτου κόμματος με τα αρχικά της κρατικής τηλεόρασης και έλαβε τη λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας των εξαγορασμένων ψηφοφόρων. Αξιωματούχοι εν συνεχεία επιβεβαίωσαν ότι οι αριθμοί ταυτότητας και οι ψηφοφόροι ήταν πραγματικοί.

Αλλα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ έδειχναν έρημα χωριά, των οποίων ο πληθυσμός σημείωσε εκρηκτική άνοδο λίγο πριν από τις εκλογές, με κάποιους από τους νέους ψηφοφόρους να δηλώνουν κατά δεκάδες την ίδια διεύθυνση.

Ερευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 12% των ψήφων στις εκλογές της Βουλγαρίας προσφέρεται προς εξαγορά.

Στις εκλογές για το αξίωμα του προέδρου της Βουλγαρίας, του οποίου οι εξουσίες είναι εθιμοτυπικές, φέρεται να προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνιέλιεφ, με δεύτερο τον υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος Ιβαΐλο Καλβίν. Η πρώην επίτροπος, ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα, φέρεται να έρχεται τρίτη και να αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος εμπεδώνεται και με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, όπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ενταξης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα novinite. com. «Το κυβερνών κόμμα κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης την παραμονή των εκλογών» τιτλοφορούνταν το σχετικό ρεπορτάζ, που ανέφερε ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα προβλήθηκε σε 1.165 τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αντί 692 των αντιπάλων σοσιαλιστών, 247 της συντηρητικής Γαλάζιας Συμμαχίας και 224 του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος Ατάκα.

To κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρότι η οικονομία αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Μπορίσοφ για αναβάθμιση του κρατικού μηχανισμού δεν έχουν εκπληρωθεί. Ενα από τα προβλήματα που πλήττουν αυτήν την περίοδο τη Βουλγαρία είναι ο επαναπατρισμός κερδών των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου να καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούνται λόγω κρίσης σε άλλα μέρη του κόσμου.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/