Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κάθε άλλο παρά βέβαιη η παραμονή των Θρακιωτών στην κυβέρνηση

Όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών και ο ρόλος των Θρακιωτών σε αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική επίτευξη της συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας άρχισε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ο Αντ. Σαμαράς απέρριπτε την πρόταση του Πρωθυπουργού ζητώντας ως «μόνη λύση» τις εκλογές, όλοι μιλούσαν για ναυάγιο. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η χώρα βρίσκονταν στον μπροστά από τον γκρεμό, με το ένα πόδι στον... αέρα και έτοιμο να βρεθεί και το άλλο εκεί για την ελεύθερη πτώση.

Αμέσως σχεδόν μετά από αυτές τις εξελίξεις, άρχισαν οι διαρροές από την Ευρώπη ότι έχει δοθεί η εντολή να αναζητηθούν οι τρόποι εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα παρασκήνια λέγονταν ότι έπεσαν και τηλέφωνα από τα επιτελεία των Μέρκελ και Σαρκοζί προς το κόμμα της ΝΔ για να συναινέσει έστω και την ύστατη στιγμή. Και να μην έπεσαν όμως, οι δημόσιες δηλώσεις αρκούσαν, όπως του συντονιστή εξωτερικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελμαρ Μπροκ που χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την στάση Σαμαρά αλλά και του προέδρου της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ που κάλεσε την Μέρκελ να πάρει τον πρώτο αεροπλάνο και να πάει στην Αθήνα για να «συνετίσει» τον Σαμαρά. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πιέσεις ήταν πιο ασφυκτικές προς την πλευρά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Λεωφόρο Συγγρού οι συσκέψεις ήταν συνεχείς και διαδοχικές, με πρωτεύοντα ρόλο σε αυτές να παίζει ο κομοτηναίος γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης. «Ήδη κάναμε μεγάλα βήματα», υποστήριζαν και οι δύο, όπως και οι λοιποί στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας είναι η προηγούμενη παραίτηση του Πρωθυπουργού. «Να παραιτηθεί και να αφήσει την χώρα ακυβέρνητη, στο κενό;», απαντούσε η άλλη πλευρά, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την «ειλικρινή πρόθεση» να αποχωρήσει εφόσον βρεθεί το πρόσωπο κοινής αποδοχής αλλά και εφόσον συμφωνηθούν οι βασικές αρχές της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί.

Η συνάντηση Παπανδρέου με τον Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να αποχωρήσει αλλά προσέθετε και ένα «αν χρειαστεί» καθώς και η άμεση απάντηση του Αντ. Σαμαρά, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα ώστε να φανεί ότι το κόμμα είναι ενωμένο σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, ήταν τα δυο επεισόδια του Σαββάτου που όμως ελάχιστα είχαν βοηθήσει για να επέλθει η σύγκλιση. Μέχρι και εκείνο το σημείο πηγές και από τα δύο κόμματα διέρρεαν ότι δεν υπήρχε καμία επαφή μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά. Η ΝΔ υποστήριζε ότι έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί της, επέμενε όμως έντονα στην παραίτηση Παπανδρέου (για να μπορέσει πιθανότατα να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της την στροφή αυτή σε σχέση με την σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική των προηγούμενων μηνών). Κάτι αντίστοιχο φάνηκε να υποστηρίζει ακόμα και το μεσημέρι της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια της δικής του συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, πλέον ήταν ουσιαστικά το μόνο προαπαιτούμενο που πλέον ζητούσε η γαλάζια πλευρά. Και το πιο εύκολο, όπως είχαν έρθει τα πράγματα, για να υλοποιηθεί.

Λίγο πριν από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 6.00 το απόγευμα, πήγε στην συνέχεια δυο ώρες πίσω και ξεκίνησε τελικά στο... ενδιάμεσο (δηλ. λίγο πριν τις 5.00μμ) τα ξένα πρακτορεία είχαν αρχίσει να μεταδίδουν το νέο τελεσίγραφο Όλι Ρεν, που ζητούσε άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα. Τα χρονικά περιθώρια στένευαν για μια λύση μέσα στην ημέρα, δεδομένου ότι τα μεσάνυχτα θα άνοιγαν οι ασιατικές αγορές και με την Ιταλία να βρίσκεται επίσης σε ευάλωτη θέση και να έχει ενταθεί η φημολογία για παραίτηση Μπερλουσκόνι, ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί τις εξελίξεις από το πρωί της Δευτέρας. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Παπανδρέου προσήλθε με τον γνωστό πλέον οδικό χάρτη των επτά σημείων που είχε ετοιμάσει ο Βενιζέλος. Τα κεφάλια των περισσότερων ήταν σκυθρωπά, αφού όλοι ήξεραν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του συνεδρίαση με αυτήν την σύνθεση και υπό την συγκεκριμένη ηγεσία. Όλοι λένε ότι δεν έγινε συζήτηση για ονοματολογία, ωστόσο ορισμένοι υπουργοί διαμήνυσαν ότι δεν θα δεχόντουσαν πρωθυπουργό από άλλον κομματικό χώρο, σαν την περίπτωση του Πέτρου Μολυβιάτη (δασκάλου του Στυλιανίδη, κατά δήλωση του κομοτηναίου πολιτικού), όνομα που είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται από το πρωί.

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε γνωστό ότι θα ακολουθούσε συνάντηση των δύο ηγετών των μεγάλων κομμάτων υπό τον Παπούλια το βράδυ. Ακόμα και με το κλείσιμο του συγκεκριμένου ραντεβού, όμως, διαδραματίστηκε ένα θρίλερ και ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν γύρω στις 6.30 το απόγευμα και δυο ώρες μετά Παπανδρέου και Σαμαράς περνούσαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, συνοδευόμενοι από δύο στενούς συνεργάτες ο καθένας. Περιμένοντας τον Παπούλια, οι δύο πρώην συμφοιτητές και συγκάτοικοι στην Βοστώνη σχεδόν 35 χρόνια πριν και νυν συγκάτοικοι στην... τρέλα της εξουσίας, είχαν ένα πρώτο τρίλεπτο τετατέτ. Έμειναν για αρκετή ώρα μαζί και μετά την αποχώρηση Παπούλια, μέχρι τα επιτελεία τους να συντάξουν και να «χτενίσουν» από κοινού με την Προεδρία της Δημοκρατίας την περίφημη ανακοίνωση. Ο Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε άμεσα, δεσμεύθηκε όμως να το κάνει μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Ο Σαμαράς αποδέχθηκε να στηρίξει κάτι που μέχρι σήμερα αφόριζε, την δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Πλέον το όνομα που έπαιζε ολοένα και πιο έντονα για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας ήταν του Λουκά Παπαδήμου, νυν οικονομικού συμβούλου του Παπανδρέου, που φέρεται να χαίρει εκτίμησης και στην ΝΔ αλλά κυρίως και στο εξωτερικό εξαιτίας της θητείας του στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο υπάρχει το σοβαρό εμπόδιο ότι εφόσον δεχτεί, θα κληθεί να εφαρμόσει κάτι για το οποίο έχει αρθρογραφήσει ενάντια, καθώς ήταν αντίθετος στο «κούρεμα» του χρέους. Επίσης, φέρεται να θέλει πολιτικά πρόσωπα για υπουργούς αλλά και περισσότερο χρόνο για την μεταβατική κυβέρνηση από αυτόν στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κόμματα. Ο ίδιος βρίσκονταν για μια διάλεξη στην Βοστώνη και οι δραματικές εξελίξεις τον εύρισκαν κυριολεκτικά στον αέρα, επιστρέφοντας στην Αθήνα μέσω Φραγκφούρτης. Ως εναλλακτικό όνομα λέγεται ότι ο Παπανδρέου είχε στο χαρτοφυλάκιό του αυτό του Νικηφόρου Διαμαντούρου, νυν ευρωπαίου διαμεσολαβητή και ιδιαίτερα γνωστού στους θρακιώτες από τις συχνές επισκέψεις του στην περιοχή μας όταν ήταν Συνήγορος του Πολίτη, με εγνωσμένο επίσης κύρος στην Ευρώπη.

Η ίδια πρόταση διατηρούσε δύο αντιπροέδρους στην κυβέρνηση, με τη μία θέση να καταλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και την άλλη κάποιο στέλεχος από τη Νέα Δημοκρατία με πιθανότερο όνομα τον πρώην επίτροπο και νυν αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ξεκαθαρίσει ότι ζητά τεχνοκράτες και σε κάθε περίπτωση όχι κομματικά της στελέχη σε αυτήν την μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να έχει την μικρότερη δυνατή κυβερνητική φθορά στο επόμενο τρίμηνο που θα μεσολαβήσει, μέχρι και τις εκλογές που προσδιορίζονται για τις 19 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η ΝΔ απαιτούσε μεταβατικούς υπουργούς σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας, την θέση δηλαδή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Επίσης ζητούσε την αντικατάσταση τουλάχιστον άλλων δύο υπουργών: του Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη λόγω των έκτακτων κρίσεων και του ξηλώματος της στρατιωτικής ηγεσίας την περασμένη εβδομάδα και του Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, λόγω της επικείμενης απόφασης της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων και την διαχείριση που θα πρέπει να κάνει η μεταβατική κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα.

Ακριβώς ώρα 10.23 το βράδυ της Κυριακής άρχισε να μοιράζεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο η ανακοίνωση με την συμφωνία των δύο ηγετών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα «ουφ» βγήκε από τα χείλη του μέσου Έλληνα, αλλά και του μέσου Ευρωπαίου. Λίγο αργότερα τρία κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην περιφερειάρχης της ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης, περνούσαν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών στην Ζαλοκώστα και είχαν μια πρώτη ενημέρωση από τον Ευ. Βενιζέλο και τον λοιπό οικονομικό επιτελείο ενόψει της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Γιουρογκρουπ. Η συγκυβέρνηση ήταν γεγονός. Χθες τα τηλέφωνα είχαν να κάνουν με την τελική επιλογή του νέου πρωθυπουργού αλλά και την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όπου κάθε άλλο παρά βέβαια ήταν η παραμονή των θρακιωτών Σωκράτη Ξυνίδη και Γιώργου Πεταλωτή. Η αγωνία συνεχίζονταν, αλλά το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Η χώρα ξαναπήρε τα πόδια της από τον γκρεμό. Δεν έχει απομακρυνθεί και πολύ βέβαια από αυτό, αλλά δεν έχει πέσει και σε αυτόν. Ακόμα, τουλάχιστον. Έχει μια ακόμα ευκαιρία. Την τελευταία...


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/