Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δεν διανοούμαι ΠΑΣΟΚ χωρίς Γ. Παπανδρέου, λέει ο Πεταλωτής

Άλλη μια επίδειξη παπανδρεϊκοφροσύνης έκανε ο βουλευτής Ροδόπης με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ

Καλή κίνηση η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας κατά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Πεταλωτή που μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» χαρακτηρίζοντάς την ως προαπαιτούμενο για να βγούμε από την κρίση. Από την άλλη υποστηρίζει ότι δεν διανοείται ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου και υπεραμύνεται των συναδέλφων του βουλευτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους τονίζοντας ότι ουσιαστικά «εξέφραζαν την αγωνία τους», ενώ τονίζει ότι ήρθε η ώρα όλοι να μιλήσουν με ειλικρίνεια…



Η συναίνεση προαπαιτούμενο για να προταθούν πολιτικές που θα μας βγάλουν από την κρίση

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή ήταν καλό ή κακό τελικά αυτό που έγινε για την Ελλάδα;

Γ.Π.: Θα μπορούσα να το πω απλά καλό. Από εκεί και πέρα όμως θέλοντας να είμαι πιο βαθύς στις σκέψεις μου εδώ και δύο χρόνια ζητάμε τη συναίνεση ώστε να υπάρχει μια κυβέρνηση ισχυρή. Όταν όμως δεν έχεις αντιληφθεί το εύρος της κρίσης ήταν λογικό αυτό να φαίνεται άπιαστο. Τολμώ να σας πω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήμασταν οργισμένοι με την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μας έφερε σε απαράδεκτο σημείο ο πρωθυπουργός της χώρας μιλούσε για συναίνεση. Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι η συναίνεση ήταν προαπαιτούμενο όχι για να εκτελεστούν κάποια μέτρα εις βάρος του λαού αλλά γιατί θα έπρεπε να προταθούν εκείνες οι πολιτικές που θα μας έβγαζαν από την κρίση.

ΠτΘ: Γιατί το πολιτικό σύστημα καθυστερεί να πάρει αποφάσεις; Πρέπει να φθάνουμε στις δώδεκα τα μεσάνυχτα για να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας;

Γ.Π.: Το πολιτικό σύστημα, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και παντού έχει τεράστιες παθογένειες και ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πολιτικό και κομματικό μας μαγαζάκι. Εδώ όμως που φθάσαμε, τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι το λεγόμενο πολιτικό κόστος πρέπει να αφήνεται πίσω, πρέπει να προσδιορίσουμε τα κριτήρια της ιδεολογίας μας και να μην τα ξεχνάμε, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με την ύπαρξη της χώρας μας, τότε θεωρώ κάποια πράγματα είναι πολυτέλεια. Αυτό δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να το κατανοήσουν πολλοί εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ.


Ο Παπανδρέου θα μπορούσε με τερτίπια να μείνει στην καρέκλα

ΠτΘ: Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε ότι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης εκβιαστικά…

Γ.Π.: Καθόλου. Θα ήταν πολύ εύκολο για τον κ. Παπανδρέού να πει ότι «με ρίχνουν» και να γίνει ήρωας. Ίσα – ίσα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση και την άλλη μέρα δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογούσε εξελίξεις για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Αυτό είναι ακριβώς αντίθετο του εκβιασμού.

Πτθ: Πρακτικά θα μπορούσε να μείνει ο κ. Παπανδρέου με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία και στην κοινοβουλευτική του ομάδα;

Γ.Π.: Πρωθυπουργός δεν ξέρω αν θα μπορούσε να μείνει, γιατί οι συζητήσεις είχαν επίκεντρο τη χώρα και όχι το κόμμα και την πρωθυπουργία. Θα μπορούσε με πολλά τερτίπια να μείνει γαντζωμένος σε μια καρέκλα, γιατί τα τερτίπια στην πολιτική είναι πάρα πολλά και οι διαπλοκές και τα υπόγεια κανάλια είναι πάρα πολύ ισχυρά έτσι ώστε να κρατούν ανθρώπους που αμφισβήτησαν δεμένους στο άρμα του Παπανδρέου. Κάτι τέτοιο ήταν τελείως έξω από τις σκέψεις του. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να διανοηθώ ΠΑΣΟΚ χωρίς Παπανδρέου.


Το καλό της χώρας και το καλό του κόμματος ο καθένας το κρίνει υποκειμενικά

ΠτΘ: Βλέποντας τους βουλευτές να αντιδρούν στην ομιλία Παπανδρέου την Πέμπτη αισθανθήκατε ότι άνοιγαν και πάλι πληγές του 2007 μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ;

Γ.Π: Έζησα την κατάσταση το 2007 ως πρωτοεκλεγμένος βουλευτής χωρίς να ξέρω πολλά πρόσωπα και πράγματα και ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και τα μεγέθη. Ήταν πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που αντέδρασαν στην κοινοβουλευτική ομάδα που δεν εκπροσωπούσαν μια συγκεκριμένη τάση, εξέφρασαν την αγωνία τους, δεν θα κρίνω τους συναδέλφους, δεν θα πω ότι ήταν οι κακοί και εμείς οι καλοί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας στήριζε και στηρίζει το Γιώργο Παπανδρέου. Το καλό της χώρας και το καλό του κόμματος ο καθένας το κρίνει υποκειμενικά. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να συζητήσουμε με εξωστρέφεια την κατάσταση της χώρας και εκεί νομίζω αντιρρησίες ή μη θα είμαστε συνυπεύθυνοι.

ΠτΘ: Συνάγω ότι δεν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου και υψηλόβαθμου προσώπου μέσα στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα Βενιζέλο για την παράδοση της ηγεσίας σε αυτόν μετά τις εξελίξεις;

Γ.Π.: Με όλη αυτή τη διετή κατάσταση στην οποία ο κάθε βουλευτής ερχόταν αντιμέτωπος με την συνείδησή του και εξέφραζε δημοσίως ακόμη και την αντίθεσή του και την αμφιβολία του δημοσίως, κάτι που δεν έγινε σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα, συμφωνίες υπόγειες ή συμφωνίες κορυφής δεν θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν. Έχουμε αναπτύξει όλοι μας άσχετα αν δεν το λέγαμε, τις αντιστάσεις μας, τους τρόπους αντίδρασής μας σε συμπεριφορές άνωθεν που νομίζω ότι τέτοιες συμφωνίες δεν στέκονται.


Σε αυτή την κατάσταση θα μιλάνε όλοι πλέον με μεγαλύτερη ειλικρίνεια

ΠτΘ: Εκτιμώ σωστά αν σας έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ ανακουφίζεται ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική ομάδα και από τη σημερινή εξέλιξη υπό την έννοια ότι φεύγει από τους βουλευτές ένα βάρος για το οποίο φώναζαν ότι δεν μπορούν να το σηκώσουν;

Γ.Π.: Έτσι είναι -και σε προσωπικό επίπεδο μιλώ. Γνωρίζω την άποψη όλων των υπουργών της κυβέρνησης και επειδή είμαστε μια κυβέρνηση που δεν γαντζωθήκαμε στις καρέκλες, δεν μας πειράζει καθόλου το ότι σήμερα αφήνουμε τα υπουργεία μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει καλά αποτελέσματα για τη χώρα μας και αισθανόμαστε ανακουφισμένοι γιατί επιτέλους ευρύτερες δυνάμεις πολιτικές αλλά και κοινωνικές να συγκλίνουν σε μια αναγκαιότητα που μέχρι τώρα την αρνούνταν όλοι. Και ήμασταν οι μόνοι που επιμέναμε σε αυτό τον πολύ δύσκολο και δυσάρεστο προς τους συμπολίτες μας δρόμο. Πιστεύω ότι σε αυτή την κατάσταση θα μιλάνε όλοι πλέον με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

ΠτΘ: Βάλατε στο παιχνίδι τη Νέα Δημοκρατία που ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση. Από την πλευρά σας είναι ανακουφιστικό αλλά δεν ξέρω από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τι θα σημάνει αυτό;

Γ.Π.: Αυτό είναι θέμα δικό της. Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ειλικρινείς, είναι η ώρα που πρέπει να ξεφύγουμε από ταμπού και από τυποποιημένες απόψεις δήθεν αντιμνημονιακές και αντιτροϊκανικές, είναι η ώρα της αλήθειας και για αυτό ακριβώς είμαστε ανακουφισμένοι.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/