Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση: Γιώργο, πάρε πίσω το δημοψήφισμα

Ενα χρονικό των εξελίξεων από το πρωί που έχουν φέρει στα σχοινιά τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Να μην επιμείνει στη διενέργειεα του δημοψηφίσματος καλούν τον πρωθυπουργό υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η γραμμή Ραγκούση- Λοβέρδου- Διαμαντοπούλου, αυτό δήλωσε το βράδυ και ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, εκφράζοντας τη γραμμή όσων θέλουν να αποκλιμακωθεί η ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί το αίτημα οι εσωκομματικοί αμφισβητίες θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι να κλείσει η νέα δανειακή συμφωνία. Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Ήδη τα τηλέφωνα των κορυφαίων έχουν πάρει φωτιά από στελέχη που τους ζητούν να συννενοηθούν για να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει για το καλό της χώρας και της παράταξης.

Σε νέα εσωτερική περιδίνηση με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται πως μπαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, με δισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και ανεξαρτητοποιείται.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, παραιτείται λόγω διαφωνίας με την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία, που διαιρεί το λαό και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλείο, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες. Κάνει λόγο επίσης για λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας.

Μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr, λίγες ώρες μετά την πρωτοβουλία της, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη χαρακτήρισε αυθόρμητη κίνηση την ανεξαρτητοποίησή της. «Ήταν μία αυθόρμητη κίνηση. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;» δηλώνει η κυρία Αποστολάκη.

Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο ερώτημα πως θα νιώσει εάν η ανεξαρτητοποίηση της συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης απαντά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση από την δική μου ανεξαρτητοποίηση. Η κυβέρνηση έχει 152 βουλευτές. Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι υπόλοιποι βουλευτές». Η κυρία Αποστολάκη παίρνει θέση και έναντι των σεναρίων εκείνων σύμφωνα με τα οποία η ανεξαρτητοποίησή της εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης απορρίπτοντας τα κατηγορηματικά λέγοντας: «Είμαι ο εαυτός μου, η υπογραφή μου και τίποτα άλλο».

Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, κ. Εύα Καϊλή, ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση θα διαχωρίσει τη θέση της. Παράλληλα, ζητά σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

«Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας», υπογραμμίζει η κ. Καϊλή. Στην επιστολή της η βουλευτής υποστηρίζει ότι «είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης», ενώ εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο νέο κείμενο με τίτλο «Δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω», στο οποίο επικαλείται την «φρόνηση» ώστε Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσουν σε μια «δημοκρατική συμφωνία».

Αναλυτικά ο βουλευτής αναφέρει ότι πρέπει να «κάνουν όλοι άμεσα ένα βήμα πίσω σ’ ένα ελάχιστο σταθεροποιητικό πλαίσιο εθνικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνεννόησης. Τότε και μόνο, όταν μπει μια “ζώνη ασφαλείας” στη χώρα, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος δεν θα λύσει τα φρένα προς το γκρεμό. Παπανδρέου και Σαμαράς πρέπει άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία».

Την ίδια ώρα, η βουλευτής Δράμας με το ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου χαρακτηρίζει «Αψυχολόγητη» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με επιστολή της προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η βουλευτής προτείνει συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και τονίζει ότι «δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής» αφήνοντας πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής.

Νωρίτερα την Τρίτη, με δηλώσεις της η Βάσω Παπανδρέου πρότεινε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συμφωνηθεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μέχρι το κλείσιμο της νέας δανειακής συμφωνίας. Ουσιαστικά, η πρώην υπουργός προστίθεται με αυτό τον τρόπο στη λίστα όσων δείχνουν στην κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου το δρόμο της εξόδου.

Καθώς φαίνεται, δημιουργείται εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχουν και βουλευτές, όπως ο Φραγκίσκος Παρασύρης από το Ηράκλειο Κρήτης, που καταγγέλουν όσους συναδέλφους τους αποστασιοποιούνται, ότι είναι μέλη συμμοριών που επιχειρούν μια νέα αποστασία!

Άμεσα πάντως ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις, μετά την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης της κας Αποστολάκη, από κυβερνητικούς.

Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε στο protothema.gr:

«Δεν χρειάζεται κανείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Αποστολάκη γιατί είναι ατεκμηρίωτη. Οι μέρες είναι δύσκολες και όλοι όσοι θεωρούν ότι σε ένα δημοψήφισμα η απάντηση του λαού θα ήταν ΌΧΙ κάνουν λάθος. Αυτοί που ξέρουν ότι δεν θα είναι ΟΧΙ αυτοί είναι που αντιδρούν. Ο καθένας πάντως αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όλοι έχουν θεσμική ευθύνη απέναντι στο λαό και στη χώρα. Όσοι θέλουν να γίνουν μιμητές του 1965 ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πλέον, η κυβέρνηση μένει με την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν και νέες εκρήξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούλιο με τις παραιτήσεις των κ.κ. Εκτώρα Νασιώκα, Γιώργου Φλωρίδη και Γιώργου Λιάνη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, θορυβημένο από την αντίδραση του διεθνούς και του ελληνικού Τύπου, συγκάλεσε για το απόγευμα της Τρίτης έκτακτη κυβερνητική επιτροπή. Το πρόβλημα της κυβέρνησης, όμως, είναι στην ΚΟ, καθώς τουλάχιστον άλλοι βουλευτές σκέφτονται να ακολουθήσουν το δρόμο της Μιλένας Αποστολάκη.

Οι βουλευτές κατηγορούν ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως με την επιλογή του δημοψηφίσματος έβαλε ερωτηματικό στη συμφωνία για την οποία τους υποχρέωσε να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι θα πάρουν στους ώμους τους το βάρος για να σταματήσει η πορεία προς τη χρεοκοπία και να γεννηθεί το νέο μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Επισημαίνεται πως όπως αποκάλυψε το protothema.gr για την επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε έναν έντονο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

Πηγή:  http://www.protothema.gr/