Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η υγεία Ερντογάν και η κούρσα για τη διαδοχή

Τα τουρκικά ΜΜΕ
κάνουν λόγο για την
επόμενη μέρα στο
κυβερνών κόμμα


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πάσχει από καρκίνο επανήλθαν στο προσκήνιο μέσω δημοσιευμάτων τουρκικών ιστοσελίδων, που κάνουν λόγο για εκκίνηση της κούρσας διαδοχής στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Στα μέσα του περασμένου μήνα, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Ερντογάν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύποδα από το έντερο. Η βιοψία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν είχε εντοπίσει κακοήθεια.

Ο 57χρονος πρωθυπουργός παρέμεινε κλινήρης για αρκετές ημέρες, ενώ ο στενός του εσωκομματικός σύμμαχος και πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έσπευσε να διαβεβαιώσει το κοινό ότι η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν παρέμενε πολύ καλή.

Τούρκος «μπλόγκερ», όμως, αποκάλυψε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του ότι μέλος της ιατρικής ομάδας του Ερντογάν παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο ανώνυμος Τούρκος μπλόγκερ αναφέρει ότι η πηγή του προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός υποβάλλεται ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου σε χημειοθεραπεία. Παρά την απόλυτη σιωπή που τηρούν τα τουρκικά ΜΜΕ γύρω από το θέμα, Τούρκοι σχολιαστές στο Διαδίκτυο επιμένουν ότι η ασθένεια του Ερντογάν αποτελεί πλέον κοινό μυστικό στην ιατρική κοινότητα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή ιστοσελίδα «DEBKA file», επικαλούμενη «πηγές δυτικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας», αποκάλυπτε τη διάγνωση της πάθησης του Ερντογάν, ως καρκίνο του παχέος εντέρου. Από την πλευρά τους, οι επίσημες κρατικές τουρκικές πηγές απέφυγαν οιαδήποτε αναφορά στην ασθένεια του Ερντογάν.

Τέσσερα στελέχη του ΑΚΡ θεωρούνται ως οι πιθανοί διάδοχοι του Ερντογάν. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, τον υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν και τον ίδιο τον πρόεδρο Γκιουλ. Κανείς από τους παραπάνω διεκδικητές δεν διαθέτει, όμως, την προσωπική ακτινοβολία και τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου είναι μορφωμένος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, που μιλάει αγγλικά, γερμανικά και αραβικά, ενώ η ισλαμική του ευσέβεια και οι εθνικιστικές του απόψεις τον καθιστούν αποδεκτό από πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ο Γκιουλ διαθέτει κυβερνητική εμπειρία ως ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός, ενώ απολαμβάνει της στήριξης του κινήματος Φετουλάχ Γκιουλέν, σκιώδες αλλά ισχυρό ισλαμικό κίνημα,. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Παρά, όμως, την ιστορική νομιμοποίηση του κόμματος, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, το CHP παραμένει έρμαιο στις εσωτερικές του έριδες.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/