Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ασχολείται με την ενασχόλησή του στο υπουργείο Παιδείας και έχει ως τίτλο το σλόγκαν που αυτός εφάρμοσε στους 15 μήνες της υπουργείας του: «Όλα είναι θέμα Παιδείας»

      ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ Ο ΙΔΙΟΣ;


Ένας μόνο δρόμος υπάρχει- κι αυτό είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο- για να τονώσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, να ενισχύσουμε τις ρίζες που μας ενώνουν με τον πολιτισμό και την ιστορία μας και να βρούμε τους κώδικες να διαβάσουμε γρήγορα και σωστά το μέλλον: μια Σύγχρονη Ελληνοευρωπαϊκή Παιδεία αξιών.

Η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας στη γενιά που έρχεται είναι ο μόνος τρόπος να μεταβάλουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες και να οριοθετήσουμε εκ νέου ένα όραμα για τον σύγχρονο ελληνισμό εντός και εκτός Ελλάδας. Η παιδεία δεν ταυτίζεται μόνο με την εκπαίδευση, ούτε αναφέρεται μόνο στην κοινωνία και στην οικονομία της γνώσης. Είναι κάτι ευρύτερο, ισχυρότερο και ανώτερο. Συνδυάζεται με αξίες, ιδανικά, κανόνες, συμπεριφορές και νοοτροπίες. Κτίζει μέσα από τις νέες συνειδήσεις μια αλλιώτικη κοινωνία. Δημιουργεί μια σύγχρονη εθνική συνείδηση. Αξιοποιεί τις πνευματικές και ψυχικές δυνατότητες του παιδιού. Απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του νέου Έλληνα. Συνδυάζει το ιδανικό με το ρεαλιστικό και ανατρέπει στενόμυαλες λογικές εξεγείροντας τις δημιουργικές φιλοδοξίες μέσα από την άμιλλα.

Η πραγματική παιδεία μπορεί να αλλάξει τα πάντα: την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα, τον κόσμο. Καταργεί τα κατεστημένα. Ανατρέπει τα κακώς κείμενα και δίνει ευκαιρίες σε όλους μας, να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας αλλάζοντας τον εαυτό μας.(…)

Κύριο μέλημα μας τους 15 μήνες σκληρής δουλειάς στο Υπουργείο του Μέλλοντος ήταν οι μεταρρυθμίσεις μας να συνδεθούν με εφαρμοσμένες πολιτικές. Πιο μεγάλο βάρος δώσαμε στην αποτελεσματική διοίκηση, που βελτιώνει την εκπαιδευτική καθημερινότητα, παρά στις ανεφάρμοστες συχνά θεωρητικές θεσμικές αλλαγές. Δεν υποτιμήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου. Απλά πιστέψαμε ότι η σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων επιφέρει περισσότερα αποτελέσματα από την πομπώδη και επικοινωνιακή μεταβολή τους.

Μεταρρυθμιστής είναι αυτός που δεν αλλάζει απλά τους νόμους αλλά κυρίως αυτός που αλλάζει τα πράγματα μέσα από την εφαρμογή τους.

Ευριπίδης Στυλιανίδης