Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Όλα όσα έγιναν στην επίσκεψη των τούρκων δικηγόρων στην Θράκη

Έκαναν συναντήσεις με μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης
Απέφυγαν το θέμα των λαθρομεταναστών και επέμειναν σε ζητήματα εγκληματικότητας
     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με αντιπροσωπεία Τούρκων δικηγόρων από την Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, στο πλαίσιο επίσκεψης και συναντήσεων των πρώτων στη Θράκη. Οι Τούρκοι, νομικοί, μέλη του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης, βρέθηκαν προχθές Τρίτη το μεσημέρι στην Κομοτηνή. Νωρίτερα είχαν επισκεφτεί το Δικηγορικό Σύλλογο της Αλεξανδρούπολης και μετά την Κομοτηνή, τον αντίστοιχο σύλλογο της Ξάνθης. Σε καλό κλίμα, τα μέλη των δύο επιστημονικών συλλόγων, συζήτησαν ζητήματα που αφορούν θέματα διασυνοριακότητας και έγινε πρόταση για μία δεύτερη συνάντηση ενδεχομένως και συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Ροδόπης όπου το παρόν έδωσε και ο Θεοχάρης Δαλακούρας, ο γνωστός ποινικολόγος και καθηγητής στο Δ.Π.Θ. Από τουρκικής πλευράς, στην αποστολή συμμετείχε και ο Ουμίτ Κοτζά Σακάλ, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης και καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Γαλατά Σαράι. Απουσίαζε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, αλλά συμμετείχαν ο Νίκος Σπύρου, η Ειρήνη Βοϊτσίδου και άλλα μέλη του.


Ζητήματα εργασίας και εγκληματικότητας

Ζητήματα διασυνοριακής εγκληματικότητας, αλλά και αυτά που αφορούν το μέτωπο των εργασιακών θέλησαν να συζητήσουν οι Τούρκοι επιστήμονες, ωστόσο από την ελληνική πλευρά, τέθηκε και το μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης, ανέφερε ο κ. Δαλακούρας, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ενδιαφέρουσα και αφορμή για περαιτέρω συνεργασία. «Υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά τους για τα ζητήματα απασχόλησης στην περιοχή μας. Έθεσαν κάποιους τομείς εργασίας, συνεργασίας στο πλαίσιο των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως για παράδειγμα ζητήματα της διασυνοριακής εγκληματικότητας, τα ζητήματα trafficking, ζητήματα του λεγόμενου οικονομικού εγκλήματος, διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως επίσης και ζητήματα λαθρομετανάστευσης, τα οποία τέθηκαν περισσότερο από τη δική μας πλευρά». Φαίνεται να διαμορφώνεται ένα πρώτο επίπεδο κοινής παραδοχής προβλημάτων που ενδιαφέρουν τον ίδιο τους συλλόγους, ανέφερε ο κ. Δαλακούρας.

«Η συνεργασία ενδιαφέρει και αυτούς, ενδιαφέρει και την άλλη πλευρά του τριεθνούς, δηλαδή τη Βουλγαρία και συζητήθηκε επί της αρχής μια συνεννόηση για συνεργασία σε τομείς διασυνοριακού εγκλήματος, σε τομείς λαθρομετανάστευσης, σε επιστημονικό πεδίο. Είναι πρωτόλειο το επίπεδο, είναι μια πρώτη παραδοχή, σ’ αυτή μένουμε, ενέργεια καλής θελήσεως και από την πλευρά τους και από την πλευρά μας».


Επικεντρώθηκαν κυρίως σε Ροδόπη και Ξάνθη

Η επίσκεψη της αποστολής, που αποτελούνταν από 6 άτομα, φαίνεται πως δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Αν και δεν τέθηκαν θέματα που αφορούν τη μειονότητα, την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των Τούρκων δικηγόρων, επικεντρώθηκε κυρίως σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Η συνάντηση δε, έγινε ξαφνικά και σχεδόν στο πόδι, εφόσον τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης την πληροφορήθηκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή. Ενδιαφέρον αποτέλεσε και το γεγονός της παρουσίας δικηγόρων από τη μειονότητα, οι οποίοι λειτούργησαν ως μεταφραστές. «Ήταν μια αντιπροσωπεία που ήρθε για τους τρεις συλλόγους της Θράκης, αυτούς μας ανέφεραν, και μάλιστα περισσότερο Ροδόπης και Ξάνθης», είπε ο κ. Δαλακούρας.


Πεδίο συνεργασίας
Στο ερώτημα για το αν μπορούν να συνεργαστούν και σε ποιον τομέα, οι δύο επιστημονικοί σύλλογοι, ο κ. Δαλακούρας, ήταν σαφής λέγοντας ότι αυτό μπορεί να περιοριστεί στο επιστημονικό επίπεδο. Θα είναι ενδιαφέρουσα μία τέτοια συνεργασία, είπε, αλλά όχι μόνο με το σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, ενδεχομένως και άλλων περιοχών της Τουρκίας ή της Βουλγαρίας. «Με όλα τα γειτονικά κράτη και αυτό σε πολλαπλά επίπεδα, σε ένα επίπεδο ευρωπαϊκό, διότι παράδειγμα τρέχουν προγράμματα συνεργασίας, ευρωπαϊκά προγράμματα τριεθνούς επιπέδου, δηλαδή Ελλάδα-Τουρκία-Βουλγαρία για το ζήτημα αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αναπτυχθούν και τα οποία επιδέχονται συνεργασίας, η λαθρομετανάστευση.

Ζητήματα ανοιχτά, πεδίο επιστημονικής έρευνας και δικηγορικής εργασίας υφίσταται». Καταλήγοντας ο ποινικολόγος, τόνισε ότι από τον επιστημονικό φορέα της Ροδόπης, είναι καλοδεχούμενη κάθε τέτοια μορφή και πρόταση συνεργασίας, «αρκεί να την εννοούν και αρκεί από την πλευρά μας να ανταποκριθούμε».

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/