Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Κοντού για την κατάργηση του Τελωνείου στο Πόρτο Λάγος

Επισημαίνει ότι "με την παρουσία και της Εγνατίας Οδού, το Λιμάνι του Πορτο - Λάγος είναι μεγάλης Εθνικής στρατηγικής σημασίας και αποτελεί πύλη διέλευσης προϊόντων"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΥ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Ξάνθης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός, Αλέξανδρος Κοντός ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του για την διακοπή της λειτουργίας του Τελωνείου του Πορτο – Λάγος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Ξάνθης:



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Πορτο - Λάγος του Ν. Ξάνθης»


Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Πορτο - Λάγος έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης.

Ειδικά όταν καταρρίπτεται το μοναδικό επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών που είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας, εφόσον το Τελωνείο στεγάζεται σε κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Λάγος άνευ μισθώματος και απασχολείται μόνο ένας υπάλληλος, ενώ στην περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του, το κόστος που θα προκύψει από τις μετακινήσεις τελωνειακών υπαλλήλων από το πλησιέστερο Τελωνείο θα είναι πολλαπλάσιο.

Παράλληλα, το πλήγμα που θα δεχτεί η τοπική οικονομία της Ξάνθης είναι σημαντικό λόγω του ότι από το Τελωνείο του Πορτο - Λάγος διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, δέχεται δεκάδες εμπορικά πλοία και περίπου 40 δεξαμενόπλοια της εταιρίας ΕΛΙΝΟΪΛ, ελέγχεται η φορολογική αποθήκη της ΕΛΙΝΟΪΛ με εισπράξεις από δασμούς που ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει αναπτυχθεί εμπορική δραστηριότητα με τα κράτη της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως με την παρουσία και της Εγνατίας Οδού, το Λιμάνι του Πορτο - Λάγος είναι μεγάλης Εθνικής στρατηγικής σημασίας και αποτελεί πύλη διέλευσης προϊόντων ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες εκτός αυτής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν με βάση τα ανωτέρω προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την διακοπή της λειτουργίας του Τελωνείου του Πορτο - Λάγος.


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ξάνθης

.