Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πολλά ψηφίσματα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αφορούν  την κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών δημοσίων οργανισμών, από τελωνεία και εφορίες μέχρι ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και Ειρηνοδικεία

ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΠΙΤΑ! ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΑ ΦΛΟΥΡΙΑ;


Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή στην πρώτη του τακτική συνεδρίαση για το 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τα μέλη του Συμβουλίου στο προ ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορά στην αναστολή λειτουργίας του τελωνείου στο Λάγος αλλά και στην αποφασισθείσα ή φημολογούμενη κατάργηση πολλών περιφερειακών υπηρεσιών δημοσίων οργανισμών... εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους και επεσήμαναν την άρνηση σε κάθε μεθόδευση και τετελεσμένη απόφαση, ζητώντας να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με τους εκπρόσωπους των τοπικών κοινωνιών.

Επεσήμαναν δε ότι τέτοιες επιλογές αποδυναμώνουν ακριτικές περιοχές και ενισχύουν το αίσθημα της εγκατάλειψης αλλά και της ανασφάλειας των κατοίκων τους. Τα μέλη του σώματος ομόφωνα ενέκριναν την αποστολή αρμοδίως 2 ψηφισμάτων για το ζήτημα.
Τα μέλη του Οργάνου ενέκριναν ακόμα ομόφωνα την Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την εκτέλεση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΟΧΕΤΩΝ 2 Χ 2,35 Χ 2,35 μ. ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΠΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕ ΕΒΡΟΥ», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την αβελτηρία της κεντρικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας που πλέον δια νόμου έχει την σχετική αρμοδιότητα αλλά και στις παρεμβάσεις της αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου και των παραποτάμων του.

Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της διαδικασίας και με πρωτοβουλία του Προεδρείου κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιτα του Συμβουλίου με τυχερό τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Ζιμπίδη από τη Δράμα, ενώ στην αντίστοιχη πίτα για τους παρόντες στη συνεδρίαση εκπροσώπους των Περιφερειακών ΜΜΕ, τυχερό αναδείχθηκε το Ράδιο Έβρος από την Ορεστιάδα.


Ψήφισμα

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2012 συζήτησαν και αποφάσισαν

Ομόφωνα

Να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους στην αποφασισθείσα κατάργηση του Τελωνείου του Πόρτο Λάγους από την 1/2/2012.

Επί 1,5 αιώνα το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους αποτέλεσε εξαιρετικής σημασίας λιμάνι, πύλη εισόδου της χώρας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «εθνικής σημασίας» και κατατάσσεται στην 5η θέση πανελληνίως διότι η εμπορευματικότητά του ξεπερνά τους 200.000 τόνους ετησίως.

Τα λειτουργικά έξοδα του Τελωνείου καλύπτονται συνολικά από το Λιμενικό Ταμείου Λάγους, αφού λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως μ’ έναν και μόνο υπάλληλο, συνεπώς δεν υφίσταται λόγος εξοικονόμησης πόρων, ενώ αντίθετα οι εισπράξεις από τους δασμούς πετρελαιοειδών εκτιμώνται σε 35 εκ. ευρώ ετησίως.

Το Τελωνείο του Λάγους εξυπηρετεί 80 αλιείς Αβδήρων – Λάγους και Φαναρίου, μέσα από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Η κατάργηση του Τελωνείου του Λάγους θ’ αποδυναμώσει οικονομικά κι εμπορικά μία ήδη χειμαζόμενη περιοχή ενώ θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την αλιευτική δραστηριότητα και τους εμπλεκόμενους με αυτήν επαγγελματίες σε περιφερειακό επίπεδο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις και ζητά όχι μόνο να μην κλείσει το Τελωνείο αλλά να ενισχυθεί σε υποδομές η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Λάγους.


O Πρόεδρος

Κώστας Μιχαηλίδης



Ψήφισμα

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2012 συζήτησαν και αποφάσισαν

Ομόφωνα

Εκφράζουν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στις αποφασισμένες ή φημολογούμενες καταργήσεις νευραλγικών Περιφερειακών Υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα:

• Τελωνείο Πόρτο Λάγους

• Τελωνείο Σαμοθράκης

• Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, Ιάσμου και Σαπών Ροδόπης, Σταυρούπολης Ξάνθης και Δικαίων Έβρου

• Παράρτημα ΙΚΑ Λιμεναρίων Θάσου

• Παράρτημα ΙΚΑ Νευροκοπίου

• Παραρτήματα ΔΟΥ Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου

• Παράρτημα ΟΑΕΔ Διδυμοτείχου

• Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης


Η οριζόντια και χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς ή περιφερειακούς φορείς πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σημαντικές ως προς τη λειτουργία και προσφορά τους υπηρεσίες δημιουργεί εκτός από την προφανή οικονομική αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών σε ακριτικές περιοχές ταυτόχρονα και την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων της.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και την αυξανόμενη ύφεση που παρουσιάζει, έχει ανάγκη από περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και των λειτουργούντων σε αυτήν δομών και σε καμία περίπτωση από αποδυνάμωσή τους.

Εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του τόπου μας, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις και ζητούμε ν’ αναθεωρήσει άμεσα τις αποφάσεις της και να προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια σ’ έναν επανασχεδιασμό των κρατικών δομών και υπηρεσιών, με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών χωρίς λογιστικές και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.


Ο Πρόεδρος

Κώστας Μιχαηλίδης



Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ