Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την οικονομική κρίση στην ΠΕ Ροδόπης


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ
ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΝ

Συνεδρίασε σε ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, η Επιτροπή επεξεργασίας, εισήγησης και παρακολούθησης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Αρχέλαος Γρανάς και Θανάσης Μακρής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο συντονιστής σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Σουάτ Τσολάκ.

Το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, εκπρόσωποι δημόσιων και παραγωγικών φορέων καθώς επίσης εθελοντικών οργανώσεων οι οποίοι ενημέρωσαν για τον προγραμματισμό και τις δράσεις τους συνολικά, αλλά ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μετέφεραν όλοι ότι καθημερινά αυξάνονται τα άτομα που προσφεύγουν για βοήθεια και ότι από την πλευρά τους αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτουν.

Ο κ. Γρανάς ενημέρωσε ότι η Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο να εντοπίσουν τα όποια κενά δεν καλύπτονται παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι δήμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις και στη συνέχεια θα προωθεί ενέργειες για την κάλυψή τους. Αναγνώρισε μέσα από τον διάλογο που έγινε ότι οι τοπικές κοινωνίες δρουν συντεταγμένα κι όχι αποσπασματικά και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός.

«Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός και η δράση όλων αυτών των φορέων που ασχολούνται με την αλληλεγγύη σε οποιαδήποτε μορφή της, σε μια κοινωνία που έχει πραγματικά προβλήματα, σε έναν φορέα και κυρίως μέσα από τον δήμο και την εκκλησία που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Στόχος μας είναι οι δράσεις αυτές να έχουν τη διάχυση της ωφέλειας σε πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Μεμονωμένοι φορείς είναι γεγονός ότι παρουσιάζουν σημαντική προσφορά η οποία όταν λειτουργήσει συντονισμένα θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα». Ο κ. Γρανάς πρόσθεσε ότι μέσα από τη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου διαβούλευσης για την κοινωνική αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ η συνεργασία θα είναι καλύτερη.

Ο πρώτος άξονας δράσης της επιτροπής αφορά στην προώθηση άμεσων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως είπε, τόνισε δε ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι του κάθε φορέα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που διαθέτει.

.