Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα του ανασχηματισμού: ποια η τύχη Ξυνίδη και Πεταλωτή;

Εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να προχωρήσει σε σαρωτική κίνηση ακόμα και εντός της ημέρας και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας

       ΠΟΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ
       ΔΥΟ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ;;;
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης -που μετρά 6 απώλειες υπουργών και υφυπουργών, καθώς και την απώλεια της στήριξης από τον ΛΑΟΣ- αναμένεται να προχωρήσει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο χρόνος των εκλογών θα κρίνει και το είδος του ανασχηματισμού, με πιθανότερο ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί το κυβερνητικό σχήμα σε μια ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών, τύπου Ιταλίας.

Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει ο Τύπος τη Δευτέρα ως προς το χρόνο του ανασχηματισμού όλα είναι ανοιχτά. Ο Λουκάς Παπαδήμος δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό πριν από το Εurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ο αιφνιδιασμός, δηλαδή μια άμεση κίνηση, ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.


Ως προς το είδος του ανασχηματισμού, υπάρχουν τρία σενάρια:

Κυβέρνηση τύπου Μόντι, δηλαδή ευέλικτο σχήμα τεχνοκρατών

Μικτό σχήμα, δηλαδή να διατηρηθούν συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη στα πόστα τους και να αναλάβουν τεχνοκράτες κρίσιμους τομείς διακυβέρνησης

Κυβέρνηση αμιγώς πολιτική, δηλαδή διατήρηση στελεχών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κυβέρνηση και αναπλήρωση των κενών


Εκτιμάται ότι το είδος του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί από το χρόνο των εκλογών. Αν δηλαδή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιμείνει στη διεξαγωγή εκλογών άμεσα, τότε ο πρωθυπουργός ίσως επιλέξει να αναπληρώσει τις θέσεις εκείνων που παραιτήθηκαν.

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δηλαδή μπουν τεχνοκράτες, τότε θα είναι αβέβαιη η τύχη των δύο Θρακιωτών στη νέα κυβέρνηση, δηλαδή του Ξανθώτη Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη και του Κομοτηναίου Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή.
 
.