Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η σύσκεψη του Πεταλωτή με φορείς στις Σάπες

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ,
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;
     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου συμμετείχε σε ανοικτή σύσκεψη φορέων της περιοχής των Σαπών που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών, με σκοπό την ανασκόπηση και το διάλογο για βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για αυτά.


Ο Γιώργος Πεταλωτής ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη της πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης μετά από δέσμευσή του κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, δημοτικοί σύμβουλοι , ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Πολυζωίδης, ο Διευθυντής Ασφαλείας Ροδόπης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ηλίας Χαντζής, ο Διευθυντής και γιατροί του Κέντρου Υγείας Σαπών. Εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας συμμετείχαν η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών, και όλοι οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το μείζον θέμα της ενίσχυσης της αστυνόμευσης λόγω έξαρσης της εγκληματικότητας τους τελευταίους μήνες.


Άλλα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν:

Οι υποδομές και ειδικά το φράγμα Ιασίου και ο επαρχιακός δρόμος Κομοτηνής - Σαπών

- Η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ΒΙΟΠΑ Σαπών (με ρήτρα εντοπιότητας για όσες επιχειρήσεις εγκατασταθούν εκεί) και του Δάσους της Μαύρης Πεύκης

- Η στάση της Πολιτείας στο θέμα της εξόρυξης χρυσού

- Η κοινωνικοοικονομική κρίση με εστίαση στο ακριβό πετρέλαιο

- Το παραεμπόριο

- Η ανασφάλεια για την αποψίλωση των Σαπών από φορείς και κρατικές υπηρεσίες και η ανάγκη δημιουργίας νέων

- Προβλήματα των μουσικών τμημάτων των σχολείων των Σαπών και

- Αγωνία για την φημολογία ίδρυσης σταθμού διοδίων στον κόμβο της Εγνατίας προς Σάπες, η οποία δεν ευσταθεί.


Σχετικά με αυτά ο Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε:

- Στην ανάγκη διαμόρφωσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης ενός τοπικού αναπτυξιακού στίγματος, το οποίο σ τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό μπορεί να αποφέρει καρπούς. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να καλύψει απόλυτα οποιαδήποτε ανάγκη επαφών των τοπικών φορέων με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία, για την ταχεία και καρποφόρα προώθηση κάθε επεξεργασμένου θέματος που θα τους τεθεί από τις Σάπες, δέσμευση που εφαρμόζει άλλωστε αυτονόητα και για κάθε άλλη περιοχή της Ροδόπης. Πρότεινε μάλιστα μία σειρά από συγκεκριμένες στοχευμένες επαφές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη γνωριμία με την περιοχή και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της.

- για το θέμα του χρυσού, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι όσο η μέθοδος εξόρυξης με κυάνιο είναι η μόνη προτεινόμενη, η τοπική κοινωνία θα αντιστέκεται και η "επένδυση" δεν θα προχωρήσει.

- για την τιμή του πετρελαίου δέχθηκε ότι πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια ανακούφισης της Βορείου Ελλάδας.

-Η ιδιαιτερότητα της περιοχής Σαπών χρησιμοποιείται με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες στις Σάπες , που την ύπαρξή τους όμως θα πρέπει να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο οι ίδιοι οι Σαππαίοι.

-Στην δέσμευσή του να μεταφέρει και να υποστηρίξει κάθε καλή πρόταση για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στο πλαίσιο της συστηματικής κυβερνητικής προσπάθειας που ήδη αποφέρει καρπούς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

- Στην υποστήριξη της καλής λειτουργίας των μουσικών τμημάτων στα σχολεία των Σαπών, ζητώντας την καλή συνεργασία δήμου και αρμόδιων διευθύνσεων της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν επίσης για:

- Τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με τις οποίες εκτιμάται ότι τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου που συστήνονται τώρα , θα καταστείλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του παραεμπορίου.

-Ότι εγκρίθηκαν τα απαραίτητα 3,5 εκ € για την ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να επιστραφούν περίπου 13 εκ € στην Ε.Ε. χάρη στην εξεύρεση αυτού του ποσού που θα διατεθεί για την περάτωση των εργασιών, η αδιαφορία για τις οποίες προκάλεσε στο παρελθόν σοβαρό πρόβλημα και για το δημόσιο χρήμα αλλά και για το ίδιο το έργο.

- Την έναρξη της ανακαίνισης του Κέντρου Υγείας Σαπών αφού ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εξασφαλίστηκε το κονδύλι των 360.000 €

- Την ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης των ασθενοφόρων που καλύπτουν τις Σάπες, παρά τη διαπίστωση ότι το ΕΚΑΒ προσφέρει επαρκή κάλυψη.

- Την διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας μιας εγκατάστασης εκπαίδευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ν. Σάντα.

-Την επέκταση, υποστήριξη και διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση της πολιτικής δημιουργίας ιατρικών εξεταστηρίων στους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες συνταγογράφησης των ηλικιωμένων.

- Την επεξεργασία της υπάρχουσας μελέτης για το δρόμο Κομοτηνής – Σαπών προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η βελτίωσή του στα σημεία που αυτό απαιτείται.

Μετά την πολύωρη συνάντηση ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: " Η πολύ σημαντική αυτή συζήτηση εδώ στις Σάπες με όλους τους φορείς για τα πολλά προβλήματα των Σαπών, αποδεικνύει ότι όταν δεν τα κρύβουμε όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά αντίθετα τα αποτυπώνουμε και τα αναδεικνύουμε, βρίσκουμε και λύσεις. Παρακάλεσα την Ένωση Επαγγελματιών Σαπών να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης, έγινε και την ευχαριστώ. Ζήτησα επίσης να έρθει μαζί μου στις Σάπες η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ροδόπη για να εξετάσουμε επί τόπου το μεγάλο πρόβλημα των κλοπών. Ζήτησα να είναι μαζί μου ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολικά θέματα και η Διοίκηση του Κέντρου Υγείας για θέματα παροχής υγείας στις Σάπες. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και αποδείχθηκε παραγωγικό. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε για να μετρήσουμε αποτελέσματα.

Πέρα από τα πολλά ζητήματα που συζητήσαμε, θέλω να σταθώ στην ασφάλεια των κατοίκων. Δηλώνω σαφέστατα και κατηγορηματικά ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από κανέναν. Το θέμα των υποδομών (κτιριακό, αυτοκίνητα) είναι βέβαια σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την συρροή κλοπών και κυρίως για τη μη εξιχνίασή τους. Το Αστυνομικό Τμήμα Σαπών θα πρέπει να δείξει αποτελέσματα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεσμεύομαι να το μεταφέρω αμέσως στο αρμόδιο Υπουργείο. Η συνεργασία μου με τον Αστυνομικό Διευθυντή θα συνεχιστεί για το θέμα αυτό, αλλά τονίζω ότι δεν έπρεπε να φθάσουμε στην σημερινή κατάσταση, να υπάρχει φόβος στους πολίτες και κυρίως αναποτελεσματική διαχείριση. Για το κτιριακό του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών που είναι όντως στην γνωστή άσχημη κατάσταση, λυπάμαι που το κονδύλι που διατέθηκε δεν αξιοποιήθηκε για την επισκευή του. Ζήτησα από τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Δήμαρχο να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταστέγασης σε άλλο δημόσιο χώρο και ήδη συζητήθηκαν κάποιες προτάσεις. "