Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η σημερινή περιοδεία του Τούρκου πρέσβη στην Ξάνθη

«Ας αφήσουμε πίσω τα παλιά»
συμφώνησε με τον Δήμαρχο
Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη

           ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το πρωί βρέθηκε στο Δημαρχείο της Ξάνθης όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης. Στη συζήτηση που έγινε ο Πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το κτίριο του Δημαρχείου και τον παραδοσιακό οικισμό. Συζήτησε με ο Δήμαρχο για την ιστορία του κτιρίοιυ και της πόλης, έδειξε γνώστης της ιστορίας του καπνού στην πόλη και ρώτησε για τις αδελφοποιήσεις του Δήμου με Δήμους της Τουρκίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε στα ποδοσφαιρικά καθώς ο Δήμος Ξάνθης είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Μπεσικτάς, απ΄όπου κατάγεται ο πρέσβης, ο οποίος είναι οπαδός της ομώνυμης ομάδας. Ο Δήμαρχος Ξάνθης ήταν ενημερωμένος για τον αγώνα της τουρκικής ομάδας , το προηγούμενο βράδυ και στο τουρκικό πρωτάθλημα, ενώ ο Τούρκος Πρέσβης αναφέρθηκε και στην τοπική Skoda. Αμφότεροι δήλωσαν στεναχωρημένοι από τις ομάδες που υποστηρίζουν.


Η βίζα θα ανοίξει το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία

Στα καίρια πολιτικά ζητήματα, ο Τούρκος Πρέσβης σημείωσε ότι η διευκόλυνση των διαδικασιών για τη βίζα θα εκτινάξει το τουριστικό ρεύμα από την γειτονική χώρα καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα που θεωρείται παρθένα, τουριστικά, περιοχή. Ιδιαίτερα για την Ξάνθη, σημείωσε ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην Τουρκία και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλη εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εμπορικό ισοζύγιο 4 δις, το οποίο είναι θετικό κατά 1 δις ευρώ, υπέρ της Ελλάδας.


Μ. Στυλιανίδης: "Ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν"

«Ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν και φέρνουν όφελος στους δύο λαούς και ας αφήσουμε πίσω τα παλιά. Η αυτοδιοίκηση κάνε ένα βήμα παραπέρα από τις κυβερνήσεις καθώς οι αδεφλοποιήσεις και οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούν να προχωρήσουν σε οικονομικό επίπεδο» είπε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, με τον Τούρκο Πρέσβη να σημειώνει ότι προσυπογράφει αυτή την άποψη.

Ο Κερίμ Ουράς, που νωρίτερα είχε βρεθεί στο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων και το Διευθυντή πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, συνοδευτόταν από τον απερχόμενο Πρόξενο στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς και τον αντικασταστάτη του Ιλχάν Σενέρ. Μετά το Δήμο της Ξάνθης, η αποστολή της Τουρκικής Πρεσβείας επισκέφθηκε το Δήμο Μύκης καθώς και την έδρα του Αχμέτ Μετέ στην οδό Στογιαννίδου.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/