Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Έρχεται και το κίνημα του φτηνού οβελία στον Έβρο

Μετά την φθηνή πατάτα,
σειρά έχει τον φθηνό...
αρνί, ενόψει του Πάσχα

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ; 

Μετά τη φθηνή πατάτα σειρά έχει το φθηνό… αρνί. Εν όψει Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι σκέφτονται να διαθέσουν και εκείνοι τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, ώστε οι καταναλωτές να αγοράσουν φέτος τον οβελία για το πασχαλινό τους τραπέζι μέχρι 4 ευρώ πιο φθηνά. Το «κίνημα της πατάτας» και η επιτυχία του προέτρεψε τους κτηνοτρόφους του Έβρου να σκέφτονται να διαθέσουν στην αγορά ενόψει Πάσχα φτηνά και ελληνικά αμνοερίφια. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πλέον και η «θεσμική» αγορά. Όπως παρουσίασε το protothema.gr ήδη γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν ευθυγραμμιζόμενες με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα κινήματα πολιτών – παραγωγών, να μειώσουν τις τιμές τους.

Την ίδια στιγμή, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πιέζουν ξεκάθαρα πλέον τα κυκλώματα χονδρεμπορίου να προβούν σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των αμνοεριφίων ώστε να μην υπάρξουν απώλειες τζίρων μέσα στην πασχαλινή περίοδο. Στόχος των αλυσίδων Carrefour, Βερόπουλος και ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η τιμή να φθάσει περίπου στα 6,5 ευρώ το κιλό.

Σαν να μην έφθανε αυτό και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας ετοιμάζει δράση κατά των χονδρεμπόρων οι οποίοι επί σειρά ετών κερδίζουν σε απίστευτα μεγάλα ποσοστά.

Δεν είναι τυχαίες οι αποκαλύψεις ότι οι χονδρέμποροι λειτουργούν με περιθώρια κέρδους άνω του 100% σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για το σύνολο των καταναλωτών.



Από τις πατάτες στον οβελία

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, η απευθείας διάθεση αμνοεριφίων θα μικρύνει τη μεγάλη ψαλίδα που έχει η τιμή από τον παραγωγό στο κρεοπωλείο. «Πέρυσι πουλήσαμε αρνί 5,50 ευρώ και είδαμε στα κρεοπωλεία να πωλείται ακόμα και 13 ευρώ».

Ωστόσο, η παράκαμψη των μεσαζόντων από τους κτηνοτρόφους είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής δράση τους. «Είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ψάχνουμε να βρούμε πώς θα κάνουμε τη διάθεση. Δεν είναι σαν τις πατάτες. Πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, δύσκολα στη μεταφορά», λέει στον «Ε.Τ.» ο Καμπούρης.

Πάντως, εάν συντονιστούν και ξεκινήσουν να δίνουν τα προϊόντα τους απευθείας, οι παραγγελίες για τα αμνοερίφια σε τιμές παραγωγού θα ξεκινήσουν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

«Ακόμα και μικρή ποσότητα να κινήσουμε θα ήταν κάτι καλό. Να σταματήσουμε την αλματώδη αύξηση της τιμής από τους μεσάζοντες», αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων.

Στόχος τους είναι να πουλήσουν το αρνί το πολύ 8 ευρώ, δηλαδή 3-4 ευρώ φθηνότερο από όσο πωλείται σε πολλά κρεοπωλεία.



Πρωτοβουλία και στον Έβρο

Εν όψει του Πάσχα, και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου αποφάσισαν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν στην αγορά φτηνό αρνί. Η πρωτοβουλία υλοποιείται μέσω του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών Έβρου» και σύμφωνα με το dimosia.gr και τον κτηνοτρόφο κ. Χρήστο Παρασχούδη, οι κτηνοτρόφοι κατ’ αρχήν θα κάνουν μια πλήρη καταγραφή των προς διάθεση αρνιών σε όλη την επικράτεια του Νομού.

Κατόπιν θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα δεδομένων στο διαδίκτυο, όπου οι καταναλωτές θα δηλώνουν την προτίμησή τους, αλλά αναζητείται και ένας τρόπος ώστε να καταβάλουν και μία προκαταβολή της τάξεως του 30% επί της τιμής, ώστε να διασφαλίζεται η συναλλαγή.

Αφού γίνει ο καθορισμός προσφοράς – ζήτησης, οι κτηνοτρόφοι θα σφάξουν τα ζώα τους στα διαπιστευμένα σφαγεία ώστε να πάρουν και τις απαραίτητες βεβαιώσεις και με ενοικιασμένα φορτηγά ψυγεία θα γίνει η διανομή των σφαγίων προς τους ενδιαφερόμενους.

Στόχος των εβριτών κτηνοτρόφων είναι η τιμή πώλησης του αρνιού να μην ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό. Αυτή άλλωστε είναι η τιμή που θα διαθέσουν τα αμνοερίφια όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας που θα οργανώσουν κίνημα παράκαμψης των μεσαζόντων.

Για τις πωλήσεις θα δίδεται νόμιμη απόδειξη αγοράς του προϊόντος, αφού οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι διατηρούν νόμιμα λογιστικά βιβλία.

«Η τιμή που πουλάμε το αρνί στους μεσάζοντες δεν ξεπερνάει τα 4,5 €/κιλό» λέει μιλώντας στο dimosia.gr ο κ. Χρήστος Παρασχούδης και εξηγεί ότι «αυτή η τιμή τους ζημιώνει καθώς ένα αρνί για να μεγαλώσει απαιτεί ένα κόστος περίπου 80-100 €. Τουτέστιν ένα αρνί δέκα κιλών στοιχίζει στον κτηνοτρόφο 8 – 10 €». Συμπληρώνοντας ο κ. Παρασχούδης υποστηρίζει ότι «ο κτηνοτρόφος ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να αναστήσει ένα αρνί το οποίο θα πουλήσει σε ζημιογόνα τιμή για τον ίδιο, την ώρα που ο μεσάζοντας κερδίζει χρήματα με πολύ μικρότερο κόστος».

Όσο για την αντιπαράθεση στην οποία θα τους φέρει με τα κρεοπωλεία, η εν λόγω κίνηση, ο κ. Παρασχούδης υποστηρίζει ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, αφού ούτως ή άλλως η παραγωγή τους είναι ζημιωμένη κατά 20%-30% σε ετήσια βάση.



Ένωση Καταναλωτών Έβρου: «Ήρθε η ώρα για να δείξουμε τη δύναμή μας»

Με θετικό μάτι βλέπει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου τις προσπάθειες που γίνονται πανελλαδικά για διάθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε καλύτερες τιμές, δίχως τη μεσολάβηση και το «καπέλο» των μεσαζόντων.

Ωστόσο, δια του προέδρου της Χρήστου Κακαλή, επισημαίνει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί έτσι το εμπόριο, είναι ωστόσο σημαντικό, οι όροι της αγοράς να προσαρμοστούν στα πολύ δύσκολα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών νοικοκυριών.

«Θα πρέπει οι πολίτες να ενεργοποιηθούν και να δείξουν ότι έχουν τη δύναμη που χρειάζεται για να αποφασίζουν οι ίδιοι πού θα διαθέσουν το κάθε ευρώ τους, ελέγχοντας την ποιότητα και την τιμή του κάθε προϊόντος, επιβραβεύοντας τον σωστό επιχειρηματία και παραγωγό. Βλέπουμε με θετικό μάτι το κίνημα της πατάτας και του οβελία, άλλωστε πολλοί από τους πολίτες που συμμετείχαν σε τέτοιες πρωτοβουλίες σε Βόλο και Κατερίνη για παράδειγμα, ήταν μέλη των τοπικών Ενώσεων Καταναλωτών. Πολύς κόσμος από την περιοχή μας, μας ζητά να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ωστόσο σαν Ενώσεις δεν μπορούμε, μόνο σαν ενεργοί πολίτες, μαζί με τους συμπολίτες μας. θα πρέπει όμως, για να γίνει αυτό, να εξασφαλιστεί η νομιμότητα μίας τέτοια πρωτοβουλίας. Να γίνει οργανωμένα και όπως ορίζει ο νόμος. Δεν είμαστε εναντίον των επιχειρήσεων και του εμπορίου, είμαστε υπέρ του σωστού εμπορίου, με τους κανόνες της αγοράς να σέβονται την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κακαλής, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ σε ακριβότερες τιμές από άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις λαϊκές αγορές, ο καταναλωτής να αγοράζει το προϊόν στην ίδια τιμή, όπως στο σούπερ μάρκετ.

«Το κίνημα της πατάτας κι όσα ακολουθήσουν, αυτό προσπαθούν να χτυπήσουν. Και εμείς το στηρίζουμε κι ελπίζουμε ότι θα απλωθεί και σε άλλα προϊόντα, όχι για να αντικαταστήσει τους εμπόρους, αλλά για να καταλάβουν ότι η τσέπη του Έλληνα δεν αντέχει την αισχροκέρδεια».



info

Στο Συνεταιρισμό «Θρακών Αμνός» συμμετέχουν 50 κτηνοτρόφοι του Έβρου που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 20.000 ζώα. Στόχοι του Συνεταιρισμού είναι:

-Η επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων Αιγοπροβατοτροφίας

-Η παροχή τεχνικής βοήθειας στα μέλη του.

-Η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, για την προμήθεια στα μέλη καταναλωτικών αγαθών.

-Η διάθεση στην αγορά όλων των παραγόμενων, από τα μέλη του, προϊόντων.

-Η προμήθεια για λογαριασμό των μελών του όλων των πιθανών εισροών για τις εκμεταλλεύσεις τους.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/