Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο τελευταίος πυρογράφος της Θράκης

Υπηρετεί μια εξαιρετικά δύσκολη τέχνη, που τείνει να εκλείψει

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
(ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ
ΔΙΑΣΗΜΟ ΕΧΕΙ
ΣΤΕΝΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ);

Η τέχνη της πυρογραφίας ίσως δεν είναι και τόσο διαδεδομένη, για όλους εμάς, είναι όμως η μεγάλη αγάπη αυτών που υπηρετούν αυτή την πολλή δύσκολη τέχνη!

Το λέει και ο τίτλος της: Πυρογραφία: Που σημαίνει, πυρακτωμένο σίδερο, που δίνει χρώμα, (από ανοιχτό καφέ έως και μαύρο...αυτά είναι τα χρώματα που είναι στις δυνατότητες σου) και μορφές σε λευκό ξύλο (σ.σ. σανίδα)! Το χρώμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα να το πετύχει ο καλλιτέχνης και αυτό προϋποθέτει ακόμα και να ...κάψει αρκετά σχέδια και ίσως και τα χέρια σου για να το πετύχει!

Ο κ. Δημήτρης Κυμπαρίδης, από την Κομοτηνή (σ.σ. είναι ο πατέρας του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής, Γιώργου Κυμπαρίδη), ίσως και να είναι ο μοναδικός πυρογράφος της Θράκης, με αυτή την τεράστια εμπειρία των 28 ετών και την ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για την τέχνη του! Πριν από 17 χρόνια ένας Έλληνας φοιτητής, ο οποίος σπούδαζε στην Γερμανία, κουβάλησε κάποια επιλεγμένα κομμάτια σε μπαγαζιέρα αυτοκινήτου, προκειμένου να όπου συμμετάσχουν σε έκθεση με ανάλογο περιεχόμενο, στη Γερμανία. Τότε ακόμα η τέχνη του κ. Κυμπαρίδη εκτιμήθηκε 2.500 μάρκα...

Η πυρογραφία μαγνήτισε τον κ. Κυμπαρίδη πριν από 28 περίπου χρόνια όταν επισκέφθηκε, όντας αυτός υπάλληλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης στην οικονομική υπηρεσία, τον τότε καθηγητή Στέργιο Αλεξιάδη, κατά τη διάρκεια παραθέρισης στο νησί της Θάσου! Όταν είδε να τον καθηγητή Αλεξιάδη να ετοιμάζει κάποιο έργο, το επόμενο που ρώτησε είναι ποια είναι η τιμή του πυρακτωμένου σίδηρου...Τότε έκανε 13.000 δραχμές! Από τότε με αυτοδίδακτο τρόπο και όπως μας αποκάλυψε, πολλές φορές να είχε καμμένα χέρια και... καμμένα έργα, έφτασε σε σημείο, που η τέχνη του να αιχμαλωτίζει και να γαληνεύει την ψυχή σου στο λεπτό!

Πηγή έμπνευσης είναι, μεταξύ άλλων, Χριστιανική Πίστη, με το Χριστό και πάθη Του να απεικονίζονται σε πολλά από τα έργα του, όπως και η Παναγία, το Άγιο Όρος, αλλά και η μεγάλη του αδυναμία που είναι η Θράκη! Εξέφρασε δε την επιθυμία να αναπαραστήσει από την Αρχαία Αθήνα τους διαλόγους του Σωκράτη! «Είμαι στη διάθεση εκείνου που ενδιαφέρεται να διαθέσω το έργα σε πολύ χαμηλές τιμές, σχεδόν σε τιμή κόστους, αφαιρώντας τον κόπο μου και τις αμέτρητες ώρες που άγρυπνα, προσπαθούσα απεικονίσω το μέγεθος και το χρώμα αυτού που ήθελα να φιλοτεχνήσω. Μάλιστα έχω εμπλουτίσει τα χρώματα και έχω εντάξει στα έργα μου και το χρώμα του ουρανού», σημείωσε ο κ. Κυμπαρίδης.

Διέθεσε ωστόσο τον εαυτό του στη διάθεση των Δήμων της Θράκης, προκειμένου να λειτουργήσει κάποιο εργαστήρι, μέσω του οποίου να μεταλαμπαδευθεί η τέχνη της πυρογραφίας σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Ήδη εξέφρασε επιθυμία συνεργασίας η ΦΕΞ, αλλά και ο Δήμος Κομοτηνής, από την νέα εκπαιδευτική χρονιά!


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/