Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη για αγροτικά στη Ροδόπη με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Βρέθηκε χθες στον Ίασμο ο Γιάννης Δριβελέγκας μετά από πρόσκληση του Πεταλωτή, ενώ συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης , Γιώργου Πεταλωτή, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Δριβελέγκας, παρέστη σε ευρεία σύσκεψη για τα αγροτικά θέματα του Νομού Ροδόπης. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον Ίασμο Ροδόπης, συμμετείχαν εκπρόσωποι και φορείς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής ενώ υπήρξε απ ευθείας διάλογος για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν ειδικά την περιοχή της Ροδόπης καθώς βέβαια και τις γενικότερες ανακατατάξεις στον αγροτικό τομέα.


Ο Γιώργος Πεταλωτής, αφού ολοκληρώθηκε η ευρεία συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο αγροτικός τομέας, μέσα από τη γενικευμένη κρίση που περνάμε, υφίσταται και αυτός τους κραδασμούς, ίσως σε μικρότερη κλίμακα από αυτούς άλλης παραγωγής. Ωστόσο ήταν μια ευκαιρία να αλλάξουν πολλά -και αυτό κάνει η κυβέρνηση- ως προς τους φορείς, τους οργανισμούς, τις νοοτροπίες και τους θεσμούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί να υπηρετούν, υποτίθεται, την αγροτική παραγωγή εδώ και δεκαετίες. Πολλοί από αυτούς, αποδείχθηκε ότι ήταν θεσμοί που δεν εξυπηρετούσαν ούτε τους αγρότες, ούτε τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα υπηρέτησαν πελατειακές και ρουσφετολογικές σχέσεις προηγούμενων δεκαετιών. Αναλύθηκε ακόμη η μεγάλη σημασία του ήδη νομοθετημένου νέου θεσμού των συνεταιρισμών, απαλλαγμένου από πολλές παθογένειες .

Είναι σημαντικό που οι αγρότες μας, πιο ώριμοι πλέον, όπως και η Πολιτεία μέσα από την κρίση που περνάμε, προσπαθούν να χαράξουν νέους δρόμους στα πλαίσια του διαλόγου. Θεωρώ ότι αυτή η ζωντανή διαδικασία της συζήτησης και του προβληματισμού με τους αρμοδίους υπουργούς είναι η πιο παραγωγική και η πιο εποικοδομητική.

Μείναμε σε πολλά ειδικά σημαντικά ζητήματα που έθεσαν οι συμπολίτες μας σε αυτή τη συζήτηση. Δόθηκαν απαντήσεις και σε πολλά από κοινού λύσεις. Τα μακροπρόθεσμα ζητήματα είναι αντικείμενο προβληματισμού και σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και της Πολιτικής ηγεσίας γενικότερα.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά συναντήθηκαν όλοι μαζί τόσοι πολλοί φορείς αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας και άκουσε ο ένας τα ζητήματα από τον άλλο, αντάλλαξαν προβληματισμούς και απόψεις.

Ελπίζω ότι τέτοιου είδους πρωτοποριακές ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες θα συνεχιστούν.

Όταν συζητάμε βρίσκουμε και λύσεις. Λύσεις υπάρχουν όταν είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε πλέον την αξιοποίηση των προϊόντων σε νέα τροχιά, διότι το πρόβλημα μας είναι όχι ότι δεν παράγουμε προϊόντα, αλλά ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, δίχτυ προστασίας προς τον παραγωγό- αγρότη και πιστοποιημένο προϊόν για τον καταναλωτή. Επομένως, είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες αναφορές ώστε να έχουμε προϊόντα που φεύγουν από τον παραγωγό ελεγμένα ποιοτικά, τυποποιημένα, με καλές τιμές για τον ίδιο, ώστε να φτάνουν στον καταναλωτή ασφαλή και προσιτά στην τιμή.

Η περιοχή μας έχει δυνατότητες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε υπεύθυνα, με σχεδιασμό, απαλλαγμένοι πλέον από θεσμούς αδιαφανείς του παρελθόντος που στρέβλωναν την πραγματική ανάπτυξη και σπαταλούσαν βάναυσα το δημόσιο χρήμα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ΕΛΓΑ που με τις αδιαφανείς και υπερβολικές ¨αποζημιώσεις¨, το 2004 είχε έλλειμμα 800 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 εκτοξεύτηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

.