Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Eξαγορά ΣΕΚΑΠ: "Τα γυρίζει" το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο;

Στον αφρό της επικαιρότητας με πολλές αναταράξεις παραμένει το ναυάγιο στην υπόθεση της πώλησης της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για στροφή 180 μοιρών και ανασκευή των αρχικών εκτιμήσεων του ΕλληνοΙνδικού Επιμελητηρίου για "κρυφά χρέη" της ΣΕΚΑΠ στην Εφορία και στις ΗΠΑ κάνει λόγο δημοσίευμα του οικονομικού portal Euro2day που αναπαρήγαγε το σύνολο του διαδικτυακού οικονομικού τύπου.


Μετά από αυτή την εξέλιξη και εφόσον το εν λόγω Επιμελητήριο, ασπάζεται τις απόψεις της ΑΤΕ, ενδιαφέρον ίσως και απαραίτητο κρίνεται να δημοσιοποιηθεί η μοναδική επιστολή που έχει μείνει στην αφάνεια μέχρι σήμερα. .

Από την πλευρά της η ΣΕΚΕ έχει δημοσιοποιήσει όλη την αλληλογραφία που υπήρξε μέχρι σήμερα και αυτό που απομένει είναι η επιστολή του Ινδικού Ομίλου προς τη Σύμβουλο Πώλησης Deloitte, όπου εξηγεί τους λόγους αποχώρησης. Η μοναδική επίσημη θέση είναι η επιστολή που έστειλε στη ΣΕΚΕ και η οποία δεν επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην συνεταριστική εταιρία και , άρα, αυτό που θα ολοκληρώσει το παζλ των στοιχείων της πολυσυζητημένης διαπραγμάτευσης θα είναι η επιστολή απόσυρσης του ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον επενδυτή.


Το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day αναφέρει:


Στροφή 180ο μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο, ανασκευάζοντας τη χθεσινή του ανακοίνωση σχετικά με τους λόγους αποχώρησης του ινδικού ομίλου Bommidala από τη διεκδίκηση της ΣΕΚΑΠ, έκανε το Ελληνο – ινδικό Επιμελητήριο.

Σήμερα λοιπόν, το Ελληνο – ινδικό Επιμελητήριο, θέλοντας να αποκαταστήσει (;) την αλήθεια, επί της ουσίας να ανασκευάσει τη χθεσινή του ανακοίνωση, διαπιστώνει ότι ο deal χάλασε γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η γ.σ. που θα αποφάσιζε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας. Και όχι, όπως ανέφερε χθες, για κρυφά χρέη της ΣΕΚΑΠ που ανάγκασαν τον ινδικό όμιλο να αποχωρήσει.

Το ερώτημα πλανάται από χθες στην αγορά είναι αφ ενός από πού εκπορεύτηκε η χθεσινή επίθεσή και αφ ετέρου ποιοι είναι λόγοι για τους οποίους αναγκάστηκε σήμερα να κάνει στροφή 180 μοιρών. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η στάση αυτή είναι τουλάχιστον ατυχής σε μια στιγμή και για ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο και λεπτό.


Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο είναι γέφυρα επικοινωνίας, ανάπτυξης και προοπτικής. Με ιδρυτικά μέλη δυναμικές επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας στοχεύει στη συνεχή ενδυνάμωση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά αυτή τη μεγάλη σε κάθε επίπεδο χώρα και να συνδέσει την Ελλάδα με το μέλλον.

Μετά την έκταση που έλαβε η χθεσινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η οποία μοναδικό σκοπό είχε να εκφράσει την απογοήτευση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της σημαντικής αυτής επένδυσης και σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες πλευρές, το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά την έκδοση του σημερινού δελτίου τύπου της ΑΤΕ σχετικά με το θέμα αποχώρησης του Ομίλου Bommidala από την διαδικασία εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, και προς την αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο Όμιλος Bommidala πριν υποβάλλει την τελική του πρόταση στην ΑΤΕ, για την εξαγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, είχε προβεί σε ενδελεχή οικονομικό και νομικό έλεγχο της ΣΕΚΑΠ ΑΕ και είχε λάβει υπ όψιν του όλα τα στοιχεία της εταιρείας μέχρι και 31-12-2011, μεταξύ των οποίων οι εκκρεμότητες της εταιρείας με την Εφορία και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Όχι μόνο κανένα στοιχείο δεν είχε αποκρυβεί αλλά μέχρι και της αποχωρήσεως του Ομίλου από την εν λόγω διαδικασία ήταν απολύτως ενήμερος της κατάστασης της εταιρείας ΣΕΚΑΠ.

Ο βασικός λόγος αποχώρησης του Ομίλου από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ήταν η μη λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Γενική Συνέλευση της 6-3-2012, στοιχείο απολύτως απαραίτητο για τη εξαγορά.

Τελικά ποιος έχασε; Όλοι.

Έχασε η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ιδιωτικό επίπεδο.

Έχασε όμως, τελικά, και η ίδια η ΣΕΚΑΠ. Το ποσό της επένδυσης ανερχόταν σε 70 εκ. ευρώ και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η Θράκη με ό,τι τούτο συνεπάγεται.

Ευελπιστούμε οι σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας να προχωρήσουν και να ενδυναμωθούν σε όλα τα επίπεδα».

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/