Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

H άμεση απάντηση των δημάρχων της Θράκης στην πρόσκληση των «Χρυσωρυχείων» για διάλογο

Η συνέντευξη Τύπου του Pail Wright της Eldorado στην Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά ήταν έκκληση για να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμά-τευσης οι διαφωνούντες
                     Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
                  ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΚΗ

Προσκλητήριο στον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τον δήμαρχο Αλεξ/πολης Βαγγέλη Λαμπάκη και τους λοιπούς τοπικούς φορείς που αντιδρούν στην επένδυση των «Χρυσωρυχείων Θράκης» στο Πέραμα απηύθυνε από τον Έβρο, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο κ. Πολ Ράιτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής ιδιοκτήτριάς τους «Eldorado Gold».

Ο κ. Ράιτ υποστήριξε ότι «υπάρχει το τραπέζι και οι δύο καρέκλες», ήδη η δική του πλευρά κάθεται στην μία και περιμένει να ακούσει τις προτάσεις της άλλης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θράκης.

Σε ερώτηση του «thrakinews.gr» μέχρι πόσο θα περιμένει για αυτό, απάντησε ότι είναι «υπομονετικός» και υπάρχει ούτως ή άλλως ο χρόνος όσο εκκρεμεί η διαδικασία της έγκρισης της Περιβαλλοντικής Μελέτης από τα αρμόδια υπουργεία. Οι άνθρωποι των «Χρυσωρυχείων Θράκης» εκτίμησαν όμως ότι αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει οι όποιες συζητήσεις με τους φορείς που διαφωνούν, ώστε να υπάρξουν με κοινή συμφωνία τα περισσότερα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.


Τα εκτιμώμενα οφέλη της περιοχής

Από την πλευρά της «Eldorado» προτάθηκε επίσης να χρηματοδοτηθεί από τα «Χρυσωρυχεία» μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διορίζεται από τους εκλεγμένους δημάρχους και θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την επένδυση, ώστε να διαπιστώνεται ανά πάσα στιγμή ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις του έργου. Ο κ. Ράιτ επανέλαβε ότι το έργο του χρυσού στο Πέραμα είναι συμβατό με το περιβάλλον και τόνισε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και ιδίως της περιοχής, δημιουργώντας 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες, ενώ έχει υπολογιστεί ότι μόνο για την μισθοδοσία του προσωπικού θα δίνονται ετησίως περίπου 6.000.000 ευρώ.

Σε ερώτηση του «thrakinews.gr» αν προτίθεται η εταιρεία να προχωρήσει στην επένδυση ακόμα και χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών αρχών, η απάντηση ήταν ότι αυτό που ενδιαφέρει τα «Χρυσωρυχεία» είναι η συγκατάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και όχι οι μικρές μειοψηφίες. Κατά συνέπεια, αφέθηκε να εννοηθεί ότι η επένδυση θα προχωρήσει σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, δεδομένου άλλωστε ότι υπάρχει η βούληση των δύο μεγάλων κομμάτων να προχωρήσει το έργο.


Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας

Ο κ. Ράιτ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, έμεινε όμως ερωτηματικό ποιος θεωρείται ότι την εκφράζει. Από τους εκπροσώπους των «Χρυσωρυχείων Θράκης» αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν θεωρούν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που σταθερά αντιτίθενται στο έργο χωρίς καν να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξαν ότι υπάρχουν σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στον Έβρο που δείχνουν ότι πλέον η πλειοψηφία του κόσμου υποστηρίζει την επένδυση, ενώ αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρότασης που έχει ακουστεί παλιότερα για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.

Ως ένδειξη για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος του παρελθόντος, ο γενικός διευθυντής των «Χρυσωρυχείων Θράκης» κ. Γιώργος Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι αποτελεί η κατάθεση περισσοτέρων από 2.000 βιογραφικών προς την εταιρεία από θρακιώτες που αναζητούν εργασία. Παράλληλα, σε όλους τους τόνους εκφράστηκε η πρόθεση να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και με παράλληλες δραστηριότητες εταιρικής ευθύνης ενώ διαψεύστηκε ότι η υπαγωγή στην διαδικασία του fast track είχε να κάνει με προσπάθεια συντόμευσης των διαδικασιών ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι η πρόσφατη έγκριση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης αποδεικνύει ότι το έργο είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον και εκφράστηκε εκ νέου από τον κ. Πολ Ράιτ η πρόθεση των «Χρυσωρυχείων Θράκης» και της μητρικής «Eldorado Gold» να ανοίξει διάλογος με τους τοπικούς άρχοντες αλλά και η πεποίθηση ότι τελικά οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.


Η πρώτη αντίδραση Λαμπάκη

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, μιλώντας λίγο αργότερα αποκλειστικά στο «thrakinews.gr» για το προσκλητήριο που του απηύθυνε ο κ. Πολ Ράιτ, υποστήριξε ότι «ο διάλογος έχει τελειώσει» και ότι ο ίδιος εδώ και δώδεκα χρόνια τα λέει και είναι γνωστές οι απόψεις και οι θέσεις του. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την ίδια ώρα που τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» έδιναν συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, οι 23 δήμαρχοι της ΠΑΜ-Θ συναντιούνταν στην Κομοτηνή και αποφάσιζαν να στείλουν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην επένδυση των «Χρυσωρυχείων Θράκης» στο Πέραμα και προειδοποιούν ότι εφόσον η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις τους προχωρήσει στην υλοποίησή της, τότε όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και θα δημιουργηθεί αυτοδιοικητικό κενό εξουσίας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/