Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Με συμμετοχή και του Παναγιώτη Γιαννάκη ξεκινά σήμερα το 20ο συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Οι τρεις μέρες που θα διαρκέσει θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 270 εργασίες, 150 προφορικές και 120 αναρτημένες, 5 σεμινάρια καθώς επίσης και δυο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




«Πλούσιο σε γνώσεις και σε παρουσίες, όχι με τη φαντασμαγορία που θα θέλαμε να το οργανώσουμε». Με αυτή τη φράση μας προϊδέασε ο κ. Γιώργος Κώστα για το περιεχόμενο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που οργανώνει το Τμήμα ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου και ξεκινάει αύριο στην Κομοτηνή. Παρότι επηρεασμένο από την οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα μας και κατ’ επέκταση την Ανώτατη Εκπαίδευση, το 20ο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ φιλοδοξεί και φέτος να διατηρήσει την αίγλη και το κύρος του, όπως δικαιωματικά τα έχει κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Οι τρεις μέρες, που θα διαρκέσει το Συνέδριο, θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 270 εργασίες, 150 προφορικές και 120 αναρτημένες, 5 σεμινάρια καθώς επίσης και δυο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.


Δυο ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις

Στις παράλληλες δράσεις εντάσσεται κατά πρώτον ένα σεμινάριο της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, στο οποίο θα συμμετέχουν διαιτητές και προπονητές από όλη την Ελλάδα, και κατά δεύτερον η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «το παιχνίδι ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, άθλησης και δράσης». Αναφορικά με το δεύτερο, το πρωί της Κυριακής θα δώσουν το «παρών» στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ δημοτικά σχολεία από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ οι καθηγητές της φυσικής αγωγής θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ευαισθητοποίησης των παιδιών για το περιβάλλον μέσα από την φυσική αγωγή.

Το πρώτο Συμπόσιο της νεοσύστατης Ελληνικής Εταιρίας Προπονητικής στην Κομοτηνή

Να σημειωθεί επίσης ότι στις ηχηρές παρουσίες των συνέδρων του 20ου Συνεδρίου των ΤΕΦΑΑ συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα της προπονητικής από όλα τα αθλήματα, μεταξύ αυτών και ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Πρόκειται για το 1ο Συμπόσιο της νεοσύστατης Ελληνικής Εταιρίας Προπονητικής, που θα έχει την τιμή να το φιλοξενήσει η πόλη μας. Πέραν των γνωστών προπονητών, που θα παραβρεθούν, αξίζει να σημειωθεί πως στις εργασίες του Συμποσίου συμπεριλαμβάνεται και η ομιλία του Κομοτηναίου πρωταθλητή, Κώστα Μπανιώτη, με θέμα «Ο ρόλος του προπονητή στο αθλητικό γίγνεσθαι από την πλευρά του αθλητή».

300 οι αιτήσεις εθελοντών, απορρίφθηκαν οι μισές

Στις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς για τους διοργανωτές συγκαταλέγεται και το ρεκόρ αιτήσεων, που δέχτηκαν, από ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν ως εθελοντές στο Συνέδριο. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις περίπου, εκ των οποίων οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να «κόψουν» τις 150. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του κ. Κώστα για το θέμα της εθελοντικής προσφοράς. «Μας χαροποιεί πάρα πολύ ότι ενώ κάποτε «τους κυνηγούσαμε με το ντουφέκι», πλέον φτάσαμε στο σημείο να απορρίψουμε 150 άτομα και να κάνουμε αξιολόγηση, ώστε να πάρουμε τους καλύτερους». «Αυτό έχει διπλή ανάγνωση», όπως σημείωσε, αφού, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, ενδεχομένως πολλοί φοιτητές ή καθηγητές φυσικής αγωγής να υπέβαλαν αίτηση για εθελοντές, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, δίχως να χρειαστεί να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο. Η θετική όμως ανάγνωση, κατά τον κ. Κώστα, είναι ότι «το Συνέδριο έγινε πια κληρονομιά μας». «Δικαιούμαστε να πούμε ότι μετά από 20 χρόνια», επισήμανε, «οι φοιτητές και οι καθηγητές φυσικής αγωγής από όλη την Ελλάδα στέλνουν αιτήσεις, γιατί ο εθελοντισμός συμβαδίζει με τον αθλητισμό, συμβαδίζει με το ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής». «Είναι ίσως ένα δείγμα ότι αλλάζει η ελληνική κοινωνία με αυτήν την κρίση», πρόσθεσε, «ή ότι τελικά ο εθελοντισμός γίνεται βίωμά μας και μέρος της κληρονομιάς μας».

Περιορισμένη αλλά σημαντική η διεθνής συμμετοχή

Από το φετινό 20ο Συνέδριο, πάντως, δεν πρόκειται να λείπει η διεθνής συμμετοχή.
Καθηγητές από την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο και τη Ρωσία θα δώσουν και φέτος το «παρών» στο Συνέδριο, κάτι για το οποίο όπως αποκάλυψε ο κ. Κώστα αγωνιούσαν και ρωτούσαν πληροφορίες ήδη από τα Χριστούγεννα. Βέβαια, τις προηγούμενες χρονιές μιλούσαμε για 40 χώρες, όπως αναγνώρισε ο ίδιος, «φέτος δεν είναι 40, είναι πιο λίγες», σημείωσε, «παρ’ όλα αυτά είναι άνθρωποι, οι οποίοι μας αγαπάνε, αγαπάνε το Συνέδριό μας, την Κομοτηνή, τη Θράκη και τη φυσική αγωγή».

Στα 600 μέχρι 1000 άτομα υπολογίζεται η συμμετοχή

«Το φετινό Συνέδριο θα το γιορτάσουμε ιδιαίτερα, αφού έχει επετειακό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Νίκος Αγγελούσης, που σημείωσε ότι «παρότι θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερο, θεωρώ ότι είναι μεγάλο, τηρουμένων των αναλογιών με βάση τις συγκυρίες». «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την οργανωτική επιτροπή και στον κ. Κώστα, που τη συντόνισε με πολύ μεγάλη επιτυχία», επισήμανε και εξέφρασε την πίστη ότι το Συνέδριο θα έχει μεγάλη συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις πιο ήπιες εκτιμήσεις οι συμμετέχοντες θα ξεπεράσουν τους 600, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τους 1000. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θα έρθουν με πολύ καλή διάθεση, κόντρα στις συγκυρίες, όπως υποστήριξε ο κ. Κώστα, που έδωσε την υπόσχεση ότι θα διοργανωθεί το 21ο Συνέδριο, «ανεξαρτήτου οικονομικής κρίσης, ευρώ ή δραχμής ή οτιδήποτε άλλο».





Reunion των αποφοίτων του 1992 και επίσημη τελετή ορκωμοσίας των διδακτόρων του τμήματος

Πέραν των παραπάνω, το Συνέδριο περιλαμβάνει επιπλέον δράσεις που αφορούν περισσότερο το Τμήμα του ΤΕΦΑΑ. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο reunion των αποφοίτων του 1992, ενώ την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι θα λάβει χώρα για πρώτη φορά η επίσημη τελετή ορκωμοσίας και απονομής των τίτλων στους διδάκτορες του τμήματος. Σημειώνεται επίσης πως για τη Δευτέρα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η ορκωμοσία των αποφοίτων του τμήματος, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το Φεβρουάριο.


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/