Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Παρέδωσε ο Πεταλωτής τα υπουργικά του καθήκοντα

Βρέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και παρόλο που δεν έχει διάδοχο ως υφυπουργό, πραγματοποίησε λιτή συνάντηση με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Χρήστο Γεραρή


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής παρέστη σήμερα στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νέο υπηρεσιακό Υπουργό, Χρ. Γεραρή.
Στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της τελετής, ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό   κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τους Γενικούς Γραμματείς αλλά και όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την άριστη συνεργασία που είχαν σε μία τόσο κρίσιμη και σημαντική περίοδο, όπου η Δικαιοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντζέντας. Τόνισε τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του Υπουργείου, αναφερόμενος και στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της χώρας που καθιστούν το έργο των υπαλλήλων αλλά και της Δικαιοσύνης γενικότερα ακόμα πιο δύσκολο.
Σημείωσε πως “το διάστημα αυτό έγινε ένα πολύ σημαντικό έργο στο Υπουργείο, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στην προσωπική μου ιστοσελίδα (http://www.gpetalotis.gr/news/press/483-2012-05-17-14-00-31.html) και περιλαμβάνει τομές σχετικά με τον εξορθολογισμό στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, την κατά προτεραιότητα εκδίκαση πράξεων διαφθοράς των κρατικών αξιωματούχων, τη Δίκαιη Δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής, τη Δικαστική Διαμεσολάβηση, την απλοποίηση του δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, αλλαγές στην ποινική και στη διοικητική δίκη και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τροποποίηση του Νόμου για το Πόθεν Έσχες, μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, νέες ρυθμίσεις για την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων (αρ. 99 Πτωχευτικού Κώδικα), νέες ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία προσωπικών και εμπορικών εταιριών, την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, την προστασία του περιβάλλοντος από τη θαλάσσια ρύπανση, τη διεθνή δικαιοδοσία για τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών, την ενίσχυση των μέτρων εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών, τη θεσμοθέτηση ειδικού Σώματος φορολογικών Διαιτητών, το νέο Κώδικα για τα ναρκωτικά, την καταπολέμηση του ρατσισμού, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την αναμόρφωση του θεσμού αναδοχής ανηλίκων, την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη κ.α.

Το έργο βελτίωσης της Δικαιοσύνης όμως είναι αγώνας διαρκείας που απαιτεί τη συστράτευση όλων των παραγόντων και των νομικών επαγγελμάτων που εμπλέκονται με αυτή. Η Δικαιοσύνη κρίνεται καθημερινά στα δικαστήρια, αλλά σε μεγάλο βαθμό πολλά ξεκινούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που ρυθμίζει το γενικότερο πλαίσιο. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, όπου και αν βρισκόμαστε, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας, για το καλό της χώρας και των πολιτών της”.
 Τέλος, ο Γιώργος Πεταλωτής ευχήθηκε στο νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γεραρή, καλή επιτυχία και δύναμη στα νέα του και σημαντικά καθήκοντα.