Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Tεράστιος αντίκτυπος από την αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής

Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση του Μουφτή ένα χρόνο μετά την ανανέωση της θητείας του, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Εξωτερικών


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Τεράστιος ήταν ο αντίκτυπος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του ΚομοtiniPress.gr ότι ο Μουφτής Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή αποχωρεί από τη θέση του. Η αποκάλυψη έπιασε αρκετούς "στον ύπνο" καθώς η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα ξαφνική. Εκτός από έκπληξη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις σε διάφορες πλευρές.



Σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης του θεσμού και μαζικό αίτημα της μειονότητας για εκλογή, ο Μουφτής Κομοτηνής ήταν ο μόνος που μπορούσε να διασώζει το κύρος του θεσμού στη Θράκη, καθώς στην Ξάνθη δεν υπάρχει η ίδια εικόνα για το πρόσωπο του Μουφτή, που είναι προφανώς κατώτερος των περιστάσεων. Οο Μέτζο Τζεμαλή αποχωρεί, με σοβαρά βάσιμο το ενδεχόμενο να ισχύουν οι πληροφορίες για την ενόχλησή του από τη στάση της πολιτείας και των υπευθύνων απέναντί του, με διάφορες αφορμές, γεγονός που περιπλέκει το σκηνικό.


Τι προβλέπεται για το διορισμό του Μουφτή.


Σε ότι αφορά στην αντικατάστασή του, με βάση τον περιβόητο νόμο 1920/1990, ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά όταν διορίστηκαν οι τρεις Μουφτήδες της Θράκης και θα πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος αναπλήρωσης ενός άλλου. Πρακτικά, αν εφαρμοστεί ο νόμος, προβλέπει τη δημιουργία εντεκαμελούς επιτροπής μεταξύ των μελών της μειονότητας, αρμόδιας να προτείνει έναν κατάλογο υποψηφίων μουφτήδων εκ των οποίων διορίζεται ένας βάσει προσόντων με θητεία που διαρκεί 10 έτη (πρόσφατα ανανεώθηκαν οι θητείες των Μουφτήδων στη Θράκη). Κάτι τέτοιο, τη δεδομένη στιγμή φαντάζεται αρκετά δύσκολο ως εγχείρημα.


Πάντως από την πλευρά των διπλωματικών υπηρεσιών, φαίνεται ότι τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρξε πληροφόρηση για το πρόβλημα ή επιδείχτθηκε αδιαφορία; Στην ελληνική πλευρά η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων επιχειρεί να καλύψει το πρόβλημα που δημιουργείται με σιωπή ενώ αντίθετα στην πλευρά του Τουρκικού Προξενείου, η είδηση αν και απρόσμενη, έγινε δεκτή με συγκρατημένο ενθουσιασμό. Άλλωστε η απχώρηση του μουφτή Κομοτηνής, εξυπηρετεί τα σχέδια της γείτονος, παρότι δεν είχαν λόγο στη λήψη της απόφασης.


Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/