Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ελλείψει υπουργού, έγιναν από τον Περιφερειάρχη τα εγκαίνια της Έκθεσης ΑΜ-Θ 2012

Ο Αρης Γιαννακίδης έκοψε από κοινού με τον δήμαρχο Κομοτηνής και τον πρόεδρο της ΔΕΘ την κορδέλα μιας εμπορικής έκθεσης που υποτίθεται ότι είναι διεθνής και σπουδαία αλλά κάθε χρόνο φθίνει και χάνει την αξία της


           ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 




Χαιρετισμός Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη
στα εγκαίνια της 21ης Πανελλήνιας Έκθεσης
«Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2012»

Κομοτηνή, 24 Μαΐου 2012


Κυρίες και κύριοι
Όλοι μας τούτες τις μέρες νιώθουμε ότι ζούμε ίσως την κρισιμότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Η χώρα βιώνει κρίση δημοσιονομική, κρίση αξιακή, κρίση πολιτισμική. Το ιστορικό διακύβευμα, η πατρίδα. Είναι ιστορική αναγκαιότητα, η αναδόμηση, η ρηξικέλευθη μεταλλαγή του κράτους. Είναι αδήριτη επιτακτική ανάγκη να συνυπάρξουν οι πολιτικές δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου και να μιλήσουν τη γλώσσα της Ελλάδας.
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο δρόμος που πορευόμασταν ήταν αδιέξοδος. Χωρίς προοπτική. Χωρίς πυξίδα.
Με το παραγωγικό μας πρότυπο να έχει από καιρό ξεθωριάσει παραδομένο σε λογικές αναπτυξιακού αυτοματισμού και ανέξοδου εφησυχασμού.
Η χώρα από καιρό έπαψε να παράγει, να έχει δυναμική σχέση με την αγορά ,να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις.
Και το πολιτικό μας δυναμικό περιεκτικά ταυτοποιημένο στη συνείδηση του κόσμου να περιδυνίζεται γύρω από ένα μοντέλο κυριολεκτικά και μεταφορικά χρεωκοπημένο. Οι μύθοι με τους οποίους μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε κατέρρευσαν αφήνοντάς μας γυμνούς με την σκληρή αλήθεια μας.
Η νέα γενιά αναζητεί απεγνωσμένα την υπερδιατακτική εικόνα αναφοράς, τα αξιακά πρότυπα, τα ιδεολογικά προτάγματα, ξεχύνεται στους δρόμους ψηλαφίζοντας το δικαίωμα στη ζωή.
Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων που αποτυπώνονται στην καθημερινή αγωνία των πολιτών που συναντώ σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας. Η τραγικότητα της κατάστασης φαίνεται μέσα από αριθμούς αλλά και από τα γεγονότα.
Αγωνιούμε για την υγεία, για την παιδεία, τις υποδομές και εξαιτίας της ολιγωρίας του κράτους απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.
Οι αριθμοί μιλούν για πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα πρόσωπα των πολιτών της περιοχής μας όμως εκφράζουν την απόγνωση.

Η Περιφέρειά μας βρίσκεται στο φάσμα της αποβιομηχάνισης και δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στις πάμπολλες υποχρεώσεις τους εκλιπαρώντας για την εκπλήρωση των αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας (επιδοτήσεις 12%).
Το τοπίο των κοινωνικοοικονομικών αδιεξόδων δυστυχώς ενισχύεται από την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων που βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο. Οι «επιχειρησιακές» συμβάσεις αντικαθιστούν τις συλλογικές, η υποαπασχόληση, το ελαστικό ωράριο, τα κουτσουρεμένα ένσημα, ενίοτε και σε άγνοια του εργαζόμενου, αποδεικνύουν την κατάλυση των κεκτημένων δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και φοβάμαι ότι σταδιακά η κατάσταση οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη. Έκρηξη που δεν θα έχει μόνο στο στόχαστρο τους όποιους κυβερνώντες αλλά και θα φέρει αντιμέτωπους τους πολίτες μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.
Εμείς, πριν δυο περίπου χρόνια, κληθήκαμε μέσα από την εκλογική διαδικασία που ανέδειξε τις πρώτες αιρετές διοικήσεις των περιφερειών στη χώρα, να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας το σχέδιο για την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειάς μας.
Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα μέσα από διαβουλεύσεις με δήμους, επιμελητήρια, σωματεία και οργανώσεις αλλά δυστυχώς τα εμπόδια που μπαίνουν στον υγιή περιφερειακό σχεδιασμό από τις αδυναμίες του κεντρικού κράτους αλλά και την οικονομική ύφεση που βιώνουμε είναι πολλά. Από τη μία ήμασταν ανέτοιμοι ως χώρα για την ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ εποχή κι από την άλλη ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη σκοντάφτει στο «δεν υπάρχουν χρήματα», καθώς επίσης στην εγγενή μας γραφειοκρατία και τον κρατικισμό που δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε ούτε καν τώρα που είμαστε σε πραγματικό αδιέξοδο.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι σ’ αυτό το διάστημα του ενάμιση χρόνου διοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας βιώνουμε το ξεδίπλωμα της περιφερειακής συνείδησης, τη συνειδητοποίηση των πολιτών ότι είναι μέρος μιας μεγάλης οικογένειας που οραματίζεται για το καλό του Βόρειου Έβρου αλλά και της Θάσου, της Δράμας αλλά και της ορεινής Ροδόπης, της Καβάλας αλλά και της Σαμοθράκης. Κι αυτήν την περιφερειακή συνείδηση έρχεται σημειολογικά ν’ αναπαραστήσει και να δικαιώσει η 2η ουσιαστικά Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2012» που γίνεται, όπως αποτυπώνεται και από τη συμμετοχή όλων των Επιμελητηρίων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, Έκθεση ΟΛΩΝ μας.
Η σημειολογία της έκθεσης αυτής συμπίπτει με την αναγέννηση της αναπτυξιακή μας ταυτότητας μέσα από την αιρετή περιφέρεια…
Συναποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας κι αυτό το όνειρο των πολιτών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σκοπεύουμε να το εκπληρώσουμε με αρωγούς όλες τις υγιείς δυνάμεις και με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους.

Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι
Κατά την αυτοδιοικητική μας διαδρομή επιλέγουμε να προτάξουμε τη θέση και τις υποδομές μας ως το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη νέα οικονομία και γεωγραφία και να διαμορφώσουμε σε περιφερειακό επίπεδο μία αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη που θα διαθέτει χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και ελκυστικού διαμετακομιστικού μεταφορικού κόμβου.
Η Περιφέρεια, κυρίες και κύριοι, έχει αστείρευτες και εν πολλοίς μη αξιοποιημένες δυνάμεις. Αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να κινητοποιήσουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση. Με τις δυνάμεις της οικονομίας να πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια.
Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη αποτελεί την σφραγίδα αυτής της νέας αρχής. Είναι το καθρέφτισμα του νέου ξεκινήματος. Της νέας επανεκκίνησης. Μέσα από τις συμμετοχές και την δυναμική της επιβεβαιώνει ότι η περιοχή ανοίγει τα φτερά της. Ξεφεύγει από την μιζέρια και την εσωστρέφεια και ανοίγεται στο μέλλον. Στην Βαλκανική. Σε αυτή τη νέα οικονομία .Στη νέα γεωγραφία.
Δεν μπορώ σε αυτό το σημείο να μην μνημονεύσω την άψογη συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, τις Ομοσπονδίες τους Εμπορικούς Συλλόγους ,τους κοινωνικούς μας εταίρους. Μαζί σε μία σχέση ειλικρίνειας και συνεργατικότητας προχωρούμε αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες, όλες τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας.

Κυρίες και Κύριοι
Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μας δείχνει το δρόμο σε μία νέα εποχή. Με νέους ανθρώπους στη Διοίκηση και νέο όραμα, νέα δυναμική.
Θέλω να συγχαρώ όλους όσους δούλεψαν συστηματικά  σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες με την αβεβαιότητα παντού για την πραγματοποίηση της έκθεσης, καλώντας τους συμπολίτες μου να την επισκεφθούν ,να την εμπιστευτούν και να κάνουμε μαζί το βήμα που θα φέρει το μέλλον και την έξοδο από την κρίση κοντά.
Σας ευχαριστώ.