Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρόταση για Τεχνόπολη στη Θράκη

Μια άλλη ιδέα με φόντο τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία κατέθεσε για την ανάπτυξη της περιοχής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ και πρόεδρος του Συνδέσμου Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδας
             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Τεχνόπολις στη Θράκη! Μια άλλη ιδέα με φόντο τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία κατέθεσε για την ανάπτυξη της Θράκης, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΘ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδας, Αναστάσιος Τζήκας, που βρίσκεται στην Κομοτηνή με την ευκαιρία των εγκαινίων της 21ης Εμπορικής Έκθεσης "Αν. Μακεδονία - Θράκη".

«Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα από τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς, θα πρέπει να αποτελέσει το νέο τουρισμό στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της Ελλάδας και το πέρασμά της σε ένα άλλο επίπεδο, χωρίς την αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ακόμα και για την Αγρο-βιοτεχνολογία, η οποία συζητείται ευρέως το τελευταίο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Τζήκας.

Αναλύοντας την ιδέα του, για τη δημιουργία Τεχνόπολις στη Θράκη ο κ. Τζήκας, στάθηκε στο ότι σε Περιφέρειες με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, όπως η ΑΜ-Θ, αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για την συγκράτηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της αξιοποίησής του. Θα πρέπει να ληφθεί μια πρωτοβουλία από θεσμικούς και τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν πόλους καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στη Θράκη. Θα πρέπει κατόπιν επίπονης δουλειάς και μελέτης να επιλεγούν οι κλάδοι της επένδυσης, να υπάρξει η πρώτη κρίσιμη μάζα εταιρειών, που θα στηρίξουν τα πρώτα βήματα. Φυσικά και θα πρέπει να είναι μέσα και η Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Περιφερειακή και να υπάρξει και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Κυρίως μέσα σε αυτόν τον κύκλο θα πρέπει να πρωταγωνιστούν οι τοπικές δυνάμεις. Όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν καταρχήν ως πρώτο βήμα, να λειτουργήσουν κάποιες πόλεις της Θράκης ως θερμοκήπια, εν συνεχεία και με σταθερά βήματα, να προχωρήσουμε στη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου πρώτα και μετά στην ιδέα της Τεχνόπολις, στα χνάρια της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ήλθαν σε επαφή Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας.

«Μιλάω με ιδιαίτερη θέρμη για αυτό το ενδεχόμενο το οποίο προαπαιτεί πολλή δουλειά και συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Ως πρόεδρος του συνδέσμου πληροφορικής και επικοινωνίας Ελλάδας, καλώ λοιπόν τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευθεί τις νέες τεχνολογίες και να μην τις αντιμετωπίζει με διστακτικότητα. Δυστυχώς τα περασμένα χρόνια οι επιχειρήσεις επένδυαν κυρίως σε ...ντουβάρια και όχι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση του ανθρώπινού τους δυναμικού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τζήκας...