Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άδικος ο διασυρμός του κομοτηναίου στρατηγού Πέτρου Τσαλικίδη

Πληθαίνουν και στην Κύπρο οι φωνές κατά της απόφασης να εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παραβρίσκεται ως κατηγορούμενος στην δίκη για την περσινή τραγωδία στο Μαρί
           ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Το τελευταίο διάστημα, εν όψει της δίκης των κατηγορουμένων για τη τραγωδία στο Μαρί, ο Κυπριακός Ελληνισμός γίνεται θύμα μιας απίστευτης ανθελληνικής προπαγάνδας, με θύμα τον πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στρατηγό Πέτρο Τσαλικίδη ο οποίος, υπακούοντας στις αρχές του Ελληνικού κράτους και σεβόμενος τη δικαιοσύνη της χώρας του, αρνείται να παραστεί στη δίκη αυτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί από τη Κύπρο διεθνές ένταλμα σύλληψής του, ως να ήταν ο Οτσαλάν ή ο Μπιν Λάντεν..

Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να υπερασπισθεί την αθωότητα του Πέτρου Τσαλικίδη, κάτι βέβαια που θα κρίνει η δικαιοσύνη. Ο υπογράφων άλλωστε, υπήρξε ο πρώτος, ο οποίος λίγες μόνον ώρες μετά το τραγικό ατύχημα, με δηλώσεις και παρεμβάσεις του σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν πάραυτα τα αίτια της έκρηξης και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Το ίδιο έπραξε και με αρθρογραφία στον ημερήσιο Τύπο τις επόμενες μέρες. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική υποχρέωση που αισθάνομαι έντονα μέσα μου, να ψέξω αυτή τη πρωτοφανή συμπεριφορά του Κυπριακού κράτους, που στρέφεται εναντίον της τιμής, της αξιοπρέπειας και της υπόληψης ενός Έλληνα στρατηγού, ο οποίος επί δυόμιση χρόνια ηγήθηκε με επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέροντας ασφάλεια και ειρήνη στο Κυπριακό Ελληνισμό. Και εξηγούμαι.

Το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο οι Έλληνες αξιωματικοί, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσεως υπηρετούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, διέπεται από τη συνθήκη συμμαχίας, που αποτελεί μια από τις τρεις συνθήκες που ονομάσθηκαν ως "συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου". (Οι άλλες δύο είναι η συνθήκη εγκαθίδρυσης και η συνθήκη εγγυήσεων).

Σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης αυτής αλλά και τα διεθνή θέσμια που διέπουν στρατιωτικούς που υπηρετούν σε άλλες χώρες, οι στρατιωτικοί στη περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εν τη ενασκήσει των καθηκόντων τους, υπάγονται στη δικαιοσύνη της χώρας τους και όχι στη δικαιοσύνη της χώρας που υπηρετούν. Γι αυτό και κανένας Έλληνας αξιωματικός δεν υπηρετεί στην ΕΦ, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Όλοι υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ.

Αυτή η διεθνής πρακτική - το να υπάγονται οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε άλλη χώρα στο δίκαιο της χώρας τους - δεν είναι Κυπριακό φαινόμενο. Ισχύει σε όλο το κόσμο, ισχύει και για τους Κύπριους αξιωματικούς που υπηρετούν σε άλλες χώρες, όπως στο Λίβανο, στο Σουδάν, στις Βρυξέλλες, στο Κογκό κλπ. Εάν αυτοί οι αξιωματικοί υποπέσουν σε αδίκημα εν τη εκτελέσει της υπηρεσίας τους, δεν θα δικασθούν από Λιβανέζικο, Σουδανικό ή Κογκολέζικο δικαστήριο. Θα δικασθούν από τη Κυπριακή δικαιοσύνη. Ποιος δεν θυμάται τη δίκη και καταδίκη από Αμερικανικό δικαστήριο των Αμερικανών στρατιωτικών που βασάνιζαν και χλεύαζαν Ιρακινούς στρατιώτες; Γιατί δεν δικάστηκαν από Ιρακινό δικαστήριο;

Αυτή είναι η νομική πλευρά το ζητήματος, την οποίαν ο Πέτρος Τσαλικίδης ως εν ενεργεία Έλληνας αξιωματικός ακόμα και να ήθελε να αγνοήσει δεν μπορεί. Κατά τη προσωπική μου άποψη, θα ήταν για τον ίδιο πολύ πιο ευνοϊκό να προσέλθει και να δικασθεί στη Κύπρο, αν αυτό ήταν συμβατό με την Ελληνική δικαιοσύνη. Όπως αποδείχθηκε και στη περίπτωση της "Ήλιος", τα Κυπριακά δικαστήρια εξ αιτίας του Αγγλοσαξωνικού δικαίου που εφαρμόζουν, είναι πιο ήπια και πιο ελαστικά στην απονομή της δικαιοσύνης. Σε αντίθεση με τα Ελληνικά δικαστήρια που δικάζουν και καταδικάζουν πολύ πιο εύκολα.

Υπάρχει όμως και η ηθική πτυχή, την οποία η νομική υπηρεσία του κράτους αγνόησε προκλητικά και με τις ενέργειές της για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αλλά και με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις των αρμοδίων, άφησε να εννοηθεί, ότι ο πρώην Αρχηγός της ΕΦ είναι ένας κοινός φυγόδικος. Αγνοώντας προφανώς, ότι αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην άμυνα του τόπου, αλλά στις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας και γενικότερα στο Εθνικό μας θέμα.

Προτού η νομική υπηρεσία εκδώσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πέτρου Τσαλικίδη, θα έπρεπε να σκεφθεί τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στις αρμονικές σχέσεις που οικοδομήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των στρατιωτικών, Ελλαδιτών και Κυπρίων που υπηρετούν την άμυνα της Κύπρου. Και να μην αγνοεί, ότι η Ελλάδα παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να διατηρεί στη Κύπρο ισχυρές στρατιωτικές Μονάδες, πέραν των εκατοντάδων αξιωματικών και υπαξιωματικών που είναι απεσπασμένοι στην Εθνική Φρουρά και οι οποίοι πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από τους Έλληνες και όχι από τους Κύπριους φορολογουμένους.

Αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από οργανωμένα σύνολα της Ελλάδας όπως η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με αφορμή την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης, θα αντιληφθεί το μέγεθος του κακού που προξένησε αυτή η άστοχη και αχρείαστη ενέργεια. Καιρός λοιπόν η νομική υπηρεσία να ακυρώσει πάραυτα το διεθνές ένταλμα σύλληψης ενός καθόλα άξιου στρατηγού και να αφήσει την Ελληνική δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και οι Ελληνικοί νόμοι.

Ανδρέας Πενταράς
Αντιστράτηγος ε.α.

Δημοσιεύθηκε στην ημερήσια Κυπριακή εφημερίδα "Αλήθεια".



Διαμαρτυρία Συνδέσμου Αξιωματικών ΣΣΕ Τάξεως 1973 για Χειρισμούς
Κυπριακής Δημοκρατίας Κατά του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντγου Πέτρου Τσαλικίδη

Ο Σύνδεσμος Αξκών ΣΣΕ Τάξεως 1973, όπως και ολόκληρος ο Ελληνισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, παρακολουθεί με ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης την προσπάθεια που καταβάλλεται από την επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία και την μεθόδευση που γίνεται ώστε να φορτωθούν όλες οι ευθύνες του τραγικού συμβάντος στο Μαρί, στον πρώην Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντγο Τσαλικίδη και να αποσεισθούν αυτές από τους πραγματικά υπευθύνους.

Τα μέλη του Συνδέσμου, όπως και ολόκληρος ο απανταχού Ελληνισμός, κλίνουν ευθύς εξ’ αρχής ευλαβικά το γόνυ στη Μνήμη των αδικοχαμένων ηρωικών θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας που έπληξε τη μαρτυρική Κύπρο και εύχεται να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι όπου και όσο ψηλά και να βρίσκονται.

Από εκεί και πέρα όμως, προβληματιζόμαστε έντονα για τις ειλικρινείς προθέσεις των αρμοδίων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς από τα διάφορα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, που κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα, γίνεται σαφές ότι μάλλον προσπαθούν να κουκουλώσουν παρά να ξεσκεπάσουν την υπόθεση.

Αποκορύφωμα της όλης μεθόδευσης η έκδοση από την Γενική Εισαγγελία της Κύπρου διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην Αρχηγού του ΓΕΕΦ Αντγου κ. Τσαλικίδη Πέτρου, με το αιτιολογικό ότι δεν προσήλθε να παρακαθίσει στη δίκη την ορισθείσα ημερομηνία.

Αφήνεται λοιπόν έτσι σκόπιμα, στον κάθε Ελλαδίτη και Κύπριο πολίτη να καταλάβει ότι ο πραγματικός υπεύθυνος για την τραγωδία δεν είναι άλλος παρά ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΕΦ ο οποίος τώρα για να αποφύγει τις ευθύνες του κρύβεται.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι ώστε να αναγκασθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τον πρώην Αρχηγό του ΓΕΕΦ, ως τον τρομοκράτη Κάρλος ή τον επικηρυγμένο Οτσαλάν; Μήπως πριν την έκδοση του σχετικού εντάλματος σύλληψης γνώριζε η Κυπριακή Δημοκρατία ότι με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες ώφειλε να διαβιβάσει το προανακριτικό υλικό στην Ελληνική Δημοκρατία η οποία και θα επιμελείτο της παραπέρα διεξαγωγής δίκης του πρώην Αρχηγού; Μήπως πριν την έκδοση του εντάλματος είχαν επισημανθεί αυτά στην Κυπριακή Δημοκρατία από πολύ υψηλά ιστάμενες ελληνικές πολιτικές αρχές αλλά παρά ταύτα εκείνη προχώρησε στην δημιουργία εντυπώσεων θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις σχέσεις της με την Ελλάδα; Μήπως με τους χειρισμούς της αυτούς η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί τον πρώην Αρχηγό του ΓΕΕΦ ως βαλβίδα εκτόνωσης του θυμού και της οργής των αδελφών Κυπρίων και ως σωσίβιο σωτηρίας του Προέδρου κ. Χριστόφια και άλλων πολιτικών προσώπων από τις ποινικές ευθύνες τους έτσι όπως αυτές αποδίδονται από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Πολυβίου ο οποίος συνέταξε το σχετικό πόρισμα; Μήπως πριν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης γνώριζε η Κυπριακή Δημοκρατία ότι ο Αντγος Τσαλικίδης ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης και συνεπής στον όρκο του για υπακοή στο Σύνταγμα τους νόμους και τα ψηφίσματα του Ελληνικού Κράτους, κληθείς από την Κυπριακή Δημοκρατία να παρευρεθεί στη δίκη έσπευσε να ενημερώσει τις πολιτικές αρχές της Πατρίδας του και να υπακούσει μετά ταύτα πιστά στις εντολές τους; Εάν λοιπόν εγνώριζε, και τα εγνώριζε, αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία τότε ποιος ο λόγος έκδοσης εντάλματος σύλληψης;

Κατόπιν των παραπάνω ο Σύνδεσμος Αξκών ΣΣΕ τάξεως 1973, σημαίνον και εξαίρετο μέλος του οποίου αποτελεί ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντγος κ. Τσαλικίδης Πέτρος,

Διαμαρτύρεται έντονα

Για όλες τις μεθοδεύσεις απόσεισης ευθυνών από τους πραγματικά υπευθύνους και παρακαλεί τον Γεν. Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλογιζόμενος την ιστορική ευθύνη του και την Εθνική ζημιά που κάποιοι άστοχοι χειρισμοί του μπορεί να προκαλέσουν στην όλη Εθνική υπόθεση, να αποσύρει άμεσα το προσβλητικό για το θεσμό της Εθνικής Φρουράς ένταλμα σύλληψης και να συννενοηθεί με την Ελληνική Δημοκρατία για την εφαρμογή των προβλεπομένων από τις συμφωνίες.

Ωσαύτως ο Σύνδεσμος Αξκών ΣΣΕ τάξεως 1973, καλεί την Ένωση Αποστράτων Αξκών Στρατού (ΕΑΑΣ) καθώς και τους λοιπούς φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, να σταθούν αρωγοί στο αίτημα του Συνδέσμου.

Το ΔΣ του Συνδέσμου


ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΕΩΣ Α/ΓΕΕΦ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

Το ΔΣ της ΕΑΑΣ, στο οποίο περιήλθε η Διαμαρτυρία – Καταγγελία του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τάξεως 1973 και η οποία αναφέρεται στους χειρισμούς των Κυπριακών Αρχών κατά του τέως Α/ΓΕΕΦ Αντγου Τσαλικίδη Πέτρου, επιλέκτου μέλους του Συνδέσμου της τάξεώς του αλλά και της ΕΑΑΣ,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ομόφωνα

1. Να στηρίξει τις ενέργειες του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τάξεως 1973 για όλους τους αναφερομένους στην Διαμαρτυρία – Καταγγελία λόγους και επιπλέον γιατί διακρίνει ότι:

α. Η πρόσφατη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντγου Πέτρου Τσαλικίδη, αποτελεί πρόχειρη και επιφανειακή πράξη των δικαστικών αρχών της Κύπρου. Αποδεικνύει ότι στο πρόσωπο του Έλληνα αξιωματικού με μεγάλη προσφορά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επί 42 συνολικά χρόνια, αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας του ως Α/ΓΕΕΦ, αναζητείται «εξιλαστήριο θύμα» για να αποδοθούν ανύπαρκτες ευθύνες, οι οποίες ανήκουν αποκλειστικά σε ενέργειες και παραλήψεις εμπλεκόμενων προσώπων των Κυπριακών Αρχών στο τραγικό συμβάν της έκρηξης του κατασχεμένου φορτίου στο ΜΑΡΙ, την 11ην Ιουλίου 2011.

β. Η υπόθεση αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Κύπρου με έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην οποία όπως αποδεικνύεται από το προανακριτικό υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δεν στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία σε βάρος του πρώην Α/ΓΕΕΦ. Είναι βέβαιο ότι δεν εξασφαλίζεται η «δίκαιη» δίκη για να αποδοθούν οι ευθύνες, προς δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας.

γ. Η ξαφνική έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος προκειμένου ο Έλληνας ανώτατος Αξιωματικός να προσαχθεί ως κοινός εγκληματίας στην Κύπρο, αποτελεί προσβολή και ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος. Παράλληλα δύναται να θεωρηθεί πράξη αχαριστίας προς την Ελλάδα για την μεγάλη συνεισφορά της στην άμυνα της Κύπρου. Ουδέποτε στο παρελθόν, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε περίπτωση που εξ’ Ελλάδος Αξιωματικός παραπέμφθηκε σε δίκη σε Κυπριακό Δικαστήριο για οποιοδήποτε αδίκημα, αφού σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις της Τριμερούς Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, που ρυθμίζει το καθεστώς διαμονής της Ελληνικής και Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο.

2. Κατά πάγια πρακτική με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, οι όποιες δικαστικές υποθέσεις μελών της στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας στην Κύπρο παραπέμπονται στην Ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

3. Εάν το ένταλμα εκτελεστεί, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ηθικό και θα επηρεάσει αρνητικά την συμπεριφορά – απόδοση του προσωπικού εξ’ Ελλάδος που υπηρετεί στην Κύπρο. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Ελλάδος – Κύπρου σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας.

4. Η Ελλάδα οφείλει και έχει υποχρέωση να προστατεύει και να θωρακίσει τον θεσμό του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ/3/1 και Α/ΓΕΕΦ και στο πρόσωπό του το σύνολο του Ελλαδικού προσωπικού που υπηρετεί στην Κύπρο.

Για το Δ.Σ. / Ε.Α.Α.Σ.

Ο Πρόεδρος
Παντελής Χ. Μαυροδόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α


Πηγή:  http://alexpolisonline.blogspot.com/