Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το 75% των λαθρομεταναστών μπήκε στην Ε.Ε. από Εβρο

Στον χώρο “Σέγκεν” το πλέον ευαίσθητο σημείο, είναι τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδος 


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 
ΕΚΘΕΣΗ 
ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ






Το πρώτο «τσεκ απ» του χώρου Σένγκεν, δηλαδή μια εξαμηνιαία ανασκόπηση-έκθεση της λειτουργίας του χώρου, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής καθοδήγησης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον χώρο Σένγκεν ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, όπως σημειώνει σε έκθεσή της, «η πίεση στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν επικεντρώνεται σε περιορισμένο αριθμό ευαίσθητων σημείων, ιδιαίτερα στον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου που διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σημειώθηκαν περίπου 30.000 παράνομες συνοριακές διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα, εκ των οποίων περίπου το 75% στον εν λόγω άξονα».
Τι θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η Κομισιόν «μετά τις σοβαρές ανεπάρκειες που διαπιστώθηκαν στην Ελλάδα»;

Ότι πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα οι προσπάθειες της χώρας μας ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

«Η Ε.Ε., ως εκ τούτου χρειάζεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της, ιδιαίτερα βοηθώντας την Ελλάδα να κάνει αποτελεσματικότερη χρήση των σχετικών ενωσιακών πόρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης».

«Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαίρει της εκτίμησης των περισσοτέρων πολιτών της Ένωσης και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική μας ευμάρεια.

Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την προάσπιση του Σένγκεν. Αυτό ξεκινά με τακτική και εποικοδομητική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καλή βάση της οποίας μπορεί να αποτελέσει η σημερινή έκθεση», δήλωσε η Cecilia Malmström, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατευθυντήριες γραμμές που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συνεκτική ερμηνεία και εφαρμογή των επιλεγμένων ζητημάτων με πνεύμα αλληλεγγύης και όπως σημειώνει η Κομισιόν «περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο σε όλο τον χώρο Σένγκεν.

Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν περισσότερα από το 1,25 δισεκατομμύρια ταξίδια τον χρόνο, απαιτείται επαγρύπνηση για την προάσπιση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών».

.