Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σε δύο χρόνια το μουσείο στη Μικρή Δοξαπάρα

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Εβρου Γωγώς Νικολάου με τον επίτιμο Εφορο  Αρχαιοτήτων και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του έργου Διαμαντή Τριαντάφυλλου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σε δύο χρόνια υπολογίζεται να έχει υλοποιηθεί το μουσείο που θα στεγάσει, θα προστατεύσει και θα αναδείξει τον εντυπωσιακό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης με πέντε άμαξες, δεκαπέντε ταφές αλόγων και τέσσερις καύσεις νεκρών, που κατασκευάστηκε πριν από δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια και ήρθε στο φως το 2002 από τον αρχαιολόγο κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο.



Για την πορεία υλοποίησης του ενημερώθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου «Έρευνα, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης Έβρου» κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο.


Το έργο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ.


«Πρόκειται για ένα πρότυπο μουσείο που θα αναδείξει τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο με τα εντυπωσιακά ευρήματα και την περιοχή και θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την τοπική ανάπτυξη» δήλωσε η κ. Νικολάου


Ο κ. Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η στατική και ηλεκτρομηχανική μελέτη, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υποβάλουμε το τεχνικό δελτίο κι όλο το φάκελο, ώστε να γίνει η ένταξη του και να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση των υλικών, για την κατασκευή των αντιγράφων και των σκελετών των όρθιων αμαξών. Παράλληλα θα γίνει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κελύφους στον εκθεσιακό χώρο του τύμβου, ενώ θα ακολουθήσει η ανακατασκευή του τύμβου ούτως ώστε το φυσικό τοπίο της περιοχής να επανέλθει στην αρχική κατάσταση. Ελπίζω σε δύο χρόνια να έχει ολοκληρωθεί εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση του έργου» είπε ο κ. Τριαντάφυλλος.


Όπως εξήγησε ο κ. Τριαντάφυλλος πρόκειται για ένα ανασκαφικό μουσείο, που θα δημιουργηθεί μέσα στον ανακατασκευασμένο τύμβο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με την μορφή θολωτού κελύφους, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων.


«Θα είναι εντυπωσιακό, γιατί θα διατηρηθεί η ανασκαφική εικόνα των ευρημάτων. Κατασκευάστηκαν τα εξαρτήματα από τις άμαξες, σε πιστά αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος και θα τοποθετηθούν στο έδαφος, όπου θα παραμείνουν και οι σκελετοί των αλόγων , για να βλέπουν οι επισκέπτες πως βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, ενώ δίπλα σε ειδικές προθήκες θα παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αντικείμενα . Ειδικά για τους σκελετούς των πέντε αμαξών, θα κατασκευασθούν αντίγραφα από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα.» εξήγησε,


Η Έκθεση θα έχει ως κύριο στόχο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα οργανωθούν εκπαιδευτικά μαθήματα για τους μαθητές , ενώ θα πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο θα βοηθάει τον επισκέπτη να μεταφερθεί στην εποχή κατασκευής του τύμβου και θα τον ενημερώνει για τους τύμβους της Θράκης, την εξέλιξη της τεχνολογίας των αμαξών από την προϊστορική περίοδο ως τα νεότερα χρόνια, την παρουσία των αλόγων στην αρχαία Θράκη καθώς και για τα ταφικά έθιμα και την τελετουργία καύσης των νεκρών.
Η ανασκαφή και τα ευρήματα του τύμβου έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και τον επισκέπτονται περίπου 2.000 άτομα τον μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, και όπως τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος η λειτουργία του μουσείου αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών.