Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Χρεοκοπία ή μονομερής διαγραφή χρέους

Άρθρο του Διονύση Χιόνη, 
Καθηγητή Οικονομικών 
του Δημοκριτείου 
Πανεπιστημίου Θράκης


                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ




Μετά τις πρόσφατες εκλογές ο δημόσιος διάλογος έχει ‘ εμπλουτιστεί’ αρκετές φορές με αναφορές έμμεσες και άμεσες στην μονομερή χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι αναφορές δεν συνοδεύονται και από την αντίστοιχη γνώση των συνεπειών. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι η μονομερής και ασυντόνιστη χρεοκοπία είναι μια απόφαση με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία. Και πρέπει να αναφερθεί ότι μετά το PSI+ οι συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ελεγχόμενες μια και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού ιδιωτικού χρέους έγινε δημόσιο.


Συγκεκριμένα από το τραπεζικό σύστημα θα αφαιρεθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση προερχόμενη από την ΕΚΤ και οπωσδήποτε θα την διεθνή τραπεζική αγορά. Αρα δεν θα μπορέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αποπληρώσει τα 165 δις ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα από έλληνες πολίτες ή ελληνικές επιχειρήσεις (παρεμπιπτόντως πρέπει να αναφερθεί ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες αποτελούν λογιστικό χρήμα και όχι πραγματικό).

Μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Το σίγουρο είναι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα αδυνατίσει να απορροφήσει τον μηδενισμό της περιουσίας των 12,5 δις ευρώ ομολόγων. Αντιλαμβάνεται κανείς τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Στην συνέχεια θα πληγεί άμεσα το διεθνές εμπόριο καθιστώντας αδύνατες τις εισαγωγές αλλά και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Το προβληματικό αλλά και αναξιόπιστο τραπεζικό σύστημα θα αδυνατεί να συνδιαλλαγή με ανταποκρίτριες τράπεζες στην αλλοδαπή και να ανοίξει πιστώσεις.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις καταστάσεις η Ελληνική πολιτεία θα προσφύγει στην αύξηση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κυκλοφορία της εγχώριας νομισματικής κυκλοφορίας θα ισορροπήσει αφού αναπροσαρμοστεί με τον συσσωρευμένο διαφορικό πληθωρισμό που υπολογίζεται στο 45%. ε αυτές Αμέσως μετά ο εγχώριος πληθωρισμός θα ανέλθει σε μεγάλα ύψη. Η αναξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσουν στην φυγή μεγάλο μέρος των εναπομεινάντων ελληνικών κεφαλαίων.


Πηγή:  http://www.parapolitika.gr/