Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ένα σπίτι για τις φτωχές οικογένειες στην Ξάνθη

Αφιέρωμα στο "Βήμα" για το κέντρο υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά που διαθέτει τους τελευταίους μήνες το Δροσερό 

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Κέντρο υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά διαθέτει τους τελευταίους μήνες το Δροσερό της Ξάνθης.

Στον οικισμό διαμένει μεγάλος αριθμός Τσιγγάνων, πρόκειται για τον σημαντικότερο πληθυσμό Ρομά στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το κέντρο άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβριο του 2011 και ετέθη σε πλήρη λειτουργία στις 6 Απριλίου, όταν έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια από το δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη. Εντάσσεται στο έργο «παροχή ολοκληρωμένων τοπικών υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά» του Υπουργείου Εργασίας.

Στους στόχους του είναι η παροχή υποστήριξης, συμβουλευτικής και πληροφόρησης σε παιδιά έως 16 ετών και τις οικογένειές τους, καθώς και η παροχή αγαθών για την κάλυψη βασικών αναγκών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών.

Πέρα από τις άλλες δράσεις πραγματοποιείται και κατ' οίκον υποστήριξη, ενώ δίνεται και πρακτική βοήθεια από εθελοντές.

Για τα παιδιά, που συμμετέχουν στο κέντρο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, όπως οι συνθήκες στέγασης σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης, το εισόδημα της οικογένειας, ο βαθμός στέρησης και κινδύνου και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας (μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες).

Στις ενέργειες, που αναλαμβάνει πέρα από τις υπαλλήλους του, δηλαδή την κοινωνική λειτουργό ,την δασκάλα και την ψυχολόγο, συμπαραστέκονται και συμμετέχουν εθελοντικά διάφοροι φορείς και ιδιώτες της Ξάνθης.

Σήμερα φιλοξενούνται στο Κέντρο καθημερινά 40 παιδιά έως 16 ετών από 140 οικογένειες, στα οποία παρέχεται πλήρες γεύμα, ενισχυτική διδασκαλία και ψυχολογική υποστήριξη.

Ρούχα και παιχνίδια
Μέσω του κέντρου μοιράστηκαν ενδύματα και υποδήματα σε 60 οικογένειες, παιχνίδια σε 40 οικογένειες, και σε άλλες τέσσερις οικογένειες δόθηκαν έπιπλα, κρεβάτια, καρέκλες και άλλα οικιακά είδη.

Φαρμακεία της Ξάνθης διέθεσαν παιδικά σιρόπια, αντιψειρικά και κάποια άλλα απαιτούμενα φάρμακα για τα παιδιά. Επίσης, παρέχεται καθημερινή ενισχυτική διδασκαλία και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά δημοτικού.

«Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και έχουμε προτείνει δράσεις προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα των 40 οικογενειών, που είναι ενταγμένες στο κέντρο. Πραγματοποιούμε, μάλιστα και συνεδρίες συμβουλευτικής εφήβων και ενηλίκων, που βοηθούν στην επίλυση οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρει η κ. Κατερίνα Μαυρομμάτη, υπάλληλος στο Δήμο Ξάνθης.

Το πρόγραμμα, μετά το επιτυχημένο πείραμα του Δροσερού, αναμένεται να επεκταθεί. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Εργασίας για την ένταξή του προγράμματος στο ΕΣΠΑ. Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει και λειτουργούν τέσσερα ακόμη Κέντρα, για τα παιδιά και τους γονείς τους, στους Δήμους Ξάνθης, Φυλής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Πηνειού, περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Δήμος Ξάνθης καλεί όσους θέλουν να προσφέρουν ακόμα και τις πιο μικρές υπηρεσίες, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των γονέων τους, να έρθουν σ' επαφή με το δήμο.