Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η διάσωση του Αρχοντικού Στάλιου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ηταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης διάφοροι φορείς της Ξάνθης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Η διάσωση του αρχοντικού Στάλιου, στη συμβολή των οδών Βας. Κωνσταντίνου και Βενιζέλου στην Ξάνθη ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσαν διάφοροι φορείς της πόλης.



Στη σύσκεψη στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης συμμετείχαν μεταξύ άλλων το ΠΑΚΕΘΡΑ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Παλιάς Πόλης, το Λύκειο Ελληνίδων, η ΦΕΞ, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης καθώς και κάτοικοι της πόλης, όπως και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νίκος Ανταμπούφης.


Το βασικό πρόβλημα για αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι στο κέντρο της πόλης –που χτίστηκε πριν από 130 χρόνια και χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο- είναι πλέον η στέγη που πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα, προκειμένου να διασωθεί το κτίριο, πριν καταρρεύσει πλήρως. Μηχανικοί και στατικοί δεν εκτιμούν ότι μπορεί να επιζήσει για αρκετούς μήνες ακόμη αν δεν γίνουν εργασίες στη στέγη, που επιδεινώθηκε μετά τις βροχές του Μαϊου. Εν συνεχεία θα αναζητηθεί ο τρόπος της αναπαλαίωσης και αξιοποίησής του.


Τι συζητήθηκε στη συνάντηση


Στη συνάντηση έγινε μια αναδρομή στην ιστορία του κτιρίου και προβλήθηκαν εικόνες από τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεων. για το κτίριο –που παλαιότερα λειτούργησε ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος- υπάρχει μελέτη αναπαλαίωσης από το Δημοκρίτειο ενώ το βασικό είναι να γίνει εφικτή η πρώτη παρέμβαση που θα σώσει το κτίριο και ενώ ήδη υπάρχει η θετική εξέλιξη του αιτήματος που υπάρχει από την αρμόδια Εφορεία προς το Υπουργείο Πολιτισμού.



Τη συγκατάθεσή τους στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν εξέφρασαν οι παριστάμενοι και το ζήτημα προχωρά, με την εθελοντική συνδρομή διαφόρων φορέων και ιδιωτών. Στο επίπεδο του Δήμου ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε ότι από την πλευρά του μπορεί να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά προέχει η εξεύρεση χρηματοδότησης.



Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διάδοση του προβλήματος και ο συντονισμός της δράσης των εμπλεκομένων. Το Πανεπιστήμιο και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση. Μετά το αρχοντικό Στάλιου, υπάρχουν μια σειρά από ιστορικά κτίρια, αποκατεστημένα και μη, που θα απασχολήσουν τους φορείς προκειμένου να αναδειχθούν και να διασωθούν σταδιακά.




Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/