Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Διαμάχη για τον ήχο από τζαμιά και εκκλησίες στο Κίρτζαλι

Στην βουλγαρική 
πόλη της Θράκης 
υπάρχουν εντάσεις 
αρκετών... ντεσιμπέλ


    ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ





Εντάσεις αρκετών ντεσιμπέλ προκαλούν στο Κίρτζαλι στη Βουλγαρία τα ηχεία στα τζαμιά της πόλης.


Μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, η αρμόδια για την προστασίας της δημόσιας υγείας υποχρεωσε τον τοπικό μουφτή να χαμηλώσει την ένταση των ηχείων στους μιναρέδες, από τους οποίους καλούνται οι μουσουλμάνοι της περιοχής σε προσευχή πέντε φορές την ημέρα.


Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γενικού μουφτή της πόλης αυτής της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι, ο οποίος και προειδοποίησε με κινητοποιήσεις.
«Δεν υπάρχει νόμος, ο οποίος να προσδιορίζει την ένταση του ήχου κατά το κάλεσμα σε προσευχή. Η θρησκεία μας απαιτεί η έκκληση προς τον Παντοδύναμο να φτάνει στους πιστούς και μακριά. Δίπλα στις εκκλησίες στην πόλη Κίρτζαλι μένουν χιλιάδες μουσουλμάνοι, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν παραπονέθηκε για τον ήχο από τις καμπάνες ή τα ηχεία για τη λειτουργία» ανέφερε ο μουφτής Μπεϊχάν Μεχμέτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της περιοχής είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στην περιφερειακή διοίκηση, αν και, όπως τόνισε, ελπίζουν πως «το θέμα θα λυθεί χωρίς διαμαρτυρίες».


Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Ιβάνκα Ταουσάνοβα, απαντώντας στο μουφτή, υπογράμμισε: «Δεν κήρυξα 'πόλεμο' σε κανέναν και ιδιαίτερα σ' έναν θρησκευτικό θεσμό».


Όπως είπε η Ταουσάνοβα, ακόμα και κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το 2009, πολυάριθμοι κάτοικοι της πόλης Κίρτζαλι είχαν παραπονεθεί από τον εκκωφαντικό τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιούνται τα καθημερινά καλέσματα σε προσευχή των μουσουλμάνων. Το πρόβλημα λύθηκε, τότε, μετά τη μείωση της έντασης των ηχείων των μιναρέδων κατόπιν εντολής της περιφερειακής διοίκησης.


.