Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πρωταθλητής στις περικοπές των υπουργείων ο Στυλιανίδης

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος για το υπουργείο Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Απάντηση σε όσους έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν απρόθυμο να προχωρήσει σε περικοπές δίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως μέσα από ευρηματικές πολιτικές που εισηγήθηκε, το όφελος για το Δημόσιο θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων. Μάλιστα, επισημαίνει πως το υπουργείο του είναι πρωταθλητής στις περικοπές, καθώς από το 2009 μέχρι σήμερα οι μειώσεις που έχουν γίνει φτάνουν το 61%. Παράλληλα, ο Ευρ. Στυλιανίδης προαναγγέλλει αλλαγές στον εκλογικό νόμο ώστε να γίνει πράξη η ψήφος των ομογενών.





Από την πρώτη μέρα ξεκίνησε «σαφάρι» για τις περικοπές. Πληροφορίες σάς θέλουν να εκφράζετε επιφυλάξεις για το κατά πόσο -τουλάχιστον στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα μπορέσουν να γίνουν νέες περικοπές…
Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να πετύχει. Πρέπει να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση, χωρίς να σηκώσουν το βάρος των αναγκαίων αλλαγών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Σ’ αυτή τη γραμμή που εκφράζει ο πρωθυπουργός όλοι οι υπουργοί έχουμε συμφωνήσει και δεσμευτεί. Κατά τις συναντήσεις μου τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον πρωθυπουργό ανέλυσα με σαφήνεια, ειλικρίνεια και πληρότητα την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερα πως οι δήμοι είναι το πιο ετοιμοπόλεμο, συγκροτημένο και εκπαιδευμένο δίκτυο για την εφαρμογή της πολιτικής κοινωνικής ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας που έχουμε κηρύξει. Ομως, την ίδια ώρα είναι πρωταθλητές στις περικοπές. Από το 2009 μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, της τάξης του 61%. Την ίδια ώρα, το κράτος οφείλει στους ΟΤΑ περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Αυτά προκύπτουν ως εξής: 300 εκατ. ευρώ που δεν ενεγράφησαν στον Προϋπολογισμό, αν και ο πρώην υπουργός, κ. Σαχινίδης, και οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν δεσμευτεί περί του αντιθέτου, 214 εκατ. από παρακρατηθέντες πόρους και 800 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, εισηγηθήκαμε παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δαπανών στη βάση δύο αρχών: η πρώτη είναι ότι περικόπτουμε κατά κανόνα νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές και η δεύτερη ότι κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των οικονομικών των ΟΤΑ δαπανάται στον πόλεμο κατά της φτώχειας.


Θεωρείτε πως οι προτάσεις σας θα γίνουν αποδεκτές;
Συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών και εύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουμε προτείνει, εκτός από τα μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών, και ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:
* Τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης που μπορεί να αποκαταστήσει τα χρέη των δήμων από τις απαλλοτριώσεις.
* Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 1% μείωση διασφαλίζει πάνω από 110 εκατ. ευρώ.
* Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ μέσω ΣΔΙΤ.
* Την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης των δήμων στο ΕΣΠΑ.
* Την ανεύρεση κτιρίου όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου που βρίσκονται διάσπαρτες σε πέντε σημεία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και την «έξυπνη» διαχείριση του κτιριακού από τους ΟΤΑ.
* Τη λογική αύξηση του παραβόλου των μεταναστών.
Επίσης, σε συνεργασία με την TaskForce, ξεκινήσαμε την προετοιμασία πιλοτικών μοντέλων ΟΤΑ για να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά των δήμων και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους για τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε ένα νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων με κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αντί λοιπόν να ζητούνται περικοπές εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τους δήμους, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις που έχουν μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα.


Πώς απαντάτε σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να εμφανίσουν το υπουργείο Εσωτερικών ως «απρόθυμο» να προχωρήσει σε περικοπές; Με όλα αυτά που περιγράψατε, τι όφελος διασφαλίζεται για την κεντρική προσπάθεια συγκέντρωσης των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014;
Στα παραπολιτικά σχόλια κάποιων εμείς απαντάμε με πολιτικά αποτελέσματα. Μέσα από ευρηματικές πολιτικές που εισηγούμαστε εκτιμούμε ότι το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 χωρίς να απομειωθούν η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των δήμων που τόσο έχουν πληγεί από τις περικοπές.


Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει εγκαταλείψει τις προεκλογικές εξαγγελίες περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, έχει θέσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Πρώτα επιτυγχάνουμε τα ισοδύναμα μέτρα και προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να ενισχύσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία. Και στη συνέχεια χτίζουμε τη διαπραγματευτική προσπάθειά μας πάνω στα μετρήσιμα και ορατά αποτελέσματα που πετύχαμε.


Πάντως, δεν λείπουν οι φωνές και μέσα στη Ν.Δ., όπως η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, που αντιδρούν στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων…
Πρέπει να διαχωρίσουμε ορισμένα πράγματα. Την πολιτική και το συνδικαλισμό. Η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη που έχει χρέος να δημοσιοποιεί τις αντιλήψεις των εργαζομένων. Η πολιτική ηγεσία της χώρας, από την άλλη, οφείλει με έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσει το κράτος. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η τελευταία «κομμουνιστική» χώρα της Ευρώπης, με ποσοστό 72% των οικονομικών αποφάσεων να είναι στα χέρια του κράτους. Η πολιτική περιστολής του Δημοσίου, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω ΣΔΙΤ και οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να δημιουργήσουν λιγότερο και καλύτερο κράτος. Είμαι βέβαιος ότι σε πολλά σημεία αυτής της πολιτικής υπάρχει η δυνατότητα συνάντησης και συνεννόησης και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που αγωνιούν μεν για το μέλλον τους, βλέπουν όμως τις λύσεις μέσα στις φιλελεύθερες αντιλήψεις.


Μια σύντομη αποτίμηση των πρώτων ημερών σας στο υπουργείο Εσωτερικών;
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καταφέραμε να ξεκολλήσουμε έργα που έμεναν επί μήνες στάσιμα και λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Οι πρώτες αποφάσεις που πήραμε αφορούσαν τα κοινωνικά επιδόματα που στηρίζουν φτωχούς, αναξιοπαθούντες, ΑμεΑ, δηλαδή το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας μας που δοκιμάζεται βάναυσα από την κρίση. Την Πέμπτη υπογράφηκε η ΚΥΑ για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και 299 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους δήμους της χώρας για επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις. Ηδη προχωρούν δράσεις όπως είναι η πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ΟΤΑ, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και ειδικά τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, καθώς και των ΚΑΠΗ. Σε λίγες βδομάδες η σχολική χρονιά ξεκινά και εμείς τρέχουμε να προλάβουμε διαδικασίες που έπρεπε να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο ώστε να μην παρατηρηθούν αρρυθμίες.



ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
«Απαιτείται εναρμόνιση με το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο»
Ηδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί αντιδράσεις για την πρωτοβουλία σας να αλλάξετε το νόμο Ραγκούση. Τι θα κάνετε;
Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, σεβόμενοι απόλυτα τη συμφωνία των αρχηγών. Πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να τα ενημερώσουμε για τα προβλήματα που βρήκαμε, αλλά και τις πρωτοβουλίες που πιστεύουμε πως πρέπει να αναπτύξουμε. Αναφορικά με το θέμα που με ρωτάτε, σας ενημερώνω ότι η πρόθεσή μας είναι η εναρμόνιση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια με το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μετά από διαβούλευση με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και αφού ενημερώσουμε τις άλλες πολιτικές παρατάξεις.



ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
«Να γίνει πράξη η ψήφος των ομογενών»
Να περιμένουμε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως για το πολιτικό χρήμα και τον εκλογικό νόμο;
Εχουμε ήδη ζητήσει τόσο από την ΕΝΠΕ όσο και από την ΚΕΔΕ τις προτάσεις τους ώστε να προχωρήσουμε στην αλλαγή όσων διατάξεων του «Καλλικράτη» προκαλούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προβλήματα. Επίσης, στις επιδιώξεις του υπουργείου είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Αυτό θα γίνει με τον αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, τον επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών, το διαρκή και συγκριτικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των αιρετών και την επιβολή κώδικα δεοντολογίας κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε όσους ασκούν δημόσια αξιώματα. Αλλαγές θα υπάρξουν και στον εκλογικό νόμο, ώστε επιτέλους να γίνει πράξη η ψήφος των ομογενών.




Πηγή:  http://www.e-typos.com/