Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ακυρώθηκε η κατανομή του Leader σε όλη την χώρα εξαιτίας της Αναπτυξιακής Ξάνθης

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης αποφάσισε να καταργήσει την κατανομή των 13,4 εκατ. ευρώ με κύριο επιχείρημα την Αναπτυξιακή Ξάνθης 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Σοκ προκαλεί στην Ξάνθη η απόφαση του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη να καταργήσει την κατανομή των 13,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Leader όλης της χώρας με κύριο επιχείρημα την κατανομή 2,9 εκατ. ευρώ στην Αναπτυξιακή Ξάνθης, που χαρακτηρίζεται παράλογη.


Όπως έγινε γνωστό και όπως είχε αναφέρει εξαρχής το XanthiPress.gr, η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Μαραβέγια, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς υπεγράφη μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με καταγγελίες για κατανομή σε “επιλεγμένους” φορείς-αναπτυξιακές εταιρείες και αιχμή την "Αναπτυξιακή Ξάνθης" που θα ελάμβανε την μερίδα του λέοντος χωρίς να έχει υλοποιήσει κανένα έργο Leader από το 2007, σύμφωνα με το κλίμα που αποτυπώνεται στον πανελλαδικό τύπο.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η ανάκληση της απόφασης του υπηρεσιακού υπουργού Ν. Μαραβέγια κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διορθωθούν παραλείψεις και να ακολουθήσει σύντομα νέα κατανομή που θα λαμβάνει υπόψη της την τελική ρύθμιση όλων των τοπικών προγραμμάτων, ώστε οι διαθέσιμες πιστώσεις να κατανεμηθούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα τοπικά προγράμματα έχουν εγκριθεί με βάση τη νέα στρατηγική και μετά τη νέα κατανομή θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων πιστώσεων».


Ηχηρό ναυάγιο στην προσπάθεια για «αναβίωση» της ΑΝΞΑ


Όπως είναι γνωστό η απόφαση της έγκρισης των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στην Αναπτυξιακή Ξάνθης, παρότι δεν λειτουργούσε η εταιρία και δεν υπήρχε αύξων αριθμός, όπως είχε επισημανθεί, αποτέλεσε την αφορμή με την οποία επιχειρήθηκε να αναβιώσει η Αναπτυξιακή Ξάνθης . Ουσιαστικά με την απόφαση παύει να υπάρχει οποιοδήποτε κίνητρο ή ακόμη και δικαιολογία σε αυτή την προσπάθεια που εκδηλώθηκε παρά την αδιαφορία – τουλάχιστον – των μετόχων της εταιρίας.


Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης, ανάμεσά τους το XanthiPress.gr, είχαν επισημάνει εξαρχής ότι η απόφαση για την έγκριση των 2,9 εκατομμυρίων στην Ξάνθη, χωρίς να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα ήταν σχεδόν παράλογη και ήταν δεδομένο ότι δεν μπορεί να στηριχθεί. ν. Η εξέλιξη θεωρείται απολύτως λογική και με βάση τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν άμεσα από διάφορες περιοχές για την αδικία σε βάρος του, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κατανομή στην Ξάνθη.




Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/