Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αποκάλυψη: καταδρομείς και με σχέσεις με ακροδεξιά οργάνωση οι δύο «εγκέφαλοι» της συμμορίας ληστών στην Θράκη

Η "Καθημερινή" με αναλυτικό της δημοσίευμα σκιαγραφεί το προφίλ των αρχηγών των 30 μελών της συμμορίας από την Καβάλα που είχε ληστέψει πέντε υποκαταστήματα τραπεζών και είχε ανατινάξει περί τα 10 ΑΤΜ σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Έβρο και Αν. Μακεδονία
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Οταν εκπαιδεύτηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού έμαθαν πως ο «τολμών νικά». Κάποια στιγμή πίστεψαν πως αυτό αρκούσε για κάθε τι που θα έκαναν αργότερα στη ζωή τους και αγνόησαν ότι η τόλμη χρειάζεται να συμβαδίζει με την αρετή.



Οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έβαλαν τέλος στη δράση της πιο θρασείας συμμορίας στη Βόρεια Ελλάδα που με παράτολμες μεθόδους (εκρήξεις σε ΑΤΜ, επιθέσεις και «μάχες» εναντίον αστυνομικών) λήστευαν υποκαταστήματα τραπεζών, διακινούσαν όπλα, ναρκωτικά, εκβίαζαν.

Οι δύο από τους τρεις εγκεφάλους της συμμορίας υπήρξαν συμμαθητές, φίλοι, είχαν υπηρετήσει μαζί στους καταδρομείς και θεώρησαν ότι οι γνώσεις που απέκτησαν στον στρατό με τα εκρηκτικά και τα όπλα ήταν αρκετές για να γίνουν πλούσιοι «επιλέγοντας στόχους που είχαν χρήμα».

Αυτή ήταν περίπου η νοοτροπία των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης δύο μόλις εβδομάδες μετά τα πιο θεαματικά χτυπήματά της στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ Ροδολίβους Σερρών και Κεραμωτής Καβάλας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κ. Αθηναγόρα Παζαρλή, στη συμμορία εμπλέκονται 30 άτομα και έδρα της ήταν η Καβάλα. Ορισμένα μέλη της φέρονται να σχετίζονται με ακροδεξιά οργάνωση. «Δεν γνωρίζουμε την πολιτική τους τοποθέτηση ούτε μας ενδιαφέρει», απάντησε σχετικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Μέχρι χθες είχαν συλληφθεί 23 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένας Σέρβος που προμήθευε τη συμμορία με οπλισμό μάλλον βουλγαρικής προέλευσης και αρκετοί ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Είναι μία από τις λίγες συμμορίες που διέθετε νομικό σύμβουλο (συνελήφθη στην Καβάλα), και ειδικό φρουρό (συνελήφθη στην Αθήνα), που τους προμήθευε με αλεξίσφαιρα γιλέκα για τις ληστρικές επιθέσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, η πολυμελής συμμορία είχε ξεκινήσει τη δράση της από τον περασμένο χρόνο. Εχει ληστέψει πέντε υποκαταστήματα τραπεζών και έχει ανατινάξει περί τα 10 ΑΤΜ σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Εβρο ενώ είχε έτοιμο πλάνο για επέκταση δραστηριότητας στην Αθήνα.

Η συνολική λεία της συμμορίας φτάνει τα 450.000 ευρώ (βρέθηκαν ήδη 180.000) και το οπλοστάσιο που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί στα κρησφύγετα και στα χέρια των κακοποιών ήταν από τα πιο βαριά που έχουν εντοπίσει στη Β. Ελλάδα με 4 Καλάσνικοφ, 6 πιστόλια, 6 κυνηγετικές καραμπίνες, αυτόματο υποπολυβόλο, εκρηκτικές ύλες (ερευνάται η προέλευσή τους), καπνογόνα και χειροβομβίδες.
Οι τρεις εγκέφαλοι της συμμορίας που κατέστρωναν λεπτομερώς τα σχέδια και μοίραζαν ρόλους στα «χτυπήματα» δεν είχαν απασχολήσει άλλοτε τις διωκτικές αρχές. Ενα από τα μέλη της συμμορίας είχε συλληφθεί σε επεισόδια με αντιεξουσιαστές.

.