Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

"Φύλλο και φτερό" κάνει το ΣΔΟΕ τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων από τον Έβρο

Αφορμή η αποκάλυψη ότι φορτία δεν φτάνουν ποτέ στη Βουλγαρία, όπου είναι ο προορισμός τους, υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη των δύο τελωνειακών στην Ορεστιάδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Φύλλο και φτερό κάνουν οι επιτελείς του ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όλες τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων που εκτελωνίστηκαν με το ενδοκοινοτικό «καθεστώς 42» από τον Έβρο, για να μην καταβληθεί φόρος στην Ελλάδα.

Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη, ότι τέτοια φορτία δεν φτάνουν ποτέ στη Βουλγαρία, όπου είναι ο προορισμός τους, υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη δύο τελωνειακών στην Ορεστιάδα... εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών.

Η εντολή της κεντρικής ηγεσίας των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών ήταν σαφής. Ζήτησαν να διερευνηθούν όλες οι εισαγωγές τουρκικών φορτίων από τα σύνορα του Έβρου, καθώς υπολογίζουν ότι με την κομπίνα - μαμούθ οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ετησίως μπορεί να φτάνουν και τα 10 δισ. ευρώ.

Το «αμαρτωλό», όπως χαρακτηρίζεται και από τελωνειακούς, «καθεστώς 42», επιτρέπει σε κάθε έμπορο να εισάγει εμπορεύματα από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) και να περνούν από τα ελληνικά τελωνεία χωρίς επιβολή φόρων, εφόσον προορίζονται για άλλη κοινοτική χώρα. «Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι για ποιο λόγο εισάγονταν εμπορεύματα από την Τουρκία με προορισμό τη Βουλγαρία, αφού οι δύο χώρες έχουν σύνορα μεταξύ τους», επισήμανε μιλώντας στη «Μακεδονία» στέλεχος του ΣΔΟΕ, που συμμετέχει στη γενικότερη έρευνα και θεωρώντας πως οι τελωνειακοί των συνόρων έπρεπε να το είχαν υποψιαστεί.

Στο πλαίσιο και της σχετική εντολής του αντεισαγγελέα Ορεστιάδας, Διονύση Λαμπρίδη, ήδη εξετάζονται όλα τα φορτία που εκτελωνίστηκαν από το τελωνείο της Ορεστιάδας με το απαλλακτικό φορολογικό σύστημα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε κάθε τελωνείο του Έβρου.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας και σε ποιες περιπτώσεις, αλλά και να εξεταστεί η εμπλοκή τελωνειακών υπαλλήλων, που έκαναν τα «στραβά μάτια». Άλλωστε, οι τοπικές αρχές του ΣΔΟΕ είχαν πληροφορίες πως τέτοιου είδους εισαγωγές από την Τουρκία, ειδικά υφασμάτων, ήταν καθημερινό φαινόμενο και πως «όλοι γνώριζαν ότι κανένα από τα φορτία αυτά δεν πήγαινε στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεφε στην ελληνική αγορά», όπως τόνισαν.


Πηγή:  http://www.makthes.gr/