Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει το έργο του Χώρου Ταφής στον Ξεριά

Ημερίδα διοργανώνει την 
άλλη Τετάρτη για το θέμα 
η Οικολογική Κίνηση Νέστου


      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Στη δικαιοσύνη προσέφυγε εναντίον του ΧΥΤΥ που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον Ξεριά η Οικολογική Κίνηση Νέστου. 

Πρόκειται για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής που επρόκειτο να γίνει στην Ξάνθη και μετακινήθηκε στη Χρυσούπολη, η Περιβαλλοντική Μελέτη του οποίου υπεγράφη από τις παραμονές των εκλογών από τον τέως ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η οικολογική κίνηση διοργανώνει ημερίδα την άλλη Τετάρτη για το θέμα, ενώ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Εσείς αλήθεια γνωρίζετε τι σχεδιάζουν με τα σκουπίδια στις αυλές των σπιτιών μας;» αναφέρει:
Η περιβαλλοντική μελέτη του σκουπιδότοπου-εκτρώματος που σχεδιάστηκε μεταξύ
Γέροντα και Ν. Ξεριά προβλέπει:
  • Τη συλλογή σύμμεικτων σκουπιδιών από τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης (235.000 τόνοι ετησίως).
  • Μηχανικό διαχωρισμό όλων αυτών των απορριμμάτων στον ίδιο χώρο, σε ανακυκλώσιμα υλικά και οργανικό κλάσμα. Το οργανικό κλάσμα θα υφίσταται επεξεργασία αναερόβιας χώνευσης και από τη διαδικασία θα προκύπτει κομπόστα β’ διαλογής (περίπου 75.000 τόνοι ετησίως), η οποία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς και είτε θα θάβεται επί τόπου είτε θα μεταφέρεται σε λατομεία για ταφή. Αυτό αφού θα εκτίθεται σε βουνά στον εν λόγω χώρο για κάποιο καιρό μέχρι να ‘βελτιστοποιηθεί’.
Οι λόγοι για τους οποίους αντέδρασε η Οικολογική Κίνηση Νέστου, κατέφυγε στη δικαιοσύνη και απαιτεί να σταματήσει το έργο είναι οι εξής:
  • Η περιβαλλοντική μελέτη δεν προβλέπει τους αέριους και σωματιδιακούς ρύπους οσμών καθώς και βιολογικούς σωματιδιακούς ρύπους που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου.
  • Δεν προβλέπει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από την καύση του βιοαερίου.
  • Είναι ορατός ο κίνδυνος υπερπληθυσμού της ανεπιθύμητης πανίδας (γλάροι, τρωκτικά) στους λόφους του κομπόστ, με ανυπολόγιστο κόστος στην τροφική αλυσίδα της περιοχής.
  • Είναι άγνωστες και ακαθόριστες από τη μελέτη οι συνέπειες όλων των παραπάνω στο ανθρώπινο είδος καθώς και στο φυσικό πάρκο NATURA που γειτνιάζει με την περιοχή.
  • Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την εκτίμηση των επιπτώσεων.
  • Η μελέτη έπρεπε να περιέχει στοιχεία μετρήσεων για την σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρικού, χερσαίου, υδάτινου).
Για τους λόγους αυτούς Πολίτη του Νέστου ενημερώσου, δραστηριοποιήσου, αντέδρασε. Αλλιώς η καταστροφή έρχεται για σένα και όλες τις επόμενες γενιές.
Η Οικολογική Κίνηση Νέστου σε προσκαλεί στην εκδήλωση- επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης που θα γίνει την Τετάρτη 25/07/2012 ώρα 20.00 στο Δημοτικό αμφιθέατρο Χρυσούπολης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και επιστημόνων που θα απαντήσουν σε όλες τις απορίες μας. Να είμαστε όλοι εκεί.