Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Μηνύει δήμαρχο της Θράκης γιατί του στέρησε τη θέση του δημοτικού συμβούλου

Ο μηχανικός Παναγιώτης Αριαντζης είναι ο πρώτος επιλαχών σε ψήφους και υποστηρίζει ότι  παρανόμως τον παρέκαμψε και όρκισε άλλον δημοτικό  σύμβουλο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αναλογία συμβούλων στις δημοτικές ενότητες. Νομικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή γκάφα του δημάρχου και η συνέχεια πάει στα δικαστήρια
         ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Με μήνυση αποφάσισε να απαντήσει στην απόφαση του δημάρχου Μαρώνειας Σαπών Ηλία Ιωαννάκη να ορκίσει δημοτική σύμβουλο, στην θέση του παραιτηθέντος βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, την δικηγόρο Αγγελική Καστρινάκη – Παπάζογλου. Ο λόγος για τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Αριαντσή, οποίος υποστήριξε μιλώντας στο «Χ» ότι ήταν 4 Ιουλίου όταν ενημερώθηκε προσωπικά από τον ίδιο τον δήμαρχο πως όταν θα παραιτηθεί ο κ. Αϊχάν θα πάρει τη θέση του. «Γιατί έκανε κάτι διαφορετικό δεν το γνωρίζω», είπε ο κ. Αριαντσής, που ενημερώθηκε και αυτός, όπως και όλοι οι πολίτες μέσω επίσημου δελτίου Τύπου για την ορκωμοσία της κ. Καστρινάκη. Η ανακοίνωση που εστάλη μόλις δύο μέρες πριν ανέφερε μεταξύ άλλων, «Αποδεχόμενος την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Μαρώνειας – Σαπών και νυν βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης όρκισε στο δημοτικό κατάστημα την αντικαταστάτριά του, ως την πρώτη σε σταυρούς προτίμησης αναπληρωτή δημοτική σύμβουλο, δικηγόρο Αγγελική Καστρινάκη – Παπάζογλου υποψήφια με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών».

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΜΗΝΥΣΗ

Η μήνυση από τον Παναγιώτη Αριαντσή κατατέθηκε μόλις χθες επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Χ» για δυναμική του παρέμβαση. Σε αυτή ο μηνυτής αναφέρει ότι με την ενέργεια του δημάρχου να ορκίσει δημοτική σύμβουλου την κ. Καστρινάκη ανατρέπει την αναλογία δημοτικών συμβούλων ανά δημοτική κοινότητα, όπως αυτή προβλέπεται από το Πρωτοδικείο. «Η αναλογία του 9 προς 7 που ορίζει ο κώδικας έγινε 10 προς 6, ανέφερε σχετικά ο κ. Αριαντσής, σημειώνοντας ότι «πλέον υπάρχουν λιγότεροι σύμβουλοι από τη δημοτική ενότητα Μαρώνειας και περισσότεροι από τη δημοτική ενότητα Σαπών. Η ανακήρυξη όμως των αποτελεσμάτων εκλογών έγινε με βάση την απόφαση του πρωτοδικείου, η οποία προβλέπει διαφορετικά πράγματα. Προβλέπει να τηρείται η αναλογίας 7 προς 9 συν τον δήμαρχο και προβλέπει αντικαταστάτες από κάθε εκλογική περιφέρεια. Εγώ είμαι πρώτος αντικαταστάτης αναπληρωτής της εκλογικής περιφέρειας Μαρώνειας και η κυρία κ. Καστρινάκη είναι πρώτη αναπληρώτρια στην εκλογική περιφέρεια Σαπών». Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν όταν τέθηκε το ζήτημα αντικατάστασης του πρώην δημάρχου Γιώργου Πιλιλίτση λόγω παραίτησης από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, για να διατηρηθεί η αναλογία που προβλέπει ο κώδικας, ανέλαβε καθήκοντα πρώτος επιλαχών υποψήφιος από την δημοτική κοινότητα Σαπών κι όχι ο επικρατέστερος σε ψήφους που ήταν από την δημοτική ενότητα Μαρώνειας.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Η ορκωμοσία που τέλεσε ο δήμαρχος πριν δύο μέρες στο δημαρχείο είναι μη σύννομη, υποστήριξε ο κ. Αριαντσής και αναφέρθηκε στις ενέργειες που ο ίδιος έπραξε πριν γίνει αυτή, «από τις 16 του μηνός ενημέρωσα τη διευθύντρια του Δήμου ότι αυτό που ξεκινάει να γίνει είναι παράνομο. Δεν πρέπει να γίνει, δεν είναι σωστό. Και στην κ. Καστρινάκη την ίδια μίλησα και της είπα ότι αυτό που πάτε να κάνετε δεν είναι σωστό, διότι γίνεται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει η απόφαση του πρωτοδικείου που ανακηρύσσει του συμβούλους κάθε εκλογικής περιφέρειας». Σύμφωνα με τον κ. Αριαντσή «πολλοί ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρότρυναν προς τη δική μου κατεύθυνση και ειδικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιφέρειας Μαρώνειας. Έλεγαν στον δήμαρχο ότι αυτό που κάνεις είναι παράνομο και λάθος». Τέλος ο κ. Αριαντσής απάντησε και στο ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο για τον ίδιο λόγω της ιδιότητάς του ως πολιτικού μηχανικού και εφόσον εκτελεί έργα του Δήμου. Απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας, «δεν έχω κανένα έργο στον Δήμο».