Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Υγρό χρυσάφι το θρακιώτικο ελαιόλαδο

«Δεν μπορώ να διανοηθώ, γιατί θα πρέπει οι Θρακιώτες να αγοράζουν άλλο λάδι από αυτό των παραγωγών της Θράκης ή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του Ελαιοτριβείου Κύκλωπας»


          ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ;




«Το ελαιόλαδο δίνει χρόνια στη ζωή κα ζωή στα χρόνια»! Αυτή ήταν η φράση-κατακλείδα, με την οποία η κ. Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, γευσιγνώστρια και εμπειρογνώμων της ΕΕ, έκλεισε την εισήγησή της, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Καταναλωτών Έβρου, με τίτλο: «Προϊόντα του τόπου μου, προϊόντα της καρδιάς μου».
Η ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΝΚΕ, εντασσόταν στο πλαίσιο της 15ης Εμπορικής Έκθεσης "alexpo 2012" και στέφθηκε με επιτυχία, μια και οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη. Άλλωστε και αυτή η ημερίδα, προσπάθησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας των ντόπιων παραγωγών με τους καταναλωτές, μια και είναι το πρώτο θέμα σε όλους τους ενεργούς συλλόγους της χώρας με πρωταγωνιστές κινήματα πολιτών και καταναλωτικές οργανώσεις.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ, γιατί θα πρέπει οι Θρακιώτες να αγοράζουν άλλο λάδι από αυτό των παραγωγών της Θράκης ή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του Ελαιοτριβείου Κύκλωπας, που είναι και βραβευμένα Παγκόσμια και Πανελλαδικά», μας είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΕΝΚΕ Χρήστος Καφαλής.

«Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί από τη μια έχουμε αυτό το υγρό χρυσάφι που χαρακτήριζε ο Όμηρος το ελληνικό ελαιόλαδο, μια και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και αντί να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια οργάνωσης της παραγωγής και επεξεργασίας-τυποποίησης-προβολής του προϊόντος, προκειμένου όλη η υφήλιος να αγοράζει το ελληνικό ελαιόλαδο, η ελληνική Πολιτεία, χρόνια τώρα αφήνει αυτό το θησαυρό αναξιοποίητο, πουλώντας το χύμα στην Ιταλία και την Γερμανία, οι οποίοι το αναμιγνύουνε με άλλα λάδια και το μοσχοπουλάνε...ακόμα και στην Ελλάδα», σημείωσε σε δηλώσεις της η κ. Χριστοπούλου.

«Όταν επιλέγουμε ντόπια, ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, στηρίζουμε την εθνική μας οικονομία και τους παραγωγικούς της κλάδους. Επι πλέον, δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τις μελλοντικές γενιές, δημιουργούμε κουλτούρα εθνικής συνείδησης και μάλιστα την περνάμε και στα παιδιά μας, να προσέχουν τις αγορές τους ως μελλοντικοί καταναλωτές. Δημιουργούμε ταυτότητα γαστρονομική στην περιοχή μας, για την οποία θα μας προτιμήσουν τουρίστες ξένοι και Έλληνες. Καλλιεργούμε συνείδηση αλληλεγγύης και συνεργασίας, ειδικά για αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας καλλιέργειες και δυνάμεις, χωρίς επιδοτήσεις και γινόμαστε αυτάρκεις», τόνισε με έμφαση ο γεωπόνος του κέντρου Δήμητρα, Κώστας Μπούντας, ο οποίος και πάλι έκανε μια ξεχωριστή ομιλία, συγκινητική, αληθινή και για προβληματισμό για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης και τη σημασία του να συσταθούν κι άλλο σύμφωνα ποιότητας σε Έβρο και Ξάνθη.