Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τρέχει ο Σταθμός Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη


Επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνο του τοπικού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος, το επενδυτικό σχέδιο για κατασκευή υπεράκτιου ανεξάρτητου σταθμού φυσικού αερίου 
ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ;






Επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνο του τοπικού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος, το επενδυτικό σχέδιο για κατασκευή υπεράκτιου ανεξάρτητου σταθμού φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Η επένδυση αυτή δρομολογείται από την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου και αφορά την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με ειδικά πλοία, την μετατροπή του στη φυσική του μορφή και την εισαγωγή του στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Σημαντικό ρόλο για την επίσπευση της επένδυσης αποτελεί η επιβεβαίωση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ. Ταυτόχρονα η υψηλή θέση των ενεργειακών ζητημάτων στη διεθνή ατζέντα, τα εξελισσόμενα σχέδια των αγωγών μεταφοράς και οι παραγγελίες των ειδικών πλοίων, συντελούν στην επικαιροποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Το επενδυτικό σχέδιο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει εξασφαλίσει ήδη όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και βρίσκεται στη φάση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου είναι μικρές αλλά το σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η ασφάλεια, καθώς κατά τη διαδικασία μετατροπής του φυσικού αερίου από την υγρή στην αέρια μορφή του, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος-έκρηξης με καταστροφικές συνέπειες. Για τον λόγο αυτό η εταιρία θα υποβάλλει μελέτη επικινδυνότητας σύμφωνα με την οδηγία SEVEZO II. Οι όροι της ΜΠΕ θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες και αν όλα πάνε καλά, η τελική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να δοθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας προβλέπει την έναρξη υλοποίησης του έργου τον Μάρτιο του 2013 και την έναρξη λειτουργίας στα τέλη του 2015. Ο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει τον δεύτερο ανάλογα σταθμό στην Ελλάδα μετά τη Ρεβυθούσα, σε σχέση με την οποία θα είναι τεχνολογικά εξελιγμένος και με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία καθώς συνδέεται άμεσα με τους αγωγούς προς Βουλγαρία, Τουρκία και Ιταλία. Παράλληλα για την καλύτερη αξιοποίηση του, σχεδιάζεται η κατασκευή στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ενός ή δυο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 400MW έκαστος. Με τον συνδυασμό αυτό, η περιοχή ξαναμπαίνει στον διεθνή ενεργειακό χάρτη από όπου βγήκε μετά την ακύρωση του σχεδίου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


asfa_alex_big